Content

Storytelling: 11 must-reads voor een ijzersterk verhaal

0

Storytelling is een vorm van contentmarketing waarmee je verhalen inzet als krachtig en effectief communicatiemiddel. Met storytelling verleid, informeer en amuseer je jouw doelgroep. Elke maand deelt een Frankwatching-expert zijn of haar must-reads over uiteenlopende thema’s. Deze maand geeft onze auteur en trainer Cor Hospes maar liefst 11 aanraders om aan de slag te gaan met storytelling. Zo kun je als marketeer een goed verhaal over jouw merk of product neerzetten.

Wie is Cor Hospes?Cor Hospes

Hospes spreekt, schrijft, traint en adviseert op het gebied van contentmarketing, social media en marketingcommuncatie. Hij was twintig jaar zelfstandig journalist, schreef verschillende boeken en wordt gezien als autoriteit op het gebied van contentmarketing. Ik sprak hem over storytelling.

Hospes: ‘’Ik help bedrijven met het maken van verhalen. En sterker nog, ik zorg voor verhalen die het waard zijn om te delen. Ik geef trainingen en adviezen, én maak zelf stories. Ik heb films gemaakt, ben bezig met het ontwikkelen van podcasts, ghost writing en corporate stories. Ik vertel niet alleen hoé je verhalen maakt, maar doe het ook.’’

Ik help bedrijven met het maken van verhalen. En sterker nog, ik zorg voor verhalen die het waard zijn om te delen.

Wat kun je zelf doen met storytelling?

Hospes: ‘’Ik zie dat veel mensen contentmarketing instappen, die nauwelijks ervaring hebben en maar wat doen. Je kunt via Facebook en Instagram niet een verhaal in de klassieke zin vertellen. Een klassiek verhaal bestaat uit drie woorden: ‘en dan’, ‘maar’ en ‘daardoor’. Na ‘maar’ gebeurt er echt iets. Op Facebook en Instagram zie je alleen maar ‘en dan, en dan, en dan.’ Dat is geen echte storytelling. We doen het al sinds we in grotten wonen, het is niks nieuws. Je ziet dat het door marketing is gekaapt en een eigen leven is gaan leiden.”

”Storytelling is gewoon het vertellen van goede verhalen. Daar moet je niets anders van maken. Daarmee heb je het al, ik was 20 jaar journalist.” 😉

”Het grappige is, ik geef veel colleges op hogescholen. Als eerst vraag ik dan ook ”Hoeveel boeken lees jij voor jezelf?” Ik hoor dan dat veel studenten niet lezen, zelfs geen achtergrondartikelen.”

”Als je niet van lezen houdt, kun je ook niet vertellen. Je moét boeken gaan lezen. Echte romans. Of ga naar films kijken als je meer de richting van video op wil. Kijk dan wel de goede films. Met name Amerikaanse, want in Nederland lopen we achteraan. In woord én beeld leer je daarvan.”

Begin maar met lezen

”Als je dan toch begint met lezen, kies dan vooral boeken van een van mijn favoriete auteurs. Hierbij geef ik dan meteen de eerste drie boekentips.’’

Hoeveel boeken staan er in jouw kast?

‘’Ik heb Nederlands gestudeerd en lees heel graag. Ik heb thuis geen kast, maar een hele wand met boeken. Ooit was die zelfs twee keer zo groot. Maar nu doe ik boeken weg als het niet meer op de planken in de wand past. Anders wordt mijn vrouw boos, dus er moeten vaak veel boeken weg.”

”Ik juich het fenomeen ‘geleende boekenkasten’ enorm toe. Soms bel ik vrienden of familie en dan mogen ze mijn boeken die niet meer in de wand passen hebben. Ik deel graag, dat geeft me tevredenheid.”

Heb je liever een boek of lees je ook vanaf e-reader?

”Een echt boek vind ik beter. Voor mijn werk zit ik al achter een scherm, dan wil ik bij het lezen niet óók weer in een schermwereld zitten. Daarnaast is het een hele andere beleving. Een boek ruikt anders, je kunt er vouwtjes in maken. Het leest makkelijker voor. Net als met een film. In de bioscoop is dat ook heel anders dan thuis. De enige praktische reden is voor op vakantie, dan weegt je koffer wat minder. Is een leespaal op het vliegveld niet een idee? Dan kun je makkelijk boeken downloaden.”

