Social media

#yurivangelder trending topic: inhakers, sentiment & cijfers

0

Na het verrassende wegsturen van Yuri van Gelder door het NOC*NSF gaat het los op social media en is hij trending topic. De Brabantse turner nuttigde tijdens de nacht van zaterdag op zondag alcohol buiten het olympisch dorp, ondanks dat dit verboden is. Van Gelder was bezig aan zijn eerste Olympische Spelen ooit. Social is er uiteraard als de kippen bij om hierop te reageren.

Momenteel is er nog veel onduidelijkheid rondom het wegsturen van de turner. Zelf heeft hij nog geen reactie op het incident gegeven, waardoor er op social snel verder wordt gezocht naar eventuele andere redenen. Woorden als ‘alcohol’, ‘bier’ en ‘drank’ worden veel benoemd in berichten over de olympiër.

vangelderTT

Trending topic-cloud Yuri van Gelder.

De hashtag #yuri wordt massaal gebruikt om berichten op social te delen over het onderwerp. In veel van deze berichten worden daarnaast de hashtags #lordofthedrinks, #jesuisyuri en #hhh2016 gebruikt. Niet precies de link die sponsor Heineken graag wil maken met de Olympische Spelen. Bierbrouwer Grolsch haakt al snel in op het wegsturen van Yuri van Gelder met de volgende post:

yurigrolsch

Dit genereert veel bereik op social waardoor #grolsch ook te zien is in de trending topics. Wanneer we inzoomen op ‘Grolsch’ in combinatie met de buzz over Yuri van Gelder krijgen we voornamelijk positieve berichten te zien. 29 procent van alle berichten gerelateerd aan Yuri van Gelder met de term Grolsch er in heeft een positief sentiment. Ook zijn er echter een flink aantal negatieve reacties te vinden.

YuriSocialActivity

72 miljoen impressies

Verder laat social media-monitoring zien dat er ook zeker partij gekozen wordt. Hashtag #teamyuri wordt gebruikt door mensen die het totaal niet eens zijn met de beslissing van het NOC*NSF, Chef de Mission Maurits Hendriks wordt hierin veel genoemd. 32 procent van de berichten met #teamyuri heeft een negatief sentiment vergeleken met 14 procent van de totale berichten met een negatief sentiment. Alle Twitter-berichten zijn goed voor 72 miljoen impressies!

Berichten van de NOS worden het meest gedeeld op social media. Met de top 4 meest gedeelde links afkomstig van nos.nl, NPO radio 1 en @NOSsport. In totaal zijn er op 9 augustus tot 18.00 uur ruim 20.000 berichten via social media verstuurd over Yuri van Gelder.

Inhakers in trending topic-cloud

Viel #goeiemorgenlex je ook op in de trending topic-cloud? Tijdens deze radioshow op zender 100% NL werd er door DJ Lex Gaarthuis direct ingehaakt op het vertrekken van Yuri van Gelder met het volgende nummer:

Accepteer cookies

Kijkend naar social is duidelijk te zien dat het wegsturen van Yuri van Gelder ons Nederlanders duidelijk verrast heeft. We geven hier graag onze mening over met populaire hashtags als #sukkel, #fail, #hypocriet en #ongepast. Nu is het wachten op een officiële reactie van Yuri zelf waarop we ongetwijfeld nog veel meer social buzz zullen zien volgen.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.