Customer experience

Lokale ondernemer: zo word je beter gevonden door je klanten [10 tips]

0

Ben jij een lokale ondernemer in een kleine stad of dorp? Een kapsalon, restaurant of antiekwinkel? Dan lijkt online vindbaar zijn voor jou waarschijnlijk niet zo belangrijk. Je moet het hebben van mond-tot-mond reclame en wat outdoor advertising in de buurt. Maar je laat hierdoor een heel belangrijke doelgroep liggen: jouw online doelgroep. In dit artikel leg ik uit hoe je lokale SEO inzet.

Het toenemende belang van lokale context komt natuurlijk direct voort uit het sterk groeiende smartphonegebruik. Smartphones stellen hun gebruikers in staat om heel makkelijk en snel informatie te vinden over zaken in hun directe omgeving. Zijn mensen via Google op zoek naar ‘kapsalon Delden’ of een ‘antiekwinkel in de buurt’ en staat jouw bedrijf niet op de eerste pagina, dan kun je al deze potentiële nieuwe klanten wel op je buik schrijven.

Lokale SEO

Lokale SEO, wat houdt dat in? Deze vorm van SEO bestaat uit twee doelstellingen:

  • Gevonden worden wanneer iemand een relevant zoekwoord in combinatie met plaatsnaam intypt in Google (zoals ‘kapsalon Delden’)
  • Als iemand zich al in de buurt van jouw onderneming bevindt en op zoek gaat naar een ‘goede kapsalon’ via Google

Belangrijk voor lokale vindbaarheid is daarom: relevantie, afstand en autoriteit. Is jouw onderneming relevant voor de zoekopdracht? Is het bedrijf in de buurt van de gebruiker? Is jouw bedrijf bekender of staat het beter aangeschreven dan concurrenten?

Belangrijk voor lokale vindbaarheid is daarom: relevantie, afstand en autoriteit.

Om dit voor elkaar te krijgen heb ik een aantal tips & tricks op een rijtje gezet waarmee jij ervoor zorgt dat jouw lokale onderneming de lokale concurrentie voorbij streeft.

1. Contactgegevens

Verwerk eerst de contactgegevens van de onderneming in alle online profielen. Denk aan je website, Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, maar ook in bijvoorbeeld je e-mailhandtekening. Op de website zelf verwerk je de contactgegevens niet alleen op de homepage, maar ook in de footer en op een aparte contactpagina.

2. Google Mijn Bedrijf

Maak een Google Mijn Bedrijf-pagina aan voor de onderneming of claim een al bestaande pagina en vul zoveel mogelijk gegevens in. Hoe meer informatie je aanlevert, hoe meer nuttige informatie Google kan tonen aan gebruikers op de verschillende diensten van Google, zoals Google Maps, Google+ en Google Zoeken. Als iemand vervolgens naar een restaurant in de buurt zoekt, zal diegene niet alleen het adres, openingstijden, routebeschrijving en een URL naar de website te zien krijgen. Ook worden meteen reviews of foto’s van je zaak getoond.

3. Apple Maps

Wat veel mensen vergeten, is dat met de iPhone-gebruikers er ook veel mensen zijn die gebruik maken van Apple Maps in plaats van Google Maps. Ook via deze weg moet je jouw onderneming aanmelden. Hier kun je nogmaals je openingstijden en website URL invullen en een categorisering van je onderneming doorgeven.

4. Google Maps

Plaats een Google Maps-kaart op je website. We zien dit vaak terugkomen op een contactpagina of in de footer. Belangrijk onderdeel is dat je in deze kaart niet alleen het adres aanwijst, maar ook meteen verwijst naar je actuele lokale vermelding op Google Plus.

5. Schema.org

Nu naar de wat technischere kant van je website: in elke website kun je zogenaamde ‘structured data’ toevoegen. Hierin kun je extra informatie verwerken, zoals reviews, openingstijden, geo-coördinaten en reviews. Zoekmachines lezen deze data en begrijpen hiermee beter waar je gevestigd bent en hoe ze deze informatie moeten laten zien.

Af en toe zal Google deze extra informatie zelfs weergeven in de zoekresultaten om de gebruiker nog meer informatie te verschaffen. Zo kunnen er sterretjes onder je titel verschijnen waarmee de reviews worden weergegeven. Hoe een schema-format eruitziet en welke opties je allemaal kunt toevoegen, is te vinden op schema.org.

pin kaart

6. Zoekwoorden

Wil je vindbaar zijn als ‘antiekwinkel’ in Amersfoort, dan moet je wel zorgen dat je de zoekwoorden gebruikt die corresponderen met jouw doelgroep. Gebruik daarom een online keyword-tool zoals Adwords Keyword Planner om erachter te komen welke zoektermen relevant zijn voor jouw bedrijf. Veel mensen zoeken locatiegerelateerd, maar zoeken mensen op ‘antiekwinkel Amersfoort’ of zoeken mensen naar ‘antieke meubels Amersfoort’?

