Social media

LinkedIn: 9 tips bij het nieuwe design & de aangepaste functies

0

Langzamerhand krijgen steeds meer mensen de beschikking over de nieuwe interface van LinkedIn op de desk-/laptop. En dat is ook de nodige hocus-pocus! Wij zijn enthousiast over hoe het eruitziet. Heel fris, overzichtelijk én heel visueel ingericht. Maar een nieuwe look and feel én een aantal wijzigingen in functionaliteiten, zorgen bij veel gebruikers ook voor de nodige vragen. Om je een beetje wegwijs te maken in deze wereld vol wijzigingen vind je in dit artikel 9 tips.

1. Profielwijzigingen

Eén van de belangrijkste functionaliteiten op LinkedIn heeft een andere plekje gekregen. Wil je wijzigingen doorvoeren op je profiel? Dan is het handig om je notificaties uit te zetten. Jouw connecties zien namelijk alle wijzigingen die je doorvoert in hun tijdlijn verschijnen. En als dat nou 14 wijzigingen op één avond zijn…

  • Ga naar het ‘Me’-icoontje
  • Klik op ‘Privacy & Settings’
  • Ga naar het tabblad ‘Privacy’ en zet het schuifje op ‘No’ of ‘Yes’.

2. Groepen

De groepen zelf zijn niet gewijzigd (dit onderdeel is immers anderhalf jaar terug al op de schop gegaan), maar de manier om er te komen is wél gewijzigd. De makkelijkste manier om hier te komen, is door rechtsboven in de navigatiebalk te klikken op ‘work’  en dan op ‘groepen’ te klikken.

Een andere manier om er te komen is door op je homepage op ‘views of your post’ te klikken en dan aan de rechterzijde door de kolom ‘interesses’ te scrollen. Je vindt de groepen dan onder de bedrijven en/of scholen die je volgt.

LinkedIn-groepen

3. De tijdlijn

Er zijn heel veel vragen over de nieuwe tijdlijn. Want waar kun je in de nieuwe interface de tijdlijn omzetten naar je meest recente updates? Of weer terugzetten naar meest populaire updates? Het antwoord is kort maar krachtig. Niet. Althans voorlopig niet, want LinkedIn heeft naar aanleiding van het grote aantal berichten hierover aangegeven dat dit tijdelijk niet beschikbaar is.

4. Beheerder van een Company Page?

De toegang tot jouw bedrijfspagina’s is door LinkedIn eenvoudiger gemaakt. Je klikt in de navigatiebalk op jouw profielfoto en dan verschijnen direct de door jouw beheerde Company Pages.

LinkedIn Company Pages

Wat daarnaast goed is om te vertellen, is dat het design van de Company Pages zelf ook is veranderd. De banner bijvoorbeeld is verdwenen en daarvoor in de plaats kun je nu een grotere (1.536 x 768 pixels) achtergrondafbeelding/header toevoegen. Test deze goed door op verschillende devices, want de afbeelding schaalt niet heel fijn. Voor een overzicht van alle wijzigingen, check dan dit Pulse blog.

5. Bloggen

De nodige mensen ervaren problemen met de blogfunctionaliteit van LinkedIn, Pulse. De functie is bijvoorbeeld offline of het daadwerkelijk publiceren lukt niet. Wat soms helpt, is de taalinstelling voor een of enkele dagen om te zetten naar het Engels. Het kan zijn dat het niet meteen is opgelost, maar wie even geduld heeft (zo’n 24 uur na de wijziging van je taal), kan weer aan de slag. Je kunt dan wel gewoon in het Nederlands schrijven.

6. Aanbevelingen

Ook in de nieuwe interface is het even zoeken hoe je mensen kunt aanbevelen of om een aanbeveling te vragen. Ga naar het profiel van de betreffende persoon, klik op de drie puntjes naast de foto en zie de onderste twee opties in het dropdown menu.

Overigens lijken er wat bugs te zitten in dit onderdeel. Je kunt namelijk aan de achterkant (linkedin.com/recs) de volgorde van je aanbevelingen veranderen. Echter op je profiel worden ze op dit moment getoond op basis van … Ja, op basis waarvan eigenlijk?

