Customer experience

15 websites & apps waarop je gratis leert programmeren

0

Je wil zelf een website kunnen bouwen, maar je hebt nog geen kaas gegeten van HTML en CSS. Of misschien wil je van carrière veranderen en de IT in, maar weet je niet hoe en waar te beginnen… Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei websites en apps die jou kunnen helpen om de basics te leren! In dit artikel zetten we 15 websites en apps op een rij waarmee je gratis leert programmeren.

1. FreeCodeCamp

FreeCodeCamp is een non-profit met als doel om leren programmeren voor iedereen toegankelijk te maken. Het bestaat onder andere uit een website, een forum en chatrooms. Doordat het non-profit is, is écht alles gratis te gebruiken, maar je moet wel een account aanmaken om je voortgang bij te houden. Je kunt ook certificaten krijgen. Er zijn volgens het platform al meer dan 40.000 mensen afgestudeerd en aan de slag gegaan bij grote techbedrijven zoals Apple en Microsoft.

Freecodecamp: tutorial om html te leren.

De tip voor dit platform kregen we van Henri: “Als je hier de opleiding volgt (en afmaakt) dan kun je bij zeer veel bedrijven aan de slag, tot aan Google toe. Naast de kennis zit er ook een hele sterke community achter die je verder helpt als je vastloopt.”

2. Codecademy

Codecademy is een ook een prima startpunt voor beginners. Je kunt er onder andere HTML, CSS, PHP, Python, Ruby, Ruby on rails en JavaScript leren via interactieve tutorials.

Het basic-account is gratis en daar kun je al veel mee, maar er zijn ook betaalde Pro-Lite en Pro-accounts. Dan heb je onder andere toegang tot alle cursussen en krijg je meer ondersteuning voor het vormen van een leerpad en carrièrepad. Hier vind je de verschillende accounts en kosten.

Codeacademy screenshot van javascript tutorial.

3. Code Conquest

Als beginner is het best lastig om te bepalen waar en hoe je moet beginnen met programmeren. Dan is het fijn om tips en informatie te krijgen over de vele programmeertalen. Code Conquest wijst je de weg. Bij elke programmeertaal geven ze aan waarvoor je de taal het beste kunt gebruiken. Je kunt er gratis tutorials volgen en als je meer wil, verwijst de site naar gratis en betaalde trainingen en boeken.

De beginselen van programmeren leren via CodeConquest.

4. Coursera

Wist je dat je kunt leren programmeren van universiteiten van over de hele wereld? Dat kan via Coursera. Universiteiten delen lesprogramma’s gratis via dit platform. De cursussen zijn dus gratis, maar voor certificaten – die niet verplicht zijn – moet je wel betalen. Hier vind je meer informatie over hoe Coursera werkt.

Coursera voorbeeld van python-lessen.

5. edX

Neem plaats in de digitale collegebanken! Het platform edX is te vergelijken met Coursera. Ook hier vind je uitgebreid aanbod van ruim 160 verschillende universiteiten, waaronder MIT en Harvard. En ook hier zijn de cursussen gratis, maar betaal je voor certificaten en examens.

edX cursussen over web development.

6. Khan Academy

Bij Khan Academy kun je zowel de basics van programmeren leren en daarnaast ook video’s bekijken. Het platform heeft een community als basis, waardoor je onder de video’s direct kunt reageren en vragen kunt stellen.

Khan Academy computer programming.

7. MIT OpenCourseWare

Op dit platform van Massachusetts Institute of Technology vind je verschillende gratis (hoor)colleges. Je vindt er verschillende lessen om de beginselen van programmeren te leren, zoals een introductie in Python en data science.

MIT Open Course Ware.

8. Dash

Dash is een gratis online cursus dat je de basics van webdevelopment leert via projecten die je gewoon in de browser kunt uitvoeren. Je leert programmeren door de code meteen praktisch toe te passen in verschillende opdrachten.

Accepteer cookies

9. Android-apps leren bouwen

Altijd al een Android-app willen bouwen? Google helpt je op weg. Ze hebben een Codelab voor beginners en ook een Android basics-cursus. Daarin leer je met de UI toolkit Jetpack Compose hoe je een app bouwt. Tijdens elke stap vooruit kun je verschillende badges verdienen om je gemotiveerd te houden.

