Content

‘Nog ééntje dan!’ Wat je als contentmarketeer van Netflix leert [3 tips]

0

Netflix groeit harder dan verwacht. Iedereen heeft het, kijkt en praat erover. Netflix heeft in het vierde kwartaal van 2016 ruim 7 miljoen nieuwe abonnees verwelkomd. Dat zijn er 2 miljoen meer dan eerder werd verwacht. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 93,8 miljoen abonnees. Waarom vallen we (nog steeds) massaal voor Netflix? En wat kun je daar als contentmarketeer van leren?

Ik licht drie elementen van Netflix uit, die je als contentmarketeer goed kun inzetten.

1. Eigen content is king

Netflix produceert al een aantal jaren eigen series en dat wordt in de Volkskrant genoemd als één van de redenen dat zij zoveel nieuwe abonnees krijgt. Of het echt de reden is dat Netflix door haar eigen series meer abonnees krijgt is lastig te zeggen, want het aantal abonnees is afgelopen jaren alleen maar gestegen.

Maar wat we wel weten is dat de Netflix Orginals altijd veel worden besproken. Ja, er zijn er ook een paar geflopt, zoals Marco Polo. Die serie werd na twee seizoenen van het kanaal gehaald, maar over het algemeen doen de Netflix Orginals het vooral goed. Daaruit kun je de conclusie trekken dat eigen en dus unieke content vaak goed kan werken, mits je het ook goed promoot. Dat wist je als contentmarketeer natuurlijk al, maar wees eens eerlijk. Haal je hier echt het optimale uit?

Accepteer cookies

via GIPHY

Als contentmarketeer is het makkelijk om te vervallen in het produceren van standaardcontent. Iedere week een blog, nieuwsartikelen, maar je kunt het beter persoonlijker maken. Persoonlijk staat voor uniek. Probeer een andere insteek. De blog ‘5 redenen waarom je moet gaan beleggen’ kan werken, maar ‘Onze klanten vertellen je waarom ze zijn gaan beleggen’ is unieker. De boodschap kan hetzelfde zijn, maar giet het in een persoonlijk verhaal. Uiteraard staat kwaliteit hier voorop.

Persoonlijke content

Het voordeel van persoonlijke content is dat het altijd beschikbaar is. Binnen je bedrijf gebeurt altijd iets waar je als contentmarketeer op in kunt spelen. Denk aan het introduceren van een nieuwe collega, interviewen van een collega over zijn werkzaamheden (gelijk een mooie manier om je diensten uit te leggen), een bijzonder project uitlichten, een vlog van de directeur waarin je bezoeker de dagelijkse gang van zaken kan volgen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ook kun je denken aan contentcuratie. Verzamel relevant nieuws, infographics, feiten en interessante blogs over jouw sector en herschrijf dat tot iets unieks voor jouw lezer. Gecombineerd met de persoonlijke content creëert dat een unieke nieuwsbron voor jouw lezer.

Het voordeel van persoonlijke content is dat het altijd beschikbaar is. Binnen je bedrijf gebeurt altijd iets waar je als contentmarketeer op in kunt spelen.

2. Aanbod op maat

Als je gaat zoeken op Netflix, kom je erachter dat het aanbod eigenlijk niet zo groot is. Veel nieuwere titels vind je niet op Netflix, het schijnt niet altijd even makkelijk te zijn om de rechten te verlengen. Om een beeld te schetsen: hier vind je een overzicht van de verwijderde titels. Ook zijn er titels die alleen bij een concurrent te zien zijn, zoals Games of Thrones (HBO). Daarom zorgt Netflix dat je niet ver hoeft te zoeken en het je heel makkelijk maakt. Je krijgt een lijst met aanbevolen series en daar zit altijd wel iets bij…

Als contentmarketeer werk je misschien bij een bedrijf dat algoritmes kan inzetten en automatisch gepersonaliseerde content kan aanbieden. Maar ook als dat niet mogelijk is, kun je stappen zetten. Juist voor wat kleinere bedrijven is het belangrijk om efficiënt om te gaan met de content die beschikbaar is.

