Strategie

Slow ondernemen is als slow food: ontdek het geheim van succesvol zakendoen

0

Langzaam lijkt streng verboden in ondernemersland. Alles moet snel. “Money loves speed”, zei mijn vroegere marketingmentor altijd. En omdat we als ondernemers graag geld willen verdienen, gaan we daar in mee. Het aantal zelfstandige professionals dat ik spreek en dat vindt dat ze “te langzaam” gaan, is inmiddels bijna ontelbaar. Omdat zij vinden dat er meer snelheid nodig is, jagen ze zich op of voelen ze zich een slak die meer snelheid zou moeten maken. En slakken, dat kunnen geen goede ondernemers zijn.

Het negatieve gevoel over jezelf als ondernemer en dat knagende gevoel dat het sneller en beter zou moeten. Het is in mijn ogen ongezond voor je. Het levert (ongemerkte) stress op die vroeg of laat zijn tol eist en zonder meer de kwaliteit van je leven verlaagt.

Wie bepaalt wat het juiste tempo is?

Dat het sneller zou moeten, lijkt een feit maar is in werkelijkheid klinkklare onzin. Bullshit waarvan we geneigd zijn om er collectief in te geloven. Want wie bepaalt wat het juiste tempo is? Jij zelf. En als je je dan niet kunt houden aan je eigen zelfbedachte tijdpad, dan sla je jezelf voor je hoofd. Waarbij je even voorbij gaat aan het feit dat je de deadline zelf bedacht had. Het door jou verzonnen tijdpad leek wel reëel toen je hem verzon, maar meer dan dat was het niet: een reëel lijkend verzinsel. Reëel lijkend. Maar de werkelijkheid heeft laten zien dat het onrealistisch was. Daar kun je tegen vechten, in verzet gaan en jezelf voor stenigen, maar daar buigt de realiteit niet voor. Jouw planning en tijdpad kloppen niet. Stop dus ook maar met jezelf daarvoor op je kop geven en van alles verzinnen waarom het werkelijke tempo het verkeerde is.

analoge-klokken-aan-de-muur

Zakendoen heeft tijd nodig

Ik merk meer en meer dat zakendoen zijn tijd nodig heeft – of je nu online of offline zaken doet. Ideeën hebben tijd nodig om te rijpen, creatieve plannen vragen tijd om tot ontwikkeling te komen. Mailinglijsten bouw je niet in een paar dagen, websites brengen altijd tijdverslindende onverwachte probleempjes met zich mee, en nieuwe vaardigheden worden nooit routine in een dag. Net zoals kinderen groeien bedrijven niet in een paar maanden tot volwassenheid! Soms is de tijd sowieso niet rijp voor wat jij wilt. Hoezeer je ook oordeelt over de (slakken)gang waarmee jouw bedrijf zich ontwikkelt: je komt wél ergens.

Slow ondernemerschap is wat mij betreft voor zakendoen wat slow food is voor eten: gezonder & lekkerder!

Leer van de slak

Ook slakken bereiken hun bestemming. Het enige verschil is dat zij niet nadenken over de tijd die het hen kost. Ze nemen de snelheid van het leven zoals die komt. Als ondernemers kunnen wij daar een mooie les uit trekken: het leven en ondernemen gaat zo snel als het gaat en daartegen strijden is zinloze energieverspilling.

Ondernemen wordt een stuk makkelijker als je mee durft te gaan in de snelheid van de werkelijkheid. Die altijd langzamer is dan wij vinden dat ‘ie zou moeten zijn. Met een beetje vertrouwen in het feit dat de werkelijkheid de juiste snelheid beter kan bepalen dan jij, kun je met veel meer plezier (en in mijn ervaring veel succesvoller) je bedrijf laten groeien! “Slow ondernemerschap” is wat mij betreft voor zakendoen wat slow food is voor eten: gezonder & lekkerder!

Langzaam jaja, wat doe ik dan met al mijn plannen?!