7. Verdwenen

LinkedIn heeft het redesign ook aangegrepen om een aantal functionaliteiten te verwijderen of alleen nog beschikbaar te maken voor premium-leden. Zo kun je geen lijsten meer maken in je connecties met bijvoorbeeld oud-collega’s, vrienden of klanten door het toevoegen van tags/labels. Daarnaast zijn ook de aantekeningen bij je connecties verdwenen. Jammer!

Het geavanceerd zoeken is exclusiever gemaakt voor de premium-leden. Al zien we ten tijde van het schrijven van dit artikel, naar aanleiding van alle kritiek, ook weer zoekcriteria terugkomen voor leden zonder een Premium abonnement.

Ook de lijsten met de meest bezochte profielen van je bedrijf zijn verdwenen. Bij menig bedrijf werden deze ranglijstjes gebruikt. Helaas kun je nu alleen nog zien hoe vaak je eigen profiel bekeken is, en als je doorklikt ook door wie. Maar hoe dat zich verhoudt tot je collega’s?

LinkedIn-profiel bekeken

Je kunt ook niet meer zien wie je blogs gedeeld heeft. Voorheen kreeg je daar een melding van en kon je dat ook nagaan in de analytics van je blog. Het analysedeel is nu gelijkgetrokken met wat al zichtbaar was in de mobiele app. Dat geeft wel een interessant beeld. Maar het ontbreken van de shares is naar onze mening écht een tekortkoming.

LinkedIn Analytics

8. Notificaties voor admins

Ook in je notificaties is het een en ander veranderd. Ben je bijvoorbeeld beheerder van een bedrijfspagina? Dan krijg je op dit moment geen meldingen binnen! Let hier dus op en bezoek regelmatig de notificaties-tab op je Company Page. Dit is hopelijk een tijdelijke bug. Webcare is helaas al lastig genoeg op LinkedIn, door het grotendeels ontbreken van goede koppelingen met webcare-tooling.

9. Nieuwe dingen

LinkedIn is ook nieuwe functies aan het uitrollen. Zoals het toevoegen van een filter voor je profielfoto. Maar de optie om dit filter daadwerkelijk toe te voegen, is dan soms ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Of een fotofilter helemaal bij een zakelijk netwerk als LinkedIn past, kun je natuurlijk ook betwijfelen.

Wat ook nieuw is, is dat je net als bij WhatsApp nu kunt laten weten of je een berichtje gelezen hebt. Dit stel je in bij ‘Privacy and Settings’ onder de ‘Communications’-tab. Als degene aan wie jij een bericht stuurt dit ook ‘aan’ heeft staan kun je van elkaar zien dat een berichtje gelezen is en wanneer de ander aan het typen is. Dit kan wel heel handig zijn.

Blauwe vinkjes LinkedIn

Wat opvalt, is dat LinkedIn nog veel aan het sleutelen is aan de nieuwe interface. Zo ben je soms ineens een functie kwijt en vind je het heel ergens anders terug. Het is allemaal even wennen nog. Maar in ieder geval niet saai zo!

Wat vind jij?

De veranderingen zijn zo talrijk dat we een keuze hebben gemaakt van de vragen die wij veel  voorbij hebben zien komen. Heb je een andere vraag? Laat het ons dan weten in een reactie. Ook zijn we benieuwd naar hoe jullie de nieuwe interface ervaren. Wat vind je van het design? En hoe ervaar je de wijzigingen en/of het verwijderen van functionaliteiten? We horen het graag!

Ps. 1: Nog niet over op de nieuwe interface? LinkedIn heeft aangegeven dat uiterlijk 31 maart 2017 alle leden over zouden moeten zijn. Nog even geduld dus…

Ps. 2: Wat gelukkig duidelijk te merken is, is dat LinkedIn haar besluiten niet in beton gegoten heeft. Dat betekent dus ook dat er per dag nog wijzigingen aangebracht worden op basis van feedback van gebruikers en dat een aantal van bovenstaande tips binnenkort alweer achterhaald kunnen zijn.