Boekrecensies

Snel aan de slag met social selling & social advertising: 5 must-reads

0

Social advertising en social selling. Wat kun je ermee? En waarom moet je hiermee aan de slag? Social media kun je slim inzetten voor adverteren en verkopen. Voordat je aan de slag gaat, is een basis nooit verkeerd. Met deze boeken, aangedragen door onze expert Kirsten Jassies, zit je goed!

Wie is Kirsten Jassies?

Kirsten-Jassies-vierkant-160x160 (1)Kirsten Jassies is social- en contentstrateeg. Ze helpt mensen en bedrijven om content te creëren voor blogs, websites en social media. Ze focust zich op digitale trends en tools als Instagram, Snapchat en Youtube. Sinds 2015 is ze social-mediatrainer en spreker. Ze schreef voor Frankwatching het boek ‘In Beeld met Instagram*’. In 2012 zette ze het blognetwerk Blogtoday op voor uitgever Sanoma waar ze influencers, merken en magazines aan elkaar koppelde.

Jassies weet als geen ander hoe social media in te zetten voor adverteren en verkopen. Waar haalt Jassies haar inspiratie en kennis vandaan? Ik sprak haar over dit onderwerp en ze gaf me 5 handige boekentips om zelf ook aan de slag te gaan met dit onderwerp.

Hoeveel boeken staan er in jouw kast?

”Zoals heel veel andere mensen heb ik een witte Expedit IKEA-kast. Die is voor 1/3 gevuld met boeken, voor 1/3 met vinyl, gezien ik een voormalig dj ben en voor 1/3 met speelgoed en kinderspul.”
”Er staan met name kook-, lifestyle- en reisboeken in de kast. Maar die kast die moet dus weg. Weg met spullen, ‘Marie Kondo’ je huis. Dus weg met de meeste boeken. Ik lees ze niet en ik kijk er niet meer naar. Vinyl ga ik ook uitzoeken op relevantie: de Dolly Dots-platen mogen weg. Doe Maar blijft. Maar eigenlijk lees ik meer dan ooit, maar wel op het web.”
Boekenkast Kirsten Jassies

De boekenkast van Jassies.

Ben je een alledaagse lezer of meer een vakantielezer?

”Ik lees dus heel weinig vakliteratuur op papier. Dat heeft er ook alles mee te maken dat er niet zoveel boeken zijn over social media en als ze er zijn, zijn ze snel verouderd. Dat merk ik ook aan mijn eigen boek ‘In beeld met Instagram’. Nog geen anderhalf jaar oud, en er is al heel veel wat ik zou willen toevoegen. Gelukkig heb ik deze wel zo geschreven dat er geen verkeerde informatie instaat, en via het Instagram-account @igmarketingnl geef ik dagelijks relevante tips en weetjes.”
”Ik vergaar mijn kennis over social media vooral door naar podcasts te luisteren, webinars te kijken en ik lees veel blogs. Ik heb een tiental favoriete sites waaronder Buffer, social media examinor, The Next Web en Mashable, die ik dagelijks volg via een zelfgemaakte lijst op Twitter.”

Boek of e-reader?

”Er staan er wel een stuk of 10 e-books op mijn computer, maar ik heb ze niet allemaal gelezen. Op vakanties en steeds meer in weekenden lees ik op mijn e-reader, omdat ik dan niet afgeleid word door allerlei social media. Mijn kinderen zijn inmiddels 7 en 9, dus ik heb meer rust om weer te lezen, dat kon ik eerder niet. Ik ben dol op Harry Potter en andere thrillers, maar ik heb deze vakantie het meest genoten van Griet op de Beeck’s Vele hemelen boven de zevende. Die heb ik op papier gelezen, omdat die goedkoper was. Zo ben ik dan ook weer. Als er veel prijsverschil zit in papier en e-book kies ik de goedkoopste.”

Welke 5 boeken moét je echt gelezen hebben over social advertising & social selling?

1. It’s complicated – Danah Boyed

it's complicatedIt’s complicated is echt mijn absolute nummer 1. Danah Boyd sprak bijna tien jaar lang met allerlei Amerikaanse tieners over social media. Het gebruik en de kijk van tieners op social media is compleet anders dan dat van ons. Pas als we dat begrijpen, leren we ook meer over hoe deze media zich zullen ontwikkelen.” Quote uit het boek:

Teens are generally more comfortable with – and tend to be less skeptical of – social media than adults. They don’t try to analyze how things are different because of technology: they simply try to relate to a public world in which technology is a given.

2. Fotograferen met je hart – Zilverblauw

fotograferen met je hart”Dankzij mijn smartphone en Instagram, fotografeer ik dagelijks en daarom wil ik er veel over leren. Ik ben gewoon autodidact. Shoot! – Fotograferen met je hart is het boek van blogger Anki, die erg populair is met haar blog op Instagram vanwege haar herkenbare visuele stijl. In dit boek wordt al het technische heel simpel uitgelegd en krijg je ook tips voor smartphone-fotografie met heerlijke lifestylefoto’s. Echt een genot om naar te kijken!”

3. The art of social media – Guy Kawasaki & Peg Fitzpatrick

The art of social media”Leer het van de beste uit het vak. En omdat ik groot fan ben van Guy Kawasaki, een digitale trendsetter op het gebied van content, marketing en social media, heb ik ‘The art of Social Media‘ aangeschaft. Het is vooral bedoeld voor mensen die aan de slag willen met social media. Het boek zit propvol praktische tips. Niet voor echte gevorderden, ook al pik je altijd een paar handige tips op!”

4. De cirkel – Dave Eggers

de cirkel”Toen De cirkel uitkwam in 2013, heb ik ‘m niet meteen gelezen. Maar toen iedereen me ernaar vroeg, heb ik me er toch maar aan gewaagd en I love it! Het is een heel makkelijk en lekker verhaaltje. Leuke gelijkenissen met de Facebook-campus, maar met een grote boodschap: openheid op internet kan tot heel vreemde en zelfs nare situaties leiden. Hoewel ik zelf het toppunt van open ben op het web, ben ik het met hem eens. We moeten voorzichtig zijn. Alleen een echte visionair kan zo’n boek al in 2013 schrijven.”

5. Who owns the future – Jaron Lanier

who owns the future”Ik heb een poging gewaagd om ‘Who owns the future‘ te lezen, maar daar kom ik niet helemaal uit. Jaron wordt een echte visionair en briljante denker genoemd, maar het is me te ingewikkeld. Wel ben ik het eens met zijn visie, tenminste, wat ik eruit heb kunnen filteren. Dat we naar een informatie-economie toe moeten, waaraan iedereen die zijn steentje bijdraagt via het web wordt beloond. Als ik social-mediatrends wil voorspellen, kijk ik naar de jeugd en hoe zij bijvoorbeeld Snapchat en Instagram gebruiken. De titel van dit boek sluit daarbij aan: wie is de baas in de digitale wereld, en hoe gaat die werken? Social is volgens mij het hart, en volgens dit boek ook.”

Lezen maar!

Wil jij helemaal op de hoogte aan de slag met social media voor jouw organisatie? Ga dan snel aan de slag met lezen!

*Alle linkjes naar Bol.com en Managemenboek.nl zijn affiliate-links.