Content

Content creëren? 5 valkuilen om te omzeilen bij je strategie

0

Contentcreatie is een belangrijk onderdeel van het marketing- en communicatievak. Bepaalde factoren, zoals tijdsgebrek, kunnen je behoorlijk belemmeren bij de creatie. Soms misschien zelfs zonder dat je het door hebt. In dit artikel benoem ik vijf specifieke valkuilen die ik in de praktijk regelmatig tegenkom of zelf heb ervaren. Ontdek hoe je ze voorkomt, waardoor je (weer) zin krijgt om aan de slag te gaan!

Valkuil 1. Je hebt of krijgt geen tijd of geld

Als contencreatie een van de vele taken is in je dagelijks werk, kan ik me goed voorstellen dat het lastig is om tijd te vinden om kwalitatief goede content te maken. Helaas kan ik de dagen niet langer voor je maken, maar wel advies geven. Tijdgebrek is een excuus waarmee je uiteindelijk niets van de grond krijgt. Vaak een geheel terecht excuus, waar je wel iets mee moet doen. Anders blijft het aan je knagen en kom je nooit verder.

Hoe los je tijdgebrek op

Is tijdgebrek het grootste probleem dat je belemmert om goede content te maken? Overweeg dan een of meerdere van de volgende (voor de hand liggende) oplossingen:

  1. Je huurt een externe schrijver of bureau in.
  2. Je maakt een contentstrategie en -plan, en eventueel kalender.
  3. Je zoekt er een collega (of student of afstudeerder) bij.

In het eerste geval moet er natuurlijk wel voldoende budget zijn. Als dat er niet is, dan doe je er verstandig aan een strategie en plan op te zetten. Dit helpt je sowieso met het prioriteren. Je bepaalt hoeveel content je wil creëren in een specifiek tijdsbestek, welke onderwerpen op hoofdlijnen je hebt en je koppelt alles aan de fases van de customer journey die je wil aanspreken.

Als er vervolgens iemand naar je toekomt om je hulp in te schakelen voor ander werk, kun je gemakkelijker ‘nee’ zeggen, omdat je plan op je wacht. Ook kun je met het plan beter aantonen hoeveel tijd contentcreatie kost, tijd die je misschien simpelweg niet hebt. Zo kun je samen met je leidinggevende naar een oplossing zoeken en keuzes maken. Ook kun je dan mogelijk beter onderbouwen dat je een nieuwe collega nodig hebt.

Hoe los je het budgettekort op

En wat als je nou geen budget krijgt? Ook dan raad ik je aan een plan te maken. Neem daarin op waarop je je wel kunt richten binnen het budget dat je hebt. Aansprekende content hoeft ook niet altijd veel geld te kosten. Loop een rondje met je telefoon door het gebouw waar je werkt en kijk eens wat een mooie foto’s je voor een kijkje-in-de-keuken bij jouw organisatie kunt maken! Perfecte content voor het Instagram-account bijvoorbeeld.

Probeer verder andere mensen content voor je te laten creëren. Denk aan collega’s, klanten in de vorm van user-generated content en eventueel andere ambassadeurs of relaties. Echt oplossen kun je geldtekort niet, behalve dan het belang van content aantonen. Zo legt Annet de Winter uit hoe je de effecten van je contentmarketing zichtbaar en meetbaar kunt maken.

Valkuil 2. Je denkt alleen vanuit de organisatie

Eigenlijk moet organisatie-denken als valkuil op nummer 1 staan. Het is soms best lastig om in de huid van je doelgroep te kruipen, maar wel essentieel voor effectieve contentmarketing en -creatie. In blogtrainingen die ik gegeven heb, was dit vaak een van de grootste struikelblokken voor de deelnemers. Schrijven over de producten en diensten gaat nog, maar daar blijft het vaak bij.

Daarnaast spreekt het de lezer of kijker absoluut niet aan als je te veel de nadruk legt op je organisatie in de uiting. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar focus je niet overmatig op je eigen organisatie in zowel je plan als de uitvoering.

