Nieuws

Een labor of love: de Top 2000 in een spetterende infographic

0

Wat is leuker dan twee passies combineren: die voor popmuziek en die voor infographics? Dat doet Nadieh Bremer in dit overzicht van de Top 2000 zoals die jaarlijks wordt uitgezonden op NPO2 tussen kerst en nieuwjaar. Leuk om hier eens een Nederlandse infographic te laten zien die zich internationaal kan meten met de besten. Dat zagen we nog nooit!

Een mooi ruimtelijk beeld, dit spaceship van kerstballen waarachter popliedjes schuil gaan.

Een mooi ruimtelijk beeld, dit spaceship van kerstballen waarachter popliedjes schuil gaan.

Nadieh Bremer is een jonge freelancer die zich nog maar kort geleden volledig heeft gestort op het maken van datavisualisaties en infographics. Fijn voor ons, dat de twee genoemde passies ook nog eens worden gecombineerd met een stevige dosis talent en technische vaardigheid.
Bremer heeft als uitgangspunt de tijdlijn genomen die de Top 2000 bestrijkt: van pakweg 1955 tot heden. De tweeduizend liedjes zijn geplot op de tijdlijn. De bolletjes (de grootste lijken op ouderwetse singletjes) hebben een maat en diverse kleuren. Dat maakt hun plaats op de ranglijst duidelijk. Dus niet de ranking van de liedjes is leidend, maar de periode
Het jaaroverzicht als poster: de hoogste rankings zien er uit als 45-toerenplaatjes.

Het jaaroverzicht als poster: de hoogste rankings zien er uit als 45-toerenplaatjes.

waarin ze zijn verschenen. Interessant, want daardoor zien we een paar interessante verhaallijnen: welke periode is het meest vruchtbaar geweest? En waar zitten de magere jaren? (spoiler alert: tussen 1995 en 2008). Ook legt Bremer heel degelijk uit wat hier speelt: de stem van jongere deelnemers is steeds beter vertegenwoordigd. Dat verklaart ook het zwaartepunt van de ranking, die duidelijk tussen 1970 en 1977 ligt.

Bij een mouse-over geven de bolletjes hun geheimen prijs: naam, hoogste notering in de Top 40 en ranking in de Top 2000. Er is ook een poster beschikbaar die veel downloads verdient.

Dit is duidelijk een ‘labor of love’. Jammer, en ook wel vreemd dat zoiets als dit kennelijk alleen gemaakt kan worden uit liefde, en niet omdat een omroep als NPO2 of een medium daar wat geld voor over heeft.

Jaaroverzichten

Tot slot: over 2016 zijn diverse aardige jaaroverzichten verschenen van infographics in de media, zoals hier en hier.

Vaker en praktischer

En helemaal tot slot: dit was de laatste aflevering van deze maandelijkse rubriek Het Aanzien van, over de nieuwste online infographics. Ik zal in 2017 bij Frankwatching vaker schrijven over de praktische toepassing van infographics en ‘visuele content’ in marketing en communicatie, zoals ik dat eerder deze maand al deed met dit artikel.
Afbeelding intro met dank aan 123RF.com