Social media

Adverteren op Facebook: 4 tips waarmee je je doelgroep beter bereikt

0

Nog te vaak zetten adverteerders Facebook in zonder te profiteren van de voordelen die het kanaal biedt. Vaak wordt redelijk plotseling besloten Facebook in te zetten, schudt men bij de targeting-opties een aantal relevante interesses uit de mouw, om vervolgens te duimen voor extra leads of sales.

Ik wil in dit artikel niet stilstaan bij de vraag of Facebook het meest geschikte kanaal is om harde conversies binnen te tikken, maar ik wil wel een aantal tips geven hoe je Facebookcampagnes het beste kunt inzetten en hoe je ook indirect van je Facebookcampagnes kunt profiteren. Segmentatie en synergie zijn dan ook dé sleutelwoorden die het succes van je Facebookstrategie bepalen.

1. Maak gebruik van de specifieke segmentatiemogelijkheden

Dit is misschien een inkopper voor iedere adverteerder met een beetje ervaring. De uitgebreide en specifieke targeting-opties bieden veel mogelijkheden. Targeten op onderwerpen en interesses is mogelijk met display-advertenties. Echter is Facebook één van de weinige kanalen waar je de targeting nog specifieker kan maken met sociaal-demografische kenmerken.

Bij display is het nog maar de vraag of jouw advertentie aan de juiste persoon wordt vertoond. Er kunnen immers meerdere personen gebruikmaken van dezelfde laptop of tablet. Verkoop je sportkleding en wil je een nieuw merk promoten? Waarschijnlijk wil je een ander product laten zien aan een vrouw van 23 jaar met interesse in hardlopen, dan aan een man van 45 jaar met voetbal als grootste hobby. Stem in deze gevallen zowel de boodschap als de tone of voice af op de doelgroep van je advertentie.

Een bijkomend voordeel van deze specifieke manier van segmenteren is dat je ook echt iets kunt zeggen over de doelgroepen die wel en niet werken. Als je tien interesses in één keer target, kun je wel iets zeggen over de prestaties van de gehele advertentieset, maar weet je niet welke specifieke interesses wel of niet goed presteren. Wellicht levert je advertentie nog meer op als je al je budget toewijst aan de twee best presterende interesses.

facebook-advertising-segmentatie

2. Let op de frequentie

Dit is zeker belangrijk als je gebruikmaakt van zeer specifieke targeting. Facebook hanteert verschillende definities voor ‘impressies’ en ‘bereik’. Het aantal impressies is het totale aantal keer dat een bepaalde advertentie is vertoond. Bereik is het aantal unieke personen dat je met je advertentie hebt bereikt.

De frequentie van je advertentie hoeft natuurlijk niet per se één te zijn, liever niet zelfs.Het kan immers meerdere impressies kosten om een gebruiker de gewenste actie te laten ondernemen. Ligt de frequentie hoger dan vijf, dan kun je overwegen je bod of budget te verlagen, je doelgroep uit te breiden of misschien is het wel tijd voor nieuw advertentiemateriaal.

3. Gebruik het verkeer uit Facebookcampagnes in andere kanalen

Dit is een punt waar voor mijn gevoel te weinig aandacht aan besteed wordt. Gebruikers die via een Facebookadvertentie op je website belanden, tonen immers interesse in je organisatie. Misschien hebben ze niet direct een product afgenomen, maar dat betekent niet dat ze dat in de toekomst ook niet zullen doen. Als je gebruikmaakt van bijvoorbeeld Google Analytics kun je een segment maken van gebruikers die via een (bepaalde) Facebookcampagne op je website belanden. Vervolgens kun je in AdWords dit segment als doelgroep importeren om te gebruiken voor retargeting of het verkrijgen van inzichten. Ik zal hier een aantal voorbeelden van geven.

