Social media

Story-overload: waar deel je welke content? [infographic]

0

WhatsApp heeft een nieuwe functie: WhatsApp Status. Hiermee kun je, net als bij Instagram en Snapchat, een story maken van foto’s en video’s die na 24 uur weer verdwijnen. In Ierland test Facebook momenteel een soortgelijke stories-functie voor de app. En in Polen kun je nu experimenteren met Messenger Day, een story-functie binnen de Messenger app. Veel keuze dus, maar welke content deel je nu op welk kanaal?

Het ziet ernaar uit dat binnenkort de hele wereld de keuze heeft tussen vijf apps met story-functies. Opvallend is dat vier daarvan uit de Facebook-stal komen. Ze zijn niet allemaal exacte kopieën van elkaar. Iedere app heeft zijn eigen unieke kenmerken. Dat maakt het leuker om ze allemaal te gebruiken, maar ook moeilijker. Voor de consument geldt: je maakt maar zoveel mee op een dag. En dat is, in de meeste gevallen, nooit genoeg om 5 stories mee te vullen.

Volg de decision tree

Dus welke content deel je op welk kanaal? Waar deel je je story als je zus trouwt? Een boswandeling? Een feestje? Wat gebruik je als je fan bent van GIFjes? Of een speciaal filter wil gebruiken? De decision tree hieronder heeft antwoord op al je vragen.

Decision Tree Stories Instagram WhatsApp Snapchat

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Wil je stories inzetten voor je bedrijf of organisatie? Ook dan is het goed om de bovenstaande decision tree te gebruiken. De belangrijkste vragen zijn er namelijk in verwerkt: welke leeftijd heeft je doelgroep? En hechten ze waarde aan leuke gimmicks als augmented reality-lenzen?

ABN AMRO spreekt de jongeren aan op Snapchat via abnamronl

Om millennials te bereiken is een uitgebreide kennis van Snapchat een must. Door te werken met filters, lenzen en doodles (tekeningen), geef je je story het speelse en spontane karakter waar de doelgroep van houdt. Wil je je story net wat strakker houden? Dan is Insta Stories een goede keuze. De gebruikers zijn nog steeds relatief jong. Heb je al een Instagram-account voor je bedrijf? Dan kom je automatisch in het stories-overzicht van de mensen die jou al volgen.

Ziggo doet via ziggocompany verslag vanaf twee locaties in één Insta Story.

Dat laatste is de grootste kracht van Insta Stories. Het is relatief moeilijk een grote fanbase op Snapchat te bouwen, omdat je geen accounts kunt promoten. Facebook Stories lijkt hetzelfde voordeel te hebben. Want waarom zou je een nieuw account starten, als je via Facebook Stories alle fans kunt bereiken die de afgelopen jaren jouw pagina zijn gaan volgen? Mochten millennials niet je doelgroep zijn, maar je hebt wel gave ideeën voor stories, dan is Facebook ook een ideale uitkomst. Het is helaas nog niet bekend wanneer Facebook Stories in Nederland geïntroduceerd wordt.

WhatsApp Status

Wanneer moet je als marketingprofessional WhatsApp Status gebruiken? Veel grote bedrijven die een WhatsApp-service aanbieden gebruiken hiervoor een tool, waarbij het niet mogelijk is om stories toe te voegen. Maar ben je freelancer, ZZP’er of actief in de MKB-sector? Grote kans dat je al veel contact hebt met relaties via WhatsApp. En dat maakt de stories-functie enorm interessant. Wat dacht je van vloggen via WhatsApp? Of leuke how to-video’s voor je contacten?

Er zijn genoeg afwegingen om te maken voor je begint aan een story. Wat vind jij: zijn vijf apps teveel, of ben je blij met de mogelijkheid om te kiezen? Hoe ga jij stories inzetten voor jouw bedrijf?