Verdieping

Waarom je geen verkopersbeoordelingen meer ziet in Google AdWords

0

Google heeft de richtlijnen voor het tonen van de verkopersbeoordelingen (oftewel de befaamde sterren) bij de AdWords advertenties naar eigen zeggen ”ergens eind deze zomer” aangepast. Waar je eerder slechts 30 beoordelingen in de afgelopen 12 maanden nodig had voor de sterren, hebben ze dit aantal opgeschroefd naar 150! Daarnaast moet de gemiddelde beoordeling ten minste 3,5 sterren of hoger zijn (score van 7,0 of hoger).

Er is wel een kleine uitzondering: in sommige gevallen worden er beoordelingen weergegeven voor verkopers met minder dan 150 recensies. Dit gebeurt alleen als er voldoende gegevens uit andere bronnen zijn om een nauwkeurige beoordeling te maken.

Controleren van AdWords-sterren

Met deze wijziging bestaat er een kans dat bij de advertenties van AdWords de sterren zijn verdwenen. Wil je weten of jouw account is getroffen en je geen sterren meer krijgt bij de AdWords-advertenties? Dit kun je eenvoudig via deze link van Google controleren. Vervang hierin ‘voorbeeld.nl’ door de gewenste domeinnaam. Zie je beoordelingen? Mooi, dan voldoe je aan de vereisten en zullen de verkopersbeoordelingen worden getoond (indien Google dit voor de betreffende zoekterm en positie relevant genoeg vindt).

Krijg je de melding: “Er zijn geen beoordelingsgegevens beschikbaar voor deze verkoper”? Dan voldoet de website niet (meer) aan de voorwaarden. Als je in de AdWords-statistieken van juli 2016 wel vertoningen ziet, dan lijkt het erop dat de klant de afgelopen 12 maanden minder dan 150 beoordelingen heeft gehad en de sterrenvermelding is verloren. Dit kun je binnen AdWords onderzoeken via: Alle campagnes > Advertentie-extensies > Weergeven: Rapport ‘Geautomatiseerde extensies’ en kies dan voor de periode 1 juli t/m 31 juli 2016.

Google AdWords - beoordeling

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Stimuleren van (meer) recensies

Heb je minder dan 150 beoordelingen in de afgelopen 12 maanden en wil je wel graag sterren bij jouw AdWords-advertenties? Dan is het zaak om de recensies via een van de recensiewebsites te stimuleren. Maak je hier nog geen gebruik van? Sluit je dan aan bij bijvoorbeeld KiYoh, The Feedback Company of TrustPilot.

Het belang van de sterrenvermeldingen in Google Search, maar vooral ook in Google Shopping, blijft erg groot te noemen. Naast dat de beoordelingen vertrouwen en een transparant beeld van de verkoper geven, weegt dit in veel gevallen erg mee in de keuze van de consument. Tijdens het aankoopproces worden verschillende factoren afgewogen. Denk hierbij aan prijs, voorwaarden (verzendkosten, retourneren, garantie e.d.), levertijd, maar ook aan de beoordelingen van andere klanten. Zeker in gevallen waarbij diverse factoren van verschillende verkopers gelijk zijn, kunnen de verkopersbeoordelingen de doorslag geven. In een eerder artikel werd er al geschreven over het belang ervan.

2 voorbeelden van verkopersbeoordelingen

1. Google AdWords Search

Google AdWords - search

2. Google AdWords Shopping

Google AdWords - shopping

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Over deze wijziging zijn geen (grote) mededelingen gedaan door Google, maar de wijziging is inmiddels wel verwerkt in deze en deze supportpagina’s van Google.

Wat vind jij ervan dat de sterren zijn verdwenen? Laat het weten in een reactie.