facebook-advertising-adwords

Voorbeeld 1: voeg de doelgroep toe aan je search campagnes

Je kunt de geïmporteerde doelgroep natuurlijk toevoegen aan je search campagnes in AdWords. Dit kan interessante inzichten opleveren, zoals de zoektermen die deze doelgroep gebruikt na het klikken op je Facebookadvertentie. Gaan ze op zoek naar het specifieke product uit je advertentie of zoeken ze op de naam van je bedrijf? Daarnaast kun je je biedingen voor deze doelgroep verhogen om een hogere positie in te nemen. Deze gebruikers zijn immers al met jou bekend, hebben interesse getoond en zijn dus sneller geneigd te klikken te converteren. Wil je dit helemaal goed aanpakken? Maak dan een aparte campagne waarin je uitsluitend deze doelgroep target en pas je advertentietekst daar op aan.

Voorbeeld 2: bereik de doelgroep in het Google Display Netwerk

Naast je search campagnes kun je de uit Analytics geïmporteerde doelgroepen ook toevoegen aan je display-campagnes. Op die manier kun je de bezoekers uit je Facebookadvertenties opnieuw bereiken binnen het Google Display Netwerk. Ik gaf net al aan dat het vaak meer dan één impressie kost om een gebruiker de gewenste actie uit te laten voeren. Deze impressies kun je natuurlijk ook genereren op andere platformen. Je maakt dus eigenlijk gebruik van de specifieke Facebook targeting-opties met een display-advertentie en wellicht is het voor jou goedkoper deze doelgroep via display te bereiken!

Voorbeeld 3: customer match targeting in het Google Display Netwerk

Met dit voorbeeld borduur ik eigenlijk verder op het vorige voorbeeld. Het is op dit moment niet mogelijk om customer match targeting te gebruiken in het Google Display Netwerk (Gmail Sponsored Ads niet meegerekend). Met de ‘work around’ die ik zojuist noemde is dit echter wel mogelijk. Dit kan je helpen om een nieuw product te promoten dat interessant kan zijn voor je huidige klantenbestand of als je bijvoorbeeld oude leden of abonnees terug wil winnen.

Met de zojuist genoemde voorbeelden hoop ik duidelijk te hebben gemaakt dat je, ook als je Facebookcampagne geen directe verkopen of leads oplevert, toch kan profiteren van de geïnteresseerde gebruikers die je hebt bereikt.

4. Testen, testen, testen!

Naast het feit dat niet iedere doelgroep dezelfde resultaten zal laten zien, geldt dit ook voor andere elementen uit je campagne. Test daarom naast doelgroepen ook verschillende advertentievormen. Het zal je verbazen in hoeverre de prestaties van verschillende advertentievormen kunnen verschillen binnen dezelfde doelgroep. Dit kun je terugzien in je bereik, de CTR of het aantal reacties.

Relevantiescore

Maar Facebook heeft ook haar eigen methoden om de prestaties van je advertentie te beoordelen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, kent Facebook een relevantiescore (vergelijkbaar met de kwaliteitsscore in AdWords) die gebaseerd is op de prestaties van je advertentie. De kosten en het bereik van je campagne kunnen worden beïnvloed door deze relevantiescore. Facebook toont immers liever geen irrelevante advertenties aan haar gebruikers. Door te blijven testen en te kiezen voor de best presterende advertenties, krijg je uiteindelijk dus het meeste waar voor je geld.

facebook-advertising-relevantiescore

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel beseft dat er meer bij een Facebookcampagne komt kijken dan het kiezen van een leuke afbeelding en het uit de mouw schudden van interesses om te gebruiken als targeting. Besteed genoeg aandacht aan de campagne en neem de tijd voor het advertentiemateriaal, het uitdenken van de doelgroep(en) en de uiteindelijke set-up.

Vergeet ook niet om ook alvast na te denken over de opvolging van je Facebookcampagne. Hoe ga je de geïnteresseerde doelgroep warm houden? Op welke manier ga je deze groep opnieuw bereiken? Ga op tijd aan de slag met deze vragen en het opbouwen van segmenten en doelgroepen in Analytics en AdWords. Dit zal je helpen om het maximale uit je Facebookcampagne te halen.