E-commerce

Klaar voor Black Friday?

0

Ondanks dat het nog twee maanden duurt voordat het weer zover is, begint de klok te tikken voor Black Friday en is het aftellen begonnen. 24 november start de Black Friday- en Cyber Monday-week weer, tijd om met de voorbereidingen te beginnen.

Black Friday in het kort

Black Friday is sinds enkele jaren het grootste wereldwijde e-commerce-event. Duizenden producten en merken worden voor korte tijd aangeboden met hoge kortingen, ieder jaar neemt de omzet en het volume wereldwijd toe. Voor de consument het moment om groots in te slaan voor de decembermaand. Het weekend van Black Friday en Cyber Monday wordt ook wel Cyber Weekend genoemd, de gehele week staat bekend als Cyber Week.

De snelle opkomst van Black Friday in Nederland (zie grafiek), betekent ook grote kansen voor Nederlandse retailers.

Dit zijn niet alleen zoekopdrachten van mensen die willen weten wat Black Friday is, maar ook van mensen die echt de daad bij het woord voegen en op Black Friday gaan shoppen. Dit wordt ook zichtbaar in analytics van een van onze couponing-platformen, je ziet duidelijk dat de traffic door het dak gaat op 25 november in 2016.

Waar moet je aan denken om je website ‘Black Friday ready’ te hebben?

Dit kun je grofweg indelen in on-site optimalisatie en off-site optimalisatie. We beginnen met de on-site optimalisatie.

1. Vergroot je database/bandbreedte

Retailers zullen willen vermijden dat hun website offline knalt tijdens Black Friday, doordat ze overspoelt worden met bezoekers. Overweeg daarom een grotere database voor deze periode en verhoog de bandbreedte voor de week rondom Black Friday. Ook kun je een CDN inschakelen of de caching aanscherpen. Dit lijkt voor de hand te liggen, toch had afgelopen jaar 36 procent van de retailers in bijvoorbeeld de UK moeite met het op tijd opschalen van de website voor Black Friday.

Denk ook aan culturele verschillen, wanneer shopt jouw consument? Zorg dat je site op dat moment ook een grote toename aankan. Nederlanders shoppen bijvoorbeeld de hele dag door, in België daarentegen was vorig jaar een duidelijke piek bij binnenkomst op kantoor en tijdens pauzes te zien.

2. Maak campagnepagina’s

Om klaar te zijn voor Black Friday en Cyber Monday, kun je niet zonder een campagnepagina of een specifieke landingspagina. De meeste retailers speelden hier vorig jaar al goed op in. Een duidelijke campagnepagina is een grote meerwaarde voor de dedicated deal hunters op Black Friday. Alle shops hebben aanbiedingen, dus als het voor de consument niet duidelijk is wat je te bieden hebt, is de concentratieboog nog korter dan normaal. Zo gaat de consument door naar de volgende retailer die er beter op inspeelt.

Zorg dus voor een duidelijke landingspagina, die ook overzichtelijk is voor de consument. Denk ook aan een countdown, die urgentie creëert als trigger op je conversie (Cialdini-model).

3. Once again: ga voor mobile first!

Mobile first en mobile friendliness worden keer op keer aangehaald en gezien de cijfers van vorig jaar ook terecht. Dit is grotendeels te danken aan cross device shopping, de kans dat de consument zijn keuze al gemaakt heeft op mobile is zeer groot.

77 procent van de mobile searches vindt namelijk plaats op werk of thuis, de kans dat daar ook een desktop aanwezig is, is zeer aannemelijk.

Is jouw webshop mobile friendly? Dat test je simpel met Google’s mobile friendly test. Niet helemaal geoptimaliseerd? Dan vind je in de developer guidelines tips die je helpen bij verdere optimalisatie, denk aan responsive design en pagespeed.

Dit is sowieso het moment om te gaan voor mobile first, omdat ook Google mobile first als leidraad zal gaan aanhouden.

4. Overweeg een 7 day-model

Denk hierbij aan het ibood-model met elke dag een paar grote deals, die je uitlicht. Consumenten van tevoren inlichten – op social en met e-mailmarketing – is hier van groot belang. Niet te veel tegelijk aanbieden, houdt het ook voor de consument gemakkelijker. Denk hierbij aan het don’t make me think-model (aff.).