Zoekwoorden gekozen? Vervolgens verwerk je deze op de juiste plekken in je websiteteksten. Een aantal belangrijke plekken: je titels, tussenkoppen en natuurlijk in de tekst zelf.

Gaan we een stapje dieper, dan verwerk je de zoekwoorden ook in je metagegevens. Dit zijn de titel en beschrijving van je pagina’s, die Google vertoont in de zoekresultaten. Neem de zoekwoorden ook op in de bestandsnamen van de afbeeldingen die je uploadt en in de alt-tekst van de afbeelding. De alt-tekst van de afbeelding is de alternatieve tekst die Google vertoont als de afbeelding niet laadt.

7. Online vermeldingen

Een online vermelding is een referentie naar jouw onderneming ergens online. Dit kan naar je bedrijfsnaam zijn, je adres, telefoonnummer et cetera. Een paar standaard voorbeelden waar je een online vermelding kunt verkrijgen zijn www.detelefoongids.nl en www.openingstijden.nl. Het is het beste voor je vindbaarheid als deze vermeldingen ook een link bevatten naar je website. Maar zelfs zonder link zijn de vermeldingen waardevol, omdat deze websites vaak op de eerste pagina voor lokale zoekopdrachten komen te staan.

8. Reviews

Reviews van klanten zijn niet alleen belangrijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten, maar ook voor de vindbaarheid van je website. Veel goede reviews op Google en Facebook kunnen een grote invloed hebben op de posities in de zoekresultaten. Net als online vermeldingen, zijn deze reviews directe aanbevelingen voor jouw bedrijf. Het is de online vorm van mond-tot-mondreclame. Probeer daarom zoveel mogelijk reviews te verzamelen en reageer ook op deze reviews. Bedank de schrijvers, of probeer een eventueel probleem transparant op te lossen zodat andere mensen ook zien dat je betrouwbaar bent als bedrijf.

Reviews van klanten zijn niet alleen belangrijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten, maar ook voor de vindbaarheid van je website.

9. Mobielvriendelijkheid

Google wil dat mensen zo snel en makkelijk mogelijk toegang krijgen tot de informatie die zij zoeken. Het aantal zoekopdrachten met een mobiel apparaat ligt bij lokale zoekopdrachten hoger dan bij andere soorten zoekopdrachten. Dit betekent dat je website mobiel goed bereikbaar moet zijn en snel moet laden. Duurt het laden van jouw mobiele website langer dan twee seconden, dan ben je al een flink aantal mensen verloren.

De mobiele versie van je website moet daarnaast optimaal zijn voor gebruik op een smartphone of tablet. De knoppen moeten groot genoeg zijn, en alle informatie moet in het scherm passen. Hoe langer ze op de website blijven en doorklikken, hoe beter vindbaar je website zal worden.

10. Blog

Iedere website zal een hoofdzoekwoord hebben dat jouw onderneming volledig omschrijft, zoals ‘kapsalon Delden’. Maar veel bedrijven kunnen hun diensten weer onderverdelen in subonderwerpen. Om op al deze onderwerpen vindbaar te worden, zul je pagina’s moeten creëren die stuk voor stuk een van deze onderwerpen behandelen. Zo zul je als kapsalon een pagina willen maken over ‘dames knippen’ of ‘haar verven’. Maar je kunt ook nog een stapje verder gaan en op gerelateerde zoekwoorden gevonden willen worden, zoals specifieke trends of kleurtechnieken.

De beste manier is om een blog te creëren op je website. Daarin kun je niet alleen actuele informatie over je bedrijf kwijt, maar kun je ook pagina’s delen die specifiek gericht zijn op zoekwoorden. Google waardeert websites die geregeld hun website updaten of artikelen toevoegen automatisch hoger, omdat dit voor hen aangeeft dat je voldoende informatie te bieden hebt en jij dé up-to-date bron bent over deze onderwerpen.

Google waardeert websites die geregeld hun website updaten of artikelen toevoegen automatisch hoger.

Goede lijst om mee te starten

Lokale SEO is meer dan het verwerken van je contactgegevens en het vermelden van de plaatsnaam waar het bedrijf gevestigd is. SEO kent veel verschillende factoren die invloed hebben op de vindbaarheid in Google. De bovengenoemde factoren zijn dus niet de magische sleutel tot succes, maar het is een goede lijst om mee te starten en te zien hoe ver je ermee kunt komen.

Tip: adverteer met regiotargeting

Duurt dit alles te lang of lijkt het te veel werk? Maak dan een advertentiebudget vrij en adverteer via Google Adwords en Facebook Ads. Beide kanalen hebben een regiotargeting-functie, waarmee je zichtbaar kunt zijn voor klanten in specifieke locatie en regio’s binnen een straal van jouw onderneming.