Customer experience

Met deze handige 8 tools kun je effectiever netwerken op events

0

Netwerken, we doen het allemaal, bewust of onbewust. Het is contact maken met anderen, interesse hebben in de ander en verkennen of je elkaar wellicht kunt helpen bij iets. Je kunt bijvoorbeeld kennis uitwisselen, iemand doorverwijzen naar iemand anders in je netwerk of iemand op een site of app wijzen. In dit artikel zet ik acht Nederlandse netwerk-tools op een rij.

De ander kan jou ook verder helpen met kennis of een contact. Mits jij helder hebt, waar jij naar op zoek bent. De kans dat de ander direct iets van jou wil ‘kopen’ is er natuurlijk ook, maar die kans is veel kleiner. Richt je daar dus niet primair op tijdens een netwerkevent, maar ga op zoek naar verbinding, de business komt later. Vind je dat verbinding maken op een evenement moeilijk, dan biedt de eventorganisator je er soms een tool voor.

Congressen en evenementen

Organiseer jij weleens een congres of evenement? Besef dan dat mensen congressen en evenementen niet alleen voor het programma bezoeken, maar ook om nieuwe contacten op te doen en kennis te delen. Niet alleen de sprekers zijn boeiend, iedereen die aanwezig is op het congres heeft kennis en een interessant verhaal. Het netwerk van alle gasten tezamen maakt het echt waardevol.

Vaak is het uitwisselen van kennis en ervaring op toeval gebaseerd. Deelnemerslijsten zijn er vaak niet voor de deelnemers en gefaciliteerd netwerken wordt nog maar mondjesmaat aangeboden tijdens de pauzes. Organisatoren die wel beseffen dat mensen ook komen om te netwerken, hebben gelukkig tegenwoordig keus uit heel wat tools, offline en online.

In dit artikel zet ik acht Nederlandse netwerk-tools op een rij waarbij ik vooral de gebruikerservaring bespreek, dus zoals de deelnemer van een evenement het ervaart. Ik geef ook steeds aan welke fase in het netwerken de tool ondersteunt. Ik onderscheid zes fasen bij succesvol zakelijk netwerken:

  1. Presentatie: jezelf presenteren, inclusief weten wat je zoekt
  2. Selectie: een relevante gesprekspartner vinden
  3. Contact: het contact leggen met de ander
  4. Gesprek: een netwerkgesprek voeren
  5. Uitwisseling: persoonlijke contactgegevens uitwisselen
  6. Opvolging: het gesprek opvolgen

1. Netwerkapp, mensen verbinden op basis van kennis

Wat is het?

Netwerkapp is een app die bezoekers van een bijeenkomst helpt om in gesprek te raken met de mensen die ze zoeken. Netwerkapp verbindt mensen op basis van kennis. Daarnaast heeft Netwerkapp ruimte voor programmering, sponsoren en partners en zijn er modules om live mee te stemmen en enquêtes uit te zetten. Ook kan de app gekoppeld worden aan de deelnemersregistratie.

Hoe werkt de app?

In Netwerkapp vul je vooraf een profiel in en geef je aan waar je naar op zoek bent of wat je bezighoudt. Andere deelnemers geven antwoord en op die manier kom je in contact met nieuwe mensen.

Bij een serie bijeenkomsten kan de organisator met Netwerkapp een community-omgeving creëren.

Wie is de doelgroep?

Netwerkapp wordt gebruikt bij congressen waar men de deelnemers wil laten samenwerken. Voor eventorganisatoren is er een gebruiksvriendelijk dashboard.

Wat levert het de deelnemer op?

Deelnemers ontmoeten mensen die je anders misschien mis zou lopen. Hij heeft tijdens het evenement een paar kwalitatief goede ontmoetingen, op basis van inhoud. Daarnaast kkun je eenvoudig je eigen programma samenstellen. In de deelnemerslijst vind je mensen op categorie of kennisvraag.

Wat zijn de kosten?

Netwerkapp heeft een gratis instapmodel, betaalde modules en een doe-het-zelfversie en een full-serviceversie.

Mijn mening

Netwerkapp is een van de oudste apps op dit gebied. Het is een handig en overzichtelijk en zeer complete app, die naast het netwerken ook praktische informatie over het programma biedt.

Netwerkapp ondersteunt de presentatiefase, de selectiefase en de contactfase. 

2. 2Connect app, laat jezelf zien met een videopitch

Wat is het?

2Connect app is een tool waarmee deelnemers aan een evenement zich kunnen presenteren op video en al swipend connecties kunnen leggen voor ontmoetingen op het event.

Hoe werkt het?

Je logt vooraf in met je LinkedIn-profiel en neemt een videopitch op. In drie stappen geef je aan wie je bent, wat je voor iemand kunt betekenen en waar je naar op zoek bent. Na het opnemen van de videopitch kun je andere pitches bekijken en al swipend connecties leggen en afspraken maken voor ontmoetingen op het event.