Android-apps leren bouwen bij Google.

10. The Odin Project

The Odin Project is gestart door de makers met de gedachte: ‘Basically, this is the website we wish we’d had when we were learning on our own.’ Ook hier kun je verschillende programmeertalen leren, zoals JavaScript en Ruby. Je kunt verschillende leerpaden volgen en krijgt handige tips én hulp in de community.

The Odin Project.

11. W3Schools

De website van W3Schools is gericht op beginnende web developers en staat vol met voorbeelden en interactieve oefeningen. Via de code editor kun je experimenteren en direct het resultaat zien. De website is zeer uitgebreid en gratis te gebruiken. Met de pro-versie ($4,99 per maand) heb je geen advertenties, toegang tot webhosing en video tutorials over HTML, en voor certificaten moet je ook extra betalen.

W3schools html leren.

12. Interactive Tutorials

Via Interactive Tutorials kun je verschillende websites vinden om code te leren, zoals Learnpython.org en Learn-js.org. Stap voor stap leer je de basics van programmeren. De websites zijn gratis om te gebruiken en bevatten veel interactieve tutorials (de naam zegt het al…).

Python leren bij Interactive Tutorials.

13. Code.org

Code.org is op kinderen gericht, maar het is toch echt voor alle leeftijden geschikt. Het is maar net hoe oud je je voelt. 😉 Als je wil leren spelen met code en creatief wil zijn, dan is dit de plek om te beginnen. Maak een space invaders-spel of knutsel iets in Minecraft.

Leren programmeren bij Code.org.

14. Mimo (app)

Wil je vanaf de bank leren programmeren, bijvoorbeeld 5 of 10 minuten per dag? Dan kan Mimo een goede optie voor je zijn. De app (Android en Apple) installeren en binnen no time kun je aan de slag met jouw leerdoelen. Het werkt met gamification, zo kun je ‘streaks’ halen als je dagelijks actief bent. Daardoor is het een verslavende en laagdrempelige app om te gebruiken.

De app is gratis te gebruiken, maar wil je wel al snel naar een betaald Mimo Pro-account krijgen. Zelf vond ik de communicatie in de app daarover erg onduidelijk, met voor mijn gevoel werd ik al meteen op een misleidende manier naar een betaald account ‘gelokt’. Dat is een minpuntje, scherp opletten dus (zie het middelste screenshot hieronder). Mimo wil ook actief worden als website.

Leren programmeren met Mimo.

15. Sololearn (app)

Sololearn heeft ook een app waarmee je onderweg (of gewoon thuis op de bank) op een speelse manier kunt leren programmeren. Net als Mimo werkt het met gamification. Er wordt een duidelijk leerpad voor je uitgestippeld, waarbij ook is aangegeven hoe lang je over een cursus doet als je 1, 2 of 3 lessen per dag doet.

Het is gratis te gebruiken, al moet je wel eerst een account aanmaken om aan de slag te kunnen. Ook is er een pro-versie beschikbaar zonder advertenties en allerlei extra’s. Tijdens de onboarding in de app word je hierop gewezen, maar kun je dit duidelijker wegklikken dan bij de app van Mimo.

Programmeren leren met Sololearn.

Aan de slag!

Hopelijk heb je nu zin om te programmeren! Zoals je ziet, kun je afhankelijk van jouw behoeften een site of app vinden waarmee je meteen aan de slag kunt. De sites zijn in de basis allemaal gratis, maar bijna elk platform heeft betaalde upgrades en certificaten. Kijk dus vooral wat bij jou past en wat jij nodig hebt voor je ontwikkeling. Ken je nog andere gratis sites en apps waar je kunt leren programmeren? Deel het via de reacties hieronder.

PS Dit artikel is een update op het artikel dan Alexandra van Straaten in 2017 op Frankwatching schreef: 10 websites waarop je gratis leert programmeren. We hebben dit artikel aangevuld met tips vanuit de Frankwatching-community.