E-commerce

Laat geen omzet liggen: waarom je naar Magento 2 moet overstappen

0

Exact een jaar geleden is Magento 2 officieel gereleased. Waar Magento zo’n 30 procent marktaandeel heeft in de gehele e-commercemarkt, beginnen de eerste Magento 2-webshops zich in Nederland te presenteren. Op basis van het aantal cases op Dutchento schat ik dat het aandeel webshops met Magento 2 ten opzichte van shops met Magento 1 momenteel tussen de 5 en 10 procent is. Ik vind dit een gemiste kans voor veel (Magento) webshop-eigenaren. In dit artikel laat ik je zien wat de voordelen zijn van Magento 2 en waarom je juist nu over moet stappen.

1. Magento 2 is snel, sneller, snelst

We weten allemaal dat een snellere webshop meer omzet oplevert. Er zijn voldoende onderzoeken die dit bevestigen. Zeg nou zelf, jij klikt toch ook weg als de pagina te lang moet laden? Een vertraging van 1 seconde zorgt voor gemiddeld 7 procent minder conversie, 11 procent minder pageviews en 16 procent lagere klanttevredenheid.

In Magento 2 is veel aandacht besteed aan snelheid. Het platform is van de grond af aan opnieuw opgebouwd, met out-of-the-boxondersteuning voor PHP7. En het gebruikt moderne developmenttechnieken, waardoor alles lichter is en sneller werkt. Magento 2 heeft standaard ondersteuning voor Full Page Cache, waar dit eerst alleen was weggelegd voor Enterprise-gebruikers. Daarnaast heeft het ook standaard ondersteuning voor Varnish, waardoor pagina’s nog sneller worden geladen en de server minder belast wordt.

Hoeveel Magento 2 sneller is ten opzichte van Magento 1 is afhankelijk van je opzet en hosting maar in de basis is het 25% sneller dan Magento 1. Voor de webshop Viva Pura (klant van LAB51, red.) betekende dit bijvoorbeeld een paginalaadtijd van 30 milliseconde. Hier wordt gebruikt gemaakt van de Hypernode-omgeving van Byte met Varnish en PHP7.

2. Veiliger updaten en betalen

Door een aantal aanpassingen in de bestandsstructuur is Magento 2 een stuk veiliger geworden. De root van Magento is alleen via de ‘pub’-map nog toegankelijk en niet meer met HTTP requests (zeg maar via de webbrouwser). Developers zijn zo in staat om makkelijker en sneller de code te beschermen tegen veiligheidslekken.

Het is ook makkelijker om veiligheidsupdates te installeren, omdat deze niet meer worden uitgegeven in patches, maar als systeemupdates. Hierdoor weet je zeker dat als je de laatste versie geïnstalleerd hebt, je ook alle veiligheidsupdates hebt.

3. Betere modules beschikbaar

Nu Magento 2 een jaar op de markt is, hebben de grootste module-makers zoals Mirasvit, Magestore en Amasty de belangrijkste extensies voor Magento 2 op de markt gebracht. Developers gebruiken dit moment om de nieuwe Magento 2-versies van hun Magento 1.x-extensies te stroomlijnen voor een betere werking en look and feel.

Waar in Magento 1.x de technieken verouderd en allesbehalve spannend zijn, zitten er in Magento 2 leuke nieuwe snufjes. Magento 2 heeft standaard ondersteuning voor PHP7 en jQuery en dankzij LESS preprocessing kunnen modules en thema’s gemakkelijk uitbreiden op de core en bestaande thema’s. Door het gebruik van HTML5 kunnen de extensies en thema’s geheel responsive gemaakt worden. En door CSS3 liggen er veel nieuwe visuele mogelijkheden aan je voeten. Momenteel zijn er meer dan 700 extensies beschikbaar in de Marketplace voor Magento 2. Denk hierbij aan extensies die bijdragen aan de user experience, conversiepercentage en navigatiemogelijkheden.

Magento 2 Dashboard

Dashboard van Magento 2

4. Vereenvoudigd dashboard

Als je foto’s van 10 a 20 jaar geleden bekijkt, is vaak de reactie: “Oh, wat voor kleren had ik toen aan? Was dat toen mode? Het ziet niet uit!” Die reactie heb je nu ook als je een paar weken met Magento 2 werkt en terugkijkt naar de admin van Magento 1.x. Je vraagt je af hoe je hier ooit een e-commerceshop in hebt gerund.

Het beheer van je shop is een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt. Zo is bijvoorbeeld het aanmaken of aanpassen van een product makkelijker geworden door de sterk verbeterde lay-out. Daarnaast heeft het menu een natuurlijke splitsing gemaakt tussen het systeem- en shopbeheer. Zo bestaat je shopbeheer uit menu-items als Producten, Marketing en Content. Configuratie, belastingregels en algemene voorwaarden komen terug in je systeembeheer.

5. Een verbeterde klantervaring

Laten we niet vergeten dat het uitgangspunt van Magento 2 het verbeteren van de klantervaring is. Een verbeterde user experience komt tot stand door een volledig responsive webdesign. Zo wordt Magento 2 toegankelijk voor alle soorten apparaten, van computers tot tablets en mobiele telefoons. Magento 2 heeft een flexibele front-endbibliotheek met vrijwel alle basiselementen. Al deze elementen kun je naar eigen wens aanpassen. Voorbeelden van deze standaardelementen die je kunt aanpassen, zijn: breadcrumbs, dropdowns, pop-ups, tooltips, buttons, navigatie, formulieren en nog meer. Dit alles moet zorgen voor een hogere conversie van je webshop.

6. Support voor Magento 1 stopt in 2018

Ongetwijfeld ben je al bezig met het maken van plannen voor het komende jaar. Als Magento-webshopeigenaar mag Magento 2 dan niet vergeten worden. Magento stopt vanaf november 2018 met support voor Magento 1 en zal vanaf dat moment geen (veiligheid)updates meer uitbrengen. Gebruik 2017 dus om de overstap te maken naar Magento 2. November 2018 lijkt nog ver weg, maar in de wereld van e-commerce is die tijd zo voorbij.

hordelopen-klanten-ervaren-drempels-user-journey

Uitdagingen voor de overstap naar Magento 2

Magento 2 is sneller, veiliger en beter opgezet. Alle seinen op groen om de overstap te maken. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de gehele core van Magento is vernieuwd. Dit betekent dat je webshop in zijn totaliteit opnieuw opgezet moet worden. Dit kan een hele opgave zijn, voornamelijk wanneer er in het verleden veel is geïnvesteerd in maatwerkoplossingen.

Ondanks dat er al veel extensies voor Magento 2 beschikbaar zijn en de meeste ontwikkelaars hebben aangegeven hun thema’s en extensies voor Magento 2 uit te brengen, kan het dus voorkomen dat nog niet alle functionaliteiten beschikbaar zijn. Controleer dit van tevoren.

Start je net met Magento?

Wanneer je überhaupt van plan bent een nieuwe Magento-webshop te laten ontwikkelen, is het verstandig om meteen voor Magento 2 te kiezen. Op die manier kun je de komende 5 tot 10 jaar vooruit en hoef je na november 2018 niet alsnog over te stappen. En wanneer je van plan bent grote investeringen te doen in je huidige webshop, kan het verstandig zijn om direct over te stappen naar Magento 2. Elke euro die je investeert in je bestaande webshop,  kun je na november 2018 weggooien.

Ben jij al overgestapt naar Magento 2 of kijk je de kat nog uit de boom? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en beweegredenen om de overstap te maken!