Tech

10 websites waarop je gratis leert programmeren

0

Stel je voor: je hebt het perfecte idee voor een gave website of app. Zodra je eraan denkt, gaat je hart sneller kloppen. Of de eurotekens verschijnen al in je ogen, omdat je denkt er goud geld mee te kunnen verdienen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk met jouw idee aan de slag, maar eerst moet je leren programmeren! In dit artikel bespreek ik tien sites waarmee je gratis kunt leren programmeren.

1. Code Academy

Als je ergens moet beginnen, begin dan hier. Op de website van Codeacademy kun je onder andere het volgende leren: HTML, CSS, PHP, Python, Ruby, Ruby on rails, AngularJS en Java. Al vanaf het begin leer je de fijne kneepjes van het programmeren. Het is een veel gebruikte site, met al meer dan 25 miljoen gebruikers. leren programmeren code academy

2. Khan Academy

Ook hier leer je op een snel tempo alle ins en outs over programmeren. Maar bij Khan Academy kun je ook interessante video’s bekijken over leren programmeren. Khan Academy werkt veel vanuit een community, waarin je meteen onder de video’s kunt reageren. Daarnaast geeft het platform je echt een kijkje in de aanpak van verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen tijdens het programmeren.leren programmeren khan academy

3. Coursera

Leer over programmeren van de beste universiteiten van over de hele wereld. Van onderwerpen van robotica tot aan hardcore Python: op de website van Coursera kun je het allemaal vinden. Universiteiten stellen hun lesprogramma’s beschikbaar via deze gave website. Inmiddels telt de site zo’n 1778 verschillende programma’s en ze zijn allemaal gratis. Zo zie je maar dat leren programmeren niet duur hoeft te zijn. Zodra je een cursus hebt afgerond, heb je de mogelijkheid om een certificaat te kopen. Dit is gelukkig niet verplicht.coursera leren programmeren

4. Code Conquest

Een van de lastigste dingen van leren programmeren is dat je vaak niet weet waar je moet beginnen. Met een hele waslijst aan verschillende programmeertalen, kan het handig zijn om hier tips voor te krijgen. Hierbij is Code Conquest een handige gids. Bij iedere programmeertaal geven ze aan waarvoor je de taal het beste kunt gebruiken (het maken van games tot aan interactieve websites).code conquest leren programmeren

5. MIT OCW

De schoolse ondertoon van deze website heeft zo zijn charme. Bij Massachusetts Institute of Technology OpenCourseWare vind je een hele hoop gratis colleges over diverse onderwerpen. Vooral onder het kopje ‘Introductory Programming Courses’ vind je van alles over programmeren. Als je je beeldscherm wegdenkt, is het net alsof je weer in de schoolbanken zit.

6. GA Dash

Dash brengt het leren van nieuwe programmeer-skills tot een hoger level. Alle vaardigheden worden ingedeeld in kleine projecten. Zo leer je met CSS meteen hoe je een robot kunt ontwerpen of maak je je eigen digitale portfolio. De realistische scenario’s geven je direct het gevoel dat jij de vaardigheden meteen toepast in een echte situatie.ga-dash leren programmeren

7. Google Android Training

Altijd al een Android-applicatie willen programmeren? Google is het brein achter de Google Android Training. Met deze handige training krijg je meteen de informatie die je nodig hebt om direct te beginnen. Binnen een paar minuten heb je al een simpele interface gemaakt.android-training leren programmeren

8. The Odin Project

Dit project is eigenlijk ontstaan vanuit deze gedachte: ‘Basically, this is the website we wish we’d had when we were learning on our own.’ De kracht van The Odin Project zit hem in het feit dat je ook heel handige tips krijgt om te leren programmeren. De website speelt meer in op jouw persoonlijke leerdoelen om te leren programmeren. Hierdoor krijg je net die ene motivatieboost, als je het even niet meer ziet zitten.

9. The Code Player

Niets werkt beter dan je programmeer-skills te leren van de allerbesten. Op The Code Player kijk je naar hoe andere programmeurs codes opbouwen vanuit het het niets, om bijvoorbeeld een typografie-effect te creëren. Je kunt meer te weten komen over HTML, CSS, Javascript en jQuery.leren programmeren the code player

10. Code.org

Code.org is lekker speels en richt zich op kids van de basisschool. Op een laagdrempelige manier word je uitgenodigd om een buitenaarde wereld te creëren met allerlei codes. Zo bouw je een wereld in Star Wars of ga je aan de slag als Minecraft-ontwerper. Als je geen zin hebt in intensieve materie met allerlei abstracte codes, dan is dit een mooie manier om te beginnen.code.org leren programmeren

Aan de slag

Ik hoop dat je staat te popelen om te leren programmeren. Ken jij nog andere gratis websites waarop je kunt leren programmeren? Laat het dan hieronder in een reactie weten.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.