Als ondernemer zul je waarschijnlijk ook herkennen dat je bomvol ideeën zit. Hoe ga je daar dan mee om zonder die haast die je jezelf meestal ‘oplegt’? Dat licht ik hier graag toe. Want als je een beetje op mij lijkt, heb je vrijwel continu nieuwe ideeën. Mogelijkerwijs heb je nog meer ideeën dan ik, of juist een stuk minder. Het gaat er vooral om dat er heel de tijd van alles door je hoofd schiet. Voor veel zzp’ers geldt daarnaast dat ze al die plannen ook serieus (willen) nemen.

Alle plannen zijn goede plannen

Het is moeilijk om al die plannen te onthouden en bovendien kan het lastig zijn om te bepalen welke ideeën je wil uitvoeren, omdat dit goed zou zijn voor jou en je bedrijf. Je bent ook maar een mens, dus is het logisch dat je niet alles kunt onthouden wat in je opkomt. Persoonlijk ben ik van mening dat vrijwel alle plannen goede plannen zijn. Het feit blijft echter dat niet ieder plan altijd inzetbaar is. Soms is het beter om het even in de ijskast te zetten.

Doordat je al de ideeën en de plannen die je bedenkt probeert te onthouden, loopt je hoofd ook nog eens over. Er is geen ruimte voor andere dingen omdat je je plannen wilt onthouden. Tegelijkertijd wordt het onthouden van de plannen heel lastig, aangezien je de rest van je bezigheden natuurlijk ook niet wil vergeten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht die erg stressvol kan zijn. (En dit is ook de fase waarin je verder weg drijft van slow ondernemen…)

nu of later - vrouw denkt na

Later, misschien

Een oplossing hiervoor is om te beginnen met het werken met een ‘later misschien’-lijst, een lijst waar je alle dingen op zet die je niet direct wil doen, maar later wellicht wel. Maak deze lijst bijvoorbeeld in een boekje dat je altijd bij je hebt. Op deze manier blijf je niet malen over plannen die je toch niet meteen wil uitwerken. Loop eens in de zoveel tijd door je ‘later misschien’-lijst heen en kijk of er een plan op staat wat inmiddels aan de beurt is om uitgevoerd te worden. Op het moment dat je op die lijst gaat kijken, is er vaak meer ruimte om de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Hoe bepaal je wat een goed plan is?

Rest nu de vraag: hoe bepaal je wat een goed plan is en wat een plan is dat je nu in ieder geval nog niet wil uitwerken? Helpt een specifiek plan je om te bereiken wat je graag wil bereiken? Of is dit plan er eentje voor in de ijskast of voor op de schroothoop, omdat het je alleen maar tijd gaat kosten? Allemaal vragen die je jezelf stelt op dit gebied.

In mijn ervaring is er een heel gemakkelijke manier om te beoordelen of iets momenteel een goed plan is. Er is voor elk plan wel iets te zeggen, maar dat betekent absoluut niet dat het ook voor je gaat werken. Jij hebt bepaalde doelen, je wil bepaalde dingen in het leven en je zit op een bepaalde manier in elkaar. Of iets voor jou goed zal werken of niet, hangt dus ook heel erg af van jou als persoon en van jou als ondernemer.

Check of je plan met een ingebouwde todo-lijst komt

De gouden regel bij het bepalen of een plan goed of slecht is, luidt: “komt het met een ingebouwde todo-lijst, dan is het een goed plan voor je”. Een ingebouwde todo-lijst is misschien een beetje overdreven, maar wat ik wil zeggen is dit: het is belangrijk dat je al meteen bij het bedenken van het plan een idee hebt van hoe je het zou willen uitvoeren. Bedenk je een goed plan, dan heb je al een globaal idee over wat er gebeurt als je x-y-z doet. Dan weet je waar dat je zal brengen. Natuurlijk wil je de details van het plan later nog invullen. Het is zelfs goed mogelijk dat je dit wil doen met de hulp of de suggesties van mensen in je omgeving. Daar is helemaal niks op tegen.

checklist commerce

Op het moment dat er een idee voor een dienst/product in je hoofd opkomt en je wil testen of het een ingebouwde todo-lijst heeft, dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Vraag 1: waar wil ik de dienst/het product over laten gaan?