Wie is de doelgroep?

De tool is bedoeld voor deelnemers van evenementen.

Wat zijn de kosten?

De app is gratis voor gebruikers, de eventorganisatoren betalen om hun event in de app te krijgen. Het tarief is per event, ongeacht het aantal gebruikers.

Wat levert het de deelnemer op?

Door de inzet van de videopitch krijg je een beter gevoel bij elkaar en weet je beter wat je voor elkaar kunt betekenen. Hierdoor maak je makkelijker afspraken.

Mijn mening

Leuke en overzichtelijke app. Een videopitch opnemen is echter niet makkelijk voor de 30-plus-generatie. Ik deed hem toch al snel drie keer over. Ik ben benieuwd naar de werking ervan op een groot evenement.

2Connect app ondersteunt de presentatiefase, de selectie- en de contactfase van netwerken.

3. Handshake, geef interessante mensen in je omgeving een digitale hand

Wat is het?

HandShake is een tool waarmee gebruikers makkelijk relevante personen kunnen selecteren, om daarna contact met ze te kunnen leggen. Op een event en daarbuiten.

Hoe werkt het?

Bij de HandShake-app meld je je aan als deelnemer van en evenement. De app is gekoppeld aan je LinkedIn-profiel. Je kunt door de deelnemers scrollen of zoeken op naam, skills of bedrijfsnaam. HandShake zorgt ervoor dat je ziet wie ook aanwezig is, wat hun achtergrond is en of zij relevant zijn voor jouw netwerk. Vervolgens kun je contact maken via een handshake, een contactverzoek, waarna je op het event een echte ontmoeting kunt afspreken.

Ook na het event blijft HandShake nuttig. Na afloop kun je zien wie er allemaal aanwezig waren tijdens het event. Mocht je iemand zijn misgelopen, dan kun je die alsnog met een HandShake benaderen.

Buiten evenementen om geeft de app de gebruiker continu een overzicht van de zakelijke personen, ook Handshake-gebruikers, in de buurt. Handshake wil de Tinder van de zakelijke markt worden.

Wie is de doelgroep?

De app is voor mensen die van netwerken houden.

Wat zijn de kosten?

De app is gratis voor gebruikers, de eventorganisatoren betalen een vast bedrag om hun event in de app te krijgen.

Wat levert het de deelnemer op?

Met HandShake krijgen deelnemers overzicht van mogelijk zakelijke contacten ‘in de buurt’, zowel op een evenement als daarbuiten. Je kunt heel laagdrempelig contact leggen.

Mijn mening

HandShake is een leuke app, met als bijzondere feature dat het ook buiten evenementen om kan werken. Ikzelf had nog niet de gedachte, als ik ergens sta te wachten: ‘met wie om mij heen kan ik nu netwerken?’, dus de routine om de app overal te gaan gebruiken moet er nog inslijten.

De HandShake app ondersteunt de presentatiefase, de selectie- en de contactfase van netwerken.

4. Shake-on, wissel een digitaal visitekaartje uit met een handdruk

Wat is het?

Shake-on is een slim armbandje met een bijbehorende app. Met de bandjes kunnen bezoekers onderling eenvoudig contactgegevens uitwisselen met elkaar.

Hoe werkt het?

Schud elkaar de hand, en het armbandje zorgt ervoor dat de contactgegevens worden uitgewisseld.  Je telefoon blijft dus in je zak, er wordt echt én digitaal contact gemaakt. In de app zie je een overzicht van de personen die je ontmoet hebt en kun je notities maken.

Wie is de doelgroep?

Shake-on is een tool voor zowel de bezoekers, exposanten als de organisatoren van een evenement. Bezoekers hoeven geen visitekaartjes uit te wisselen. Exposanten kunnen hun leadmanagement regelen door met een ‘touchpoint’ op de stand de gegevens van geïnteresseerde bezoekers te verzamelen. De organisator van het event krijgt door middel van big data en lokalisatie inzage op het bezoekersgedrag tijdens het event. Zo krijgen zij inzicht in de populaire plekken en stands.

Wat levert het de deelnemer op?

De gebruikers van het bandje kunnen op een simpele en natuurlijke manier hun netwerk vergroten, zonder dat ze achteraf visitekaartjes hoeven te verwerken. Verder kunnen bezoekers in de app een overzicht krijgen van de agenda en plattegrond van het event.

Wat zijn de kosten?

De app is gratis voor gebruikers, de armbandjes zijn verkrijgbaar vanaf €8,50 per stuk.