Hoe laat je het organisatie-denken los

Probeer voordat je met contentcreatie begint altijd goed de verschillende doelgroepen te leren kennen. Kijk ook naar de verschillende fases van de klantreis. Waar is je doelgroep in elke fase mee bezig? Verlies hier SEO niet uit het oog, want waar mensen op zoeken zijn interessante onderwerpen waar jij een artikel aan kunt wijden. Het geeft inzicht in het zoekgedrag. Ga bovendien meer in gesprek met je (potentiële) klanten in plaats van ze toe te spreken.

Wat er vaak gebeurt, is dat je in verhouding te veel zogeheten branded content gaat produceren. Je schrijft alleen nog maar vanuit én over je organisatie. Je prijst je producten of diensten aan, maar vertelt niet op welke manieren het inhaakt op de waardes die je doelgroepen belangrijk vinden. Denk aan milieu, een bepaalde levensstijl, gezin of maatschappij. Zoek de juiste balans op: je kunt heus niet zonder branded content, maar het mag niet het enige zijn waarover je schrijft of video’s uitbrengt.

Een non-branded voorbeeld

Een inspirerend voorbeeld is McDonald’s, die het heel ver doorvoerde in de advertentiecampagne ‘That Place Where Coke Tastes So Good’. Ze noemden niet eens meer de naam van McDonalds in de video. In de campagne zet de hamburgergigant tieners en twintigers aan om hun telefoon te gebruiken (wat vrij normaal is als ze televisie zitten te kijken) en een zoekopdracht in Google te doen.

Accepteer cookies

Het idee dat Coca-Cola anders smaakt bij McDonalds is iets dat veel mensen in Amerika al jaren bezighoudt. Ze spelen hier slim op in. Lees in dit artikel meer over deze non-branded campagne en de gedachte erachter.

Valkuil 3. Je denkt in aantallen en niet in kwaliteit

Eerdergenoemd content(marketing)plan kan helaas wel tot een andere valkuil leiden. Je gaat je vooral op aantallen richten en gaat voorbij aan de kwaliteit. In de haast kopieer je artikelen van je concurrent of maak je tal van spelfouten in je tekst. Je schrijft een vrij inhoudsloos verhaal rond een keyword waarop je je in je SEO-strategie wil richten, maar vergeet na te denken over de lezer, de behoefte en de verwachting.

Voorkom verdrinking in aantallen

Hoe voorkom je deze valkuil? Ik kan niets anders zeggen dan gewoon niet doen! Heb je geen verhaal, ga er dan ook niet één verzinnen. Tenzij het verzonnen verhaal een doel heeft en past bij de behoefte van je doelgroep.

Een veelgehoorde uitspraak is: “Ik moet minimaal 4 artikelen per week publiceren om mee te tellen.” Of: “Voor SEO-doeleinden moet ik minimaal 12 uitingen per maand produceren, anders blijf ik achter op de concurrent.” Zolang je die aantallen kunt bereiken en telkens de juiste snaar weet te raken, en zolang elke uiting van een kwaliteit is die jouw doelgroep aanspreekt: ga dan je gang!

Helaas is dat niet altijd haalbaar. Natuurlijk is frequentie wel een belangrijke graadmeter en neem je het mee in je contentplan, maar probeer het altijd in relatie tot kwaliteit te zetten. Lukt het even niet? Sla er dan gerust een keer eentje over tot je wel de juiste kwaliteit weet te bereiken.

Een kwalitatief artikel levert meer links op natuurlijke wijze op, wat weer waardevol is voor SEO. Ook als je een betere relatie met je doelgroep wil opbouwen, draagt het natuurlijk meer bij als je content produceert waar je doelgroep echt iets aan heeft of blij van wordt. En soms moet je daarvoor testen wat werkt en wat niet.

Valkuil 4. Je gaat mee met elke trend

“We moeten echt iets met Snapchat. Oh ja, ik heb ook gelijk een Tumblr-account aangemaakt… Instagram Stories is het nu helemaal!” Hartstikke goed dat je let op de trends, maar het gevaar is dat je alles een beetje gaat doen en niets ten volle benut.