Houd je lezer zo lang mogelijk op je site

Zet bijvoorbeeld gerelateerde artikelen naast een blog, of maak een lijst met de tien blogs die je moet lezen als je meer wil weten over contentmarketing. Door de zoektocht zo kort mogelijk te houden, houd je je lezer zo lang mogelijk op je site. Dat is natuurlijk wat je wil, want het vergroot de kans op conversie. Als er constant iets interessants wordt aangeboden, klikt iemand sneller door en is ook sneller geneigd om zich bijvoorbeeld in te schrijven voor een nieuwsbrief. Als je bezoeker eerst moet gaan zoeken voor hij meer artikelen over een bepaald onderwerp kan vinden, is de kans groter dat hij het zoeken op een andere manier gaat proberen. En daar hoort jouw website dan waarschijnlijk niet bij.

Overigens vergroot een langere sessieduur natuurlijk niet alleen de kans op conversie, maar is ook goed voor een hoger engagementniveau en positiever sentiment. Je prikkelt je lezer ook door de zoektocht weg te houden met passende content. Hij zal jouw website dan ook zien als een plek om vaker terug te komen.

Hubspot laat zien hoe het kan. Aan het einde van een blog kun je via ‘Topics’ naar blogs over gerelateerde onderwerpen. Je kunt je direct inschrijven voor de nieuwsbrief en naar de vorige en volgende blog scrollen. De lezer hoeft dus niet na te denken over een vervolgstap en blijft op de site.

3. Maak het makkelijk

Je hoeft tijdens het ‘netflixen’ niet van de bank af te komen, want de volgende aflevering laadt automatisch na 15 seconden. Ik herken het zelf ook, ‘Oké, nog eentje dan’. Hoe krijg je dit als contentmarketeer voor elkaar bij je websitebezoekers? Een tool om automatisch een volgend blogartikel te laden is er helaas (naar mijn weten) nog niet, maar je kunt het je bezoeker wel zo makkelijk mogelijk maken. Bovenstaande voorbeeld sluit natuurlijk al goed aan bij dit punt, houd de zoektocht weg, maar er zijn meer stappen die kunt ondernemen.

Laten we afkijken bij Netflix. Hoe maakt zij het de bezoeker zo makkelijk mogelijk? Zet alleen het hoognodige op je website, gebruik duidelijke categorieën en noem alles bij naam.

Less is more

Een drukke website met allerlei knoppen, acties en in het ergste geval knipperende dingen? Geloof me, je bezoeker gaat niet lang zijn best willen doen om iets te vinden. Wat je ziet aan Netflix is dat ze echt alleen het nodige plaatsen. Weet je niet waarom je een bepaalde actie op je website hebt staan? Haal hem dan weg. Trechter je bezoeker naar gerichte conversie. Dus zet onderaan je blog alleen gerichte en passende acties neer, zoals de mogelijkheid om in te schrijven voor een nieuwsbrief of event en de mogelijkheid om makkelijk door te klikken naar een volgend blog. Meer is alleen maar verwarrend.

Categorieën

Wat ik op veel websites zie is dat je redelijk lang moet zoeken naar de categorieën en dan de juiste categorie. Als je kijkt naar het voorbeeld van Netflix, zie je dat er drie duidelijke categorieën zijn, waar een kijker altijd wel mee verder kan. Hoe pas jij dat toe op je eigen website?

Het beestje bij de naam noemen

Geef knoppen, categorieën en andere teksten geen mooiere naam dan nodig. Het is wat het is. Netflix is hier kampioen in, want alle tekst is helder en je weet precies wat er gebeurt als je klikt.

Kortom, als contentmarketeer wist je dit eigenlijk al, maar het is goed om je basis op orde te hebben en te controleren of je alles doet om bovenstaande te bereiken. Maak het je bezoeker zo makkelijk mogelijk door de zoektocht weg te halen en schep duidelijkheid. Daar kan iedereen van ons nog meer stappen in zetten. Zo houd je je bezoeker langer op je website, trouwer en voor je het weet roepen jouw bezoekers “Nog eentje dan…”