Stel, je wil een gratis weggever maken voor je e-zine, zodat je meer abonnees krijgt en er dus een grotere groep potentiële klanten is met wie je regelmatig in contact treedt. Dat is op zich natuurlijk een geweldig plan, omdat een weggever een fantastische marketingtool is die over het algemeen veel rendement oplevert.

Bedenk je om dit product te gaan maken, is het wel belangrijk dat je al grofweg weet wat het onderwerp is waar je het over wil laten gaan. Als het een goed plan is om het te gaan maken, dan zul je merken dat je al weet welke informatie je erin wil verwerken.

Vraag 2: welke vorm wil ik het gaan geven?

Laten we uitgaan van het voorbeeld van de gratis weggever. Heb je bedacht dat je het wil gaan maken, dan is het een natuurlijk gegeven dat er meteen een idee ontstaat over hoe je dit product werkelijk vorm wil gaan geven. Kun dit niet bedenken, is het plan simpelweg niet compleet. Dit moet je in dit geval zien als een signaal dat het plan momenteel nog niet bij je past.

Vraag 3: aan wie wil/kan ik hulp vragen als het me niet alleen lukt?

Heb je het gevoel dat je jouw plan zonder hulp kunt gaan waarmaken, dan kun je deze vraag overslaan. Wees wel eerlijk tegen jezelf. Kun je alles wat er moet gebeuren zelf? En wil je het ook zelf doen? Als zelfstandig professional is het makkelijk om het gevoel te hebben dat je alles zelf moet doen. Niets is minder waar. Hulp vragen is erg belangrijk bij het ontwikkelen van een dienst/product of bij het uitwerken van een idee.

Heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt bij het uitwerken van je plan? Dan is het goed mogelijk dat er meteen een persoon, bedrijf of een bepaald soort hulpbron bij je opkomt. Dat is een goed teken, omdat het je vertelt dat het uitvoeren van je plan op concrete wijze haalbaar is. Als je geen idee hebt wie je zou kunnen vragen om hulp, dan mogen je alarmbellen gaan rinkelen. Er geldt in zo’n geval dat het uitwerken van het plan op dit moment gewoon geen goed idee is.

Vraag 4: voelt het goed?

Dit is hoogstwaarschijnlijk de meest belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen bij het uitwerken van een plan. Niet alles wat je bedenkt voelt goed. Krijg jij allerlei nare gevoelens over het maken van bijvoorbeeld die gratis weggever? Komt het absoluut niet in je op dat je makkelijk hulp zou kunnen vragen aan bepaalde mensen? En heb je vooral het gevoel dat je niet weet welke informatie je moet weggeven? Dan is het hier te kort en daar te lang en geldt er dat het voor jou waarschijnlijk een veel minder goed plan is.

Kortom: ook al zijn vrijwel alle plannen goede plannen, het kan gewoon simpelweg zijn dat een plan niet goed bij je past of dat jij sneller wil dan de werkelijkheid ;-).

Maak je eigen meetlat voor ideeën

Stel jezelf daarom de vier vragen uit dit artikel, om zo als het ware een meetlat te creëren waar je al je ideeën langs kunt leggen. Zo kun je ontdekken of je het gevoel hebt dat je weet wat er allemaal moet gebeuren om je plan werkelijkheid te maken. En of dat voelt als iets wat je zou kunnen doen. Dan weet je meteen of het een goed plan is en kun je het of waarmaken of het laten zitten. En dan kun je jouw tijd besteden aan het uitwerken van plannen die wel bij je passen!

Ik ben heel benieuwd welk plan je juist wel (of niet) naar aanleiding van dit artikel hebt uitgevoerd. En ook wil ik natuurlijk graag weten hoe jij je tijdpad ervaart en of het je “snel” genoeg gaat of juist niet. Laat je reactie hier achter!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.