Online marketing

Denk jong! Zo houden jongeren jouw organisatie flexibel [4 tips]

0

Een veranderlijke wereld vraagt om een flexibele mentaliteit. Aanpassingsvermogen is voor organisaties een voorwaarde voor succes. Precies daarom zijn jongeren een interessante groep. Ze zijn de belichaming van verandering: in denken en gedrag, fysiek en sociaal-emotioneel. De flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van jongeren zijn een inspiratiebron voor organisaties. En daar moet je met de blik van de ervaren ouder naar kijken. Want met doelloze veranderdrang schiet je tenslotte weinig op. Hoe doe je dat?

Bij Youngworks bestuderen we nauwkeurig het grillige gedrag en de veranderlijke mentaliteit van jongeren. Vanuit die kennis geven we vier tips, zodat ook jij op verantwoorde wijze ‘jong’ aan het nieuwe jaar kunt starten. 

1. Positionering: wees geen spiegel, vertel je eigen verhaal

Je afzetten tegen de status quo, tegen de opvattingen van je ouders, van je leraren, van een andere groep jongeren óf tegen de heersende normen en waarden in de maatschappij. Dit is inherent aan jong zijn. Het is een natuurlijke stap binnen identiteitsontwikkeling. Een protestgedachte vindt regelmatig haar oorsprong bij jongeren, of wordt in jonge kringen in ieder geval breed gesteund.

Sociaal ondernemerschap en digitale platformen

De vorm van protest is sinds de jaren 60 wel veranderd. We zien een verschuiving van de barricades naar onder andere sociaal ondernemerschap en natuurlijk de opkomst van digitale platformen waar jongeren zich online uitspreken voor en tegen allerlei onderwerpen. Denk aan de steun voor start-ups zoals bunq.nl die een ‘jong’ alternatief bieden voor grote, onpersoonlijke, banken.

Je kunt ook denken aan de populariteit van kledingwinkel en -merk Patta, dat leunt op een rebelse en eigenzinnige bestaansgeschiedenis. En natuurlijk de door jongeren opgerichte Youth Food Movement, dat zich hardmaakt voor een ’good, clean en fair voedselsysteem’. Of wat te denken van het activistisch platform Avaaz.org dat het door jongeren omarmde clicktivism (passief protest door een muisklik) op een waardevolle manier weet te gebruiken voor agendasetting en beleidsbeïnvloeding?

screenshot avaaz

Clicktivism op Avaaz.org

Bind jongeren door jouw eigen ideaal te communiceren

Jongeren sympathiseren met nieuwe en eigenzinnige ideeën. Ze zijn jong, ongehinderd door eerdere ervaringen, en kijken daarom met een frisse blik naar huidige, routineuze, situaties. Vanwege datzelfde gebrek aan ervaring zijn ze alleen niet altijd zelf in staat om zich een betere situatie of alternatieve aanpak voor te stellen. Ze sympathiseren daarom maar wat graag met partijen die dat wel kunnen.

Wil je dat jongeren jou in het hart sluiten? Communiceer dan actief jouw eigen ideaal en breek met de bestaande conventies waar je het niet mee eens bent. Bied jongeren de mogelijkheid om met jouw merk of dienst te kiezen voor een ‘eigen’ pad.

2. Communicatie: stay real, maar doe gerust nep

Dagelijks worden we gebombardeerd met geretoucheerde foto’s, onrealistische video’s en opgeleukte verhalen. Misschien doet jouw organisatie hier ook volop aan mee? Maakt niet uit, want in hoeverre doet wat ‘echt’ of ‘nep’ is er nog toe? Als je als jongere opgroeit in een sterk geïntegreerde online en offline omgeving, is het sowieso lastig om grip te krijgen op wat ‘echt’ is. Online is altijd al een wirwar van fictie en realiteit. Continu onderscheid maken tussen dat wat nep of echt is, is vrijwel onmogelijk.

Hoe ben je authentiek zonder echt beeldmateriaal?

Voor veel jongeren draait het niet altijd om wat ‘echt’ of ‘waar’ is, het gaat om wat zij als geloofwaardig ervaren. Authenticiteit is extra belangrijk als de grenzen tussen echt en nep vervagen, maar een authentiek verhaal kun je ook communiceren zonder ‘echt’ (beeld)materiaal. Wat bedoel ik daarmee? Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video van Airbnb: een animatie gebaseerd op een anekdote. Geen ‘echt’ verhaal, maar wel een symbolisch verhaal dat laat zien waar Airbnb voor wil staan.

Accepteer cookies

Jongeren vinden het belangrijk dat wat bedrijven doen, aansluit bij waar ze voor staan. Dit is in lijn met hoe ze over hun eigen identiteit denken: online worden identiteiten handmatig samengesteld en vervormd. Er zijn weinig grenzen en regels. Vaak is de online ‘ik’ de betere, interessantere en knappere versie van de offline ‘ik’, maar het is wel de ‘ik’ die het sterkst overeenkomt met hun gewenste zelfbeeld.