Mijn mening

Shake-on is vooral bedoeld voor de organistor van een beurs of event. Voor de deelnemers is het vooral een leuke gadget. Mij bekroop het gevoel dat de organisatie eigenlijk tegen mij zegt: ‘Als u dit armbandje draagt, beste deelnemer, hoeft u geen visitekaartje uit te wisselen en kunnen wij data verzamelen.’ Een visitekaartje uitwisselen is niet per se een taak waar ik van af wilde… Het tracken kun je overigens wel uitzetten.

Shake-on ondersteunt voor deelnemers alleen de contactfase van netwerken.

5. NetworkTables, geef deelnemers invloed op de tafelschikking

Wat is het?

NetworkTables.com is een webbased tool die deelnemers van evenementen helpt met het ontmoeten van de juiste personen. Je hebt zelf invloed op de tafelschikking tijdens een diner, rondetafelgesprek of workshop.

Hoe werkt het?

Deelnemers ontvangen voorafgaand aan een evenement een link, en kunnen zelf aangeven bij welke ronde tafel of workshop zij willen aanschuiven of met welke personen zij willen spreken. Daarnaast worden ze aangemoedigd om een profielfoto te uploaden en een korte beschrijving van hun professionele achtergrond toe te voegen. Na afloop van het evenement krijgen de deelnemers de mogelijkheid om digitale visitekaartjes uit te wisselen.

Wie is de doelgroep?

NetworkTables is ontwikkeld in samenwerking met evenementenorganisatoren en is geschikt voor evenementen met meer dan 150 bezoekers. Voor organisatoren kost het veel tijd om tafelschikkingen en indelingen voor een-op-eengesprekken te maken. NetworkTables lost dit probleem op door de deelnemers het zelf te laten doen. Omdat het heel eenvoudig is, doet gemiddeld 90 procent van de deelnemers dit. Zo zijn ze actiever, betrokkener en kijken ze meer uit naar de sessies en delen dit vaak ook op social media.

Wat zijn de kosten?

NetworkTables heeft verschillende pakketten beschikbaar en een prijsopgaaf wordt op aanvraag verstrekt. Het businessmodel is gebaseerd op het aantal seats. Naarmate het aantal seats toeneemt, neemt de prijs per seat af.

Wat levert het de deelnemer op?

Met NetworkTables kun je zelf kiezen welk onderwerp, workshop of tafelhost je interessant vindt, en zelf je programma samenstellen. Na het evenement is het gemakkelijk om contact te zoeken met tafelgenoten, omdat er digitale visitekaartjes verstuurd worden vanuit het NetworkTables-systeem.

Mijn mening

Networktables is een prima tool voor grotere events waarbij er sprake is van tafelhosts of sprekers met wie veel mensen willen praten.

Networktables ondersteunt de presentatiefase, de selectiefase en de uitwisselingsfase.

6. MeetMatch, mensen optimaal verbinden met behulp van artificiële intelligentie

Wat is het?

MeetMatch zet artificiële intelligentie in voor het verbinden van mensen. Zowel voor het krijgen van goede info over deelnemers als voor het vinden van goede matches. MeetMatch stelt met behulp van een uitgebreid algoritme connecties voor.

Hoe werkt de app?

Een gebruiker registreert zich met zijn LinkedIn-profiel. MeetMatch maakt een analyse van dit profiel en stuurt dit terug naar de gebruiker. Deze kan dan extra informatie en eventuele zoekvragen toevoegen. Eventueel voegt de organisator ook specifieke vragen toe.

Een paar dagen voor het event krijgt de deelnemer een deelnemerslijst inclusief foto, naam, functie, bedrijf, bedrijfsactiviteit en bedrijfsgrootte. De deelnemers zijn gesorteerd op zakelijke relevantie (met een percentage). Het MeetMatch-algoritme analyseert bijvoorbeeld of bedrijven complementair zijn of concurrenten. Een gebruiker kan zelf ook aangeven wie hij graag zou willen ontmoeten.

Op het event moet de organisatie een blok netwerktijd inplannen. Tijdens dit programma-onderdeel vinden de netwerkgesprekken plaats, waarbij de app de matching doet. Je meldt je ‘beschikbaar’ en krijgt in de app een match. Het lijkt dus op speeddaten, maar dan met een intelligent matchingsysteem en zonder vaste gesprekstijd. De digitale visitekaartjes kunnen met een druk op de knop worden uitgewisseld.

Wat levert het de deelnemer op?

MeetMatch zorgt er voor dat deelnemers, tijdens centraal gefaciliteerde netwerkmomenten op events en bijeenkomsten, de meest relevante aanwezigen kunnen vinden en ontmoeten.

Wie is de doelgroep?

MeetMatch is voor organisatoren van bijeenkomsten en evenementen waarbij de deelnemers ook graag zakelijk willen netwerken.

Wat zijn de kosten?

Meetmatch rekent voor het gebruik van MeetMatch een fee per persoon per event.