Een boek ruikt anders, je kunt er vouwtjes in maken. Het leest makkelijker voor.

En qua marketingboeken, welke zou je de Frankwatching-lezers aanraden over storytelling?

”Ik lees veel marketingboeken op papier. Dat vind ik belangrijk, naast alle linkjes en dingetjes online. Ik wil het dan toch graag even in een echt boek lezen. Ze staan bij mij dan ook vol met krabbeltjes, uitroeptekens, ezelsoren en koffiekringen. Het maakt het veel makkelijker om te lezen, en het boek gaat nog meer leven. De volgende acht boeken zou ik aanraden om te lezen als je aan de slag wil met storytelling.”

de kracht van storytelling1. De kracht van storytelling – Carmine Gallow

”In ‘De kracht van storytelling‘ komt alles samen. Gallow snijdt alle onderwerpen aan. Het had me een plank boeken gescheeld als ik dit boek eerder had gelezen. Het boek is erg toegankelijk en beschrijft alle ins & outs over storytelling.”

2. Tell to win – Peter Gubertell to win

”Het boek ‘Tell to win‘ is echt een heerlijk boekje. Het is ontzettend leuk geschreven en handzaam. Het is Amerikaans, maar wel vlot. Het leest erg makkelijk weg. Zelfs George Clooney heeft dit boekje aanbevolen. Ik vind ‘m persoonlijk erg leuk en deze zou je echt helemaal moeten lezen.”

Storytelling animal3. Storytelling animal – Jonathan Gotschall

Storytelling animal gaat meer over psychologie en hoe het allemaal werkt in je hoofd. Waarom zijn wij storytelling animals? Het geeft je alle ins & outs hierover. Als je weet hoe het in je hoofd werkt, kun je erop inspelen.”

4. De Plakfactor – Dan Heath & Chip Heathde plakfactor

”Dit is echt een inkoppertje. Zelf las ik dit boek in het Engels onder de naam ‘Made to stick’, maar het is ook uitgebracht in het Nederlands onder de naam ‘De plakfactor‘. Het is een heel leuk boekje, erg simpel. Het gaat niet zozeer over ideeën, maar over verhalen die echt werken.”

Robert Cialdini5. Invloed – Robert Cialdini

”Het boek van de beroemde Cialdini moet je sowieso gelezen hebben. ‘Invloed‘ is de Nederlandse versie, maar het boek is er ook in het Engels onder de naam ‘the Influencer’. Pas geleden schreef Cialdini een nieuw boek met een 7de principe, maar ik zou gewoon beginnen met de eerste zes.”

6. Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt – Dale Carnegie

Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt is echt een oud hoe je mensen beïnvloedtboekje, het komt oorspronkelijk uit 1936. Ik heb het deze zomer gelezen en het is nog zeer actueel. Met name als het gaat over hoe je verhalen op social media kunt aanslingeren. Carnegie snijdt oude voorbeelden aan. Het is heel leuk om te lezen en je leert zo ook nog wat van de geschiedenis. Dat vind ik tof.”

the churchill factor7. The Churchill factor – Boris Johnson

The Churchill factor beschrijft de biografie van Winston Churchill. Deze man kon ontzettend duidelijk vertellen. Hij kreeg zelfs Engeland de oorlog in op basis van zijn speeches en verhalen. Je leert in dit boek goed hoe je mensen meeneemt in een verhaal. Veel politici lenen nog steeds inspiratie uit zijn speeches. Een echte aanrader dus op het gebied van storytelling.”

8. Contagious – Jonah BergerContagious

”Het boek ‘Contagious‘ gaat over waarom er over sommige producten en ideeën meer wordt gepraat dan over andere. Waarom hebben sommige meningen van mensen zo’n grote invloed op ons gedrag? Door mensen te laten praten, kun je succes hebben zonder een groot marketingbudget. Dit boek leert je hoe je mensen verhalen laat vertellen.”

Je moet écht van lezen houden

Hospes: ”Ik wil nog toevoegen dat je echt van lezen moet houden. Als je nooit leest, heeft het geen zin om je bezig te houden met storytelling. Het gaat om het taalgevoel. Ga die boeken, mythen en sagen lezen waar we het nog steeds over hebben. Pak maar gewoon een sprookjesboek erbij. Of de Bijbel. Gewoon doén!

Heb jij nog een echte must-read over storytelling? Laat het me weten in een reactie.

*Alle links naar boeken zijn affiliates.