Denk na, test, overweeg en streep weg

Het is in de eerste plaats logischerwijs van belang er even over na te denken voor je je in een nieuwe trend stort. Past het wel bij je doelgroep en binnen je strategie? Heb je genoeg middelen en capaciteit om het effectief in te zetten? Natuurlijk is testen goed, maar ga niet lukraak op alle nieuwe mogelijkheden inzetten. Daardoor blijft hetgeen waar je je oorspronkelijk op wilde richten in de praktijk helaas vaak achter.

Valkuil 5. Je gebruikt een masker

Naast dat je niet alleen over jezelf wil praten zoals valkuil 2 benadrukt, moet je ervoor waken dat je authentiek blijft. Je kwetsbaar opstellen is eng en wordt soms als zwakte gezien. Zeker als organisaties dit doen. Toch bereik je er meer mee in je contentuitingen, want een masker is iets waar mensen zo doorheen prikken. En geloof het of niet, jouw klanten zijn ook gewoon mensen…

Zet het masker af en vertel de waarheid

Het klinkt misschien cliché, maar zorg dat je de waarheid spreekt. Maak je artikelen nooit te commercieel, schrijf niet in superlatieven en overdrijf niet. Wees niet bang om authentiek te zijn.

Zoals onderzoekster Brené Brown vertelt in haar gevatte lezing op TEDxHouston over kenmerken van mensen die aardig zijn voor zichzelf en voor anderen:

Ze waren bereid om los te laten wie ze dachten te moeten zijn.

We denken namelijk te vaak dat we een bepaalde rol moeten aannemen, terwijl dit niet nodig is om te bereiken wat we willen. Dit geldt ook voor contentmarketing en bedrijven: een rol aannemen die niet past bij je organisatie levert niets op. Verder zegt Brown tegen bedrijven:

We zijn niet van gisteren, mensen. We willen alleen maar dat jullie authentiek en echt zijn en zeggen: ‘Het spijt ons. We repareren het.’

Dat is ook precies waar ik op doel: stop met schreeuwen en begin met luisteren. Vergeet niet dat jouw organisatie impact heeft op mensen, op wat voor manier dan ook. Denk goed na hoe, neem dit in je kernwaardes op en verwerk het in je contentuitingen.

Een voorbeeld van authenticiteit

Een extreem voorbeeld van eerlijkheid ken je misschien wel in de vorm van de Avis-campagne die al in 1962 bedacht werd. Het verhuurbedrijf ging in feite met deze campagne de strijd aan met marktleider Hertz.

Avis campagne We Try HarderAvis benadrukte zijn nummer 2-positie en stelde zich niet groter voor dan het verhuurbedrijf was. Ze plaatsten aandacht boven macht. Het begon als interne motivatiecampagne en eindigde als bedrijfsstrategie met als kern ‘We Try Harder’.

Het doel was (en is) om als vriendelijke speler te worden beschouwd die service en kwaliteit vooropstelt, meer dan de marktleider Hertz. Mooi om te zien hoe je uit een positie die misschien minder lijkt, juist je kracht kunt halen! Tot in 2012 werden de slogans zoals We Try Harder gebruikt.

Ga aan de slag en voorkom deze valkuilen

Voorkom de verschillende valkuilen die op de loer liggen als je aan de slag gaat met contentcreatie. Zorg dat je slim inspeelt op tijd en budget, breng in kaart wat je nodig hebt en zorg dat je contentmarketingplan realistisch en haalbaar is.

Je moet je sowieso goed in de behoeftes van je doelgroep en de customer journey inleven, zodat je niet alleen maar content over je organisatie creëert. Stel kwaliteit altijd boven kwantiteit en stap niet onnadenkend in elke trend die je tegenkomt.

Tenslotte is het van grote meerwaarde als je authentiek durft te zijn in je uitingen en daarin de merkwaardes van je organisatie terug laat komen. Zijn die er niet? Stel ze dan eerst op voor je verder gaat. Veel plezier met het effectief aanpakken van je contentcreatie!