Maak je als organisatie dus ook niet druk over het retoucheren van een foto of het aandikken van een verhaal. Bewaak vooral of dat verhaal aansluit bij waar jij als organisatie voor staat en waar je naartoe wil.

3. Mediagebruik: zorg voor aansluiting in de toekomst

Zoals we in de intro zeggen: een veranderlijke wereld vraagt om een flexibele mentaliteit en aanpassingsvermogen. Als er één groep is met een flexibele mentaliteit, dan zijn het jongeren. De periode van 12 tot 25 jaar kun je samenvatten met de term ‘voortschrijdend inzicht’. Dit geldt ook voor hun mediagebruik. Hun leven draait om experimenteren en grenzen verleggen, ook online. Jongeren zijn hier vaak early adopters, zie bijvoorbeeld Facebook (studenten) en Snapchat (tieners).

Wil je weten wat online the next big thing op mediagebied kan worden? Zorg dan voor aansluiting bij de voortdurende evolutie in het mediagebruik van jonge mensen. Je hoeft niet direct op een trend in te springen. Zorg er wel voor dat je weet dát, en waaróm een nieuw medium populair is.

Je hoeft niet direct op een trend in te springen.

Aansluiting bij het mediagebruik van morgen

Verken actief de mogelijkheden van nieuwe platformen en apps voor jouw bedrijf (zie als voorbeeld Walisnaps) en betrek hier bij voorkeur jonge mensen bij. Zet bijvoorbeeld een intern experimental lab op, laat mensen 20% van hun tijd besteden aan Research & Development, of kijk naar een bureau dat je hierbij kan helpen. Doe het in ieder geval, en in een vorm die bij jouw organisatie past. Alleen zo kan je aansluiting bij het mediagebruik van morgen garanderen.

4. Organisatiecultuur: adem maakbaarheid om jongeren aan je te binden

Geloof jij dat de wereld maakbaar is? Geloof jij dat jouw organisatie invloed heeft op de toekomst? En: geloof je dat jij invloed hebt op jouw toekomst binnen de organisatie? Nederlandse jongeren geloven sterk in hun eigen maakbaarheid. Ze zijn opgegroeid met het motto ‘als je maar hard je best doet, kun je alles bereiken’ en geloven dat zij zelf (ongeacht de kansen op de arbeidsmarkt) hun toekomst kunnen vormgeven. 87 procent van de jongeren weet zelfs zeker dat ze op een dag waarmaken waar ze nu van dromen (pdf).

Jongeren

Behoefte aan handelingsvrijheid: regie en autonomie

Dit geloof in maakbaarheid gaat vaak samen met positivisme en sterke ambitie, maar ook met een grote behoefte aan handelingsvrijheid. Een toekomstproof organisatie geeft jongeren daarom de regie over hun eigen ontwikkeling en waarborgt een gevoel van autonomie. Wijs ze op de bestaande opleidingsmogelijkheden, bied een ontwikkelpad op maat en geef ruimte aan eigen initiatieven en ideeën. Help jonge medewerkers om zelf hun professionele identiteit te ontwikkelen. Laat ze experimenteren met diverse kanten van het werk en reflecteer regelmatig op gemaakte keuzes, ervaringen en prestaties.

‘Als je maar gelukkig bent’ én daar de mogelijkheid voor krijgt

Klinkt dit overdreven? Toch doen steeds meer organisaties hun best om dit intern te organiseren. Duik ter inspiratie bijvoorbeeld eens in het international talent program van H&M dat draait om professionele vrijheid en groeikansen in ruil voor ambitie en inzet.

Is het volgens jou toch te veel moeite om deze professionele vrijheid te organiseren? Vergeet dan niet dat je op de arbeidsmarkt concurreert met bedrijven die deze moeite wel willen doen. Veel Nederlandse jongeren leven volgens het credo ‘als je maar gelukkig bent’. Dit gaat gepaard met het idee dat ze zelf hun geluk moeten creëren. Als je als organisatie die kans intern onvoldoende biedt, kijken ze binnen no-time verder bij andere organisaties.

Veel Nederlandse jongeren leven volgens het credo ‘als je maar gelukkig bent’.

Grow young!

Jong denken is waardevol op alle niveaus binnen een organisatie. Het is een manier van denken waar de wereld van nu om vraagt. Een wereld die steeds sneller verandert en waarin meer dan ooit behoefte is aan een flexibele mentaliteit, creativiteit en nieuwe ideeën. Grow young is wat ons betreft het motto voor bedrijven en merken in 2017!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.