Mijn mening

MeetMatch doet voorstellen voor gesprekken en kijkt breder dan het profiel dat in de app staat. Dat is nieuw en veelbelovend. De vaste koppeling met een centraal netwerkmoment is een beperking. Als MeetMatch ook los van centraal geplande netwerkmomenten te gebruiken is, wordt de app krachtiger.

MeetMatch ondersteunt zowel de presentatie-, de selectie, de contact als de gesprek- en de uitwisselingsfase.

7. Clubconnect, netwerken binnen clubs en organisaties

Wat is het?

ClubConnect is een app die organisaties en haar leden verbindt. Met ClubConnect heeft een netwerk één centraal platform voor alle communicatie. De app wordt geleverd in eigen look-and-feel en is op maat uitbreidbaar met plug-ins.

Hoe werkt het?

ClubConnect wordt geleverd als een platform waar alleen leden van de betreffende organisatie toegang tot hebben. Leden kunnen in de app onderling contact leggen. Er is een uitgebreid smoelenboek en een ledenoverzicht met zoekfunctie om namen bij gezichten te vinden en gezichten bij namen. Leden kunnen connecties maken en connecties aan elkaar introduceren.

Daarnaast biedt de app deelnemersoverzicht bij activiteiten, notificaties op het moment dat een connectie zich aanmeldt voor een event en een berichtje als een connectie jarig is.

Via een online dashboard kan de organisatie haar leden gemakkelijk bereiken en betrokken houden met functies als het delen van nieuws, het aanmaken van evenementen en het versturen van berichten.

Wie is de doelgroep?

De doelgroep van ClubConnect zijn alle business- en netwerkclubs en organisaties die meerwaarde willen bieden aan haar leden.

Wat zijn de kosten?

ClubConnect rekent eenmalige installatiekosten en een jaarlijkse fee per bedrijf dat lid is, inclusief circa drie contactpersonen.

Wat levert het de deelnemer op?

Leden hebben de mogelijkheid om onderling contact te maken en te houden via een gebruiksvriendelijke app. Daarnaast biedt het organisaties een innovatief communicatieplatform richting haar leden.

Mijn mening

Met ClubConnect kan een club het onderlinge contact faciliteren. De app is uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Het zal echter wel een extra kanaal zijn, naast de reeds bestaande kanalen, zoals e-mail en social media. De uitdaging zit erin om elk lid de app te laten installeren en te gebruiken. Pas dan heeft de app waarde.

ClubConnect ondersteunt voor de gebruiker alleen de presentatie- en de contactfase.

8. De Businessclub App

Wat is het?

De Businessclub App is een app voor (business)clubs. Het geeft zowel de beheerder als de gebruikers op een laagdrempelige manier toegang tot elkaar.

Hoe werkt het?

De app bevat een ledenlijst met contactgegevens en biedt de mogelijkheid nieuws en bijeenkomsten aan te kondigen met een pushbericht. Leden kunnen zich, als de organisatie dit wenst, inschrijven voor deze bijeenkomsten met de inschrijfknop. Ook introducees kunnen ingeschreven worden.

Wie is de doelgroep?

De Businessclub App is specifiek ontwikkeld voor verenigingen (sport of zakelijk), netwerkorganisaties en professionals die binnen bestaande community’s op zoek gaan naar nieuwe kansen.

Wat zijn de kosten?

Voor de Businessclub App betalen businessclubs eenmalige opstartkosten. Hiervoor wordt de app volledig in eigen huisstijl opgeleverd voor Android en iOS. Daarnaast zijn er maandelijkse hosting- en onderhoudskosten, afhankelijk van de wensen van de businessclub.  

Wat levert het de deelnemer op?

De informatie- en communicatiemogelijkheden van Businessclub App kunnen het clubgevoel versterken. De leden krijgen een efficiënte en laagdrempelige manier om met elkaar in contact komen.

Mijn mening

Businessclub App is handig voor clubs die dit nog niet online hadden geregeld. Het zal echter wel een extra kanaal zijn, naast de bestaande kanalen, zoals e-mail en social media.

Businessclub App ondersteunt voor de gebruiker alleen de presentatie- en de contactfase.

Netwerken, een natuurlijke behoefte

Netwerken, contact maken, verbindingen leggen, is een menselijke behoefte. Soms maakt een evenementorganisator het je makkelijk, soms moeilijk. Ga je dus binnenkort naar een zakelijk evenement, check dan goed hun netwerkfaciliteiten en maak er gebruik van. En vraag er om als je ze mist. Besef wel dat sommige tools huiswerk vooraf vragen. Doe dat dan ook.

Organiseer je evenementen, besef dan dat mensen ook voor elkaar komen, de meeste kennis en ervaring zit in de groep. Kom tegemoet aan deze netwerkbehoefte en maak er ruimte en tijd voor. En faciliteer het met mensen of met techniek.

Happy networking!