Het echt grote uitpakken kan dan beginnen op Black Friday zelf, maar op deze manier kun je de drukte enigszins spreiden, en door je voorraad heen zien te komen.

Offsite: logistiek, strategie en lange termijn

Naast je eigen webshop optimaliseren, zijn er nog een aantal andere factoren die je mee kunt nemen ter voorbereiding op Black Friday.

Not next day delivery

Zorg dat je voorraad op orde is, zodat je maximaal kunt draaien. Tenzij je Black Friday juist inzet om van je voorraad af te komen. Beloof verder geen next-day delivery bij Black Friday, puur uit logistiek oogpunt is het handiger om de bezorgtijd ruimer te maken tijdens deze dagen.

De consument komt juist deze dag voor goede scherpe deals, niet voor snelle bezorging. Overpromise dus niet. Probeer ook voor meer capaciteit in je distributiekanaal te zorgen, om problemen en ontevreden klanten te voorkomen.

Affiliate/publisher-strategie

Denk tijdens Black Friday aan het genereren van traffic met affiliates en publishers. Juist de korting en informatieve websites rondom Black Friday zijn dan druk bezocht, omdat zij alle deals in kaart brengen. De affiliates kunnen (honderd)duizenden extra bezoekers naar je webshop sturen door hun ervaring, creativiteit, websites en e-mailmarketing. Voordeel bij affiliates: je rekent alleen af bij daadwerkelijk tot stand gekomen sales.

Als je gebruikmaakt van affiliates tijdens Black Friday, zorg dan dat je communicatie tijdig op orde is. Websites brengen alle deals samen en schotelen alle deals aan hun bezoekers voor. De data hebben ze dus op tijd nodig. Zorg ook voor triggers die de affiliates aan kunnen bieden: echte aanbiedingen, kortingscodes, gratis verzending enzovoort.

Je hebt couponing-sites, vergelijkers (denk Tweakers) en dedicated publishers die alle deals op Black Friday bijwerken. Ook op onder meer zanoxblackfriday.com is de impact van de affiliates op Black Friday-sales in Europa goed te zien. Events als Black Friday trekken ook een speciaal soort consument, de echte deal hunter en niet de normale ‘shoppers’. De eerder genoemde affiliates kunnen daar vaak goed op inspelen. Publishers die echt specifiek op Black Friday inhaken, kunnen je webshop aan veel traffic helpen. Zo zag een van onze eigen sites (wereldwijd) een groei van 3.000 procent in 3 maanden.

Win-win-situatie en langetermijneffect

Black Friday is voor retailers een ultieme kans om voorraden te slijten. En voor de consument hét moment om er goede deals uit te slepen. Maar er zijn meer voordelen. Weet een retailer goed in te spelen op Black Friday en veel traffic te genereren, dan kan dit ook nog eens veel nieuwe toekomstige klanten opleveren. Juist omdat het een specifiek publiek is. Maar belangrijker nog: presteert je website goed, haal je veel bezoek binnen, veel referral traffic en is de UX ook nog eens goed? Dan zouden je rankings na en tijdens de dag behoorlijk kunnen stijgen.

Dit langetermijneffect kan wel eens veel meer opleveren dan de Black Friday-omzet zelf. Dit zagen we verleden jaar bij verschillende eigen platformen, dat het latere effect een veel grotere impact op de omzet had dan de dag zelf.

Tips voor Black Friday

  • Vergroot de bandbreedte en database en denk aan andere mogelijkheden om je site up and running te houden. Vorig jaar hebben we zelf 3 keer over moeten stappen naar een grotere database.
  • Gebruik dedicated landingspagina’s.
  • Zorg voor conversion triggers. Denk aan counters, gratis verzending of kortingscodes. Bied je ze niet aan? Je concurrent waarschijnlijk wel.
  • Probeer van Black Friday, Black Fiveday te maken en je sales over een langere termijn te spreiden.
  • Optimaliseer logistiek, verruim bezorgingstijd en zorg voor extra capaciteit in het distributiekanaal.
  • Optimaliseer je mobiele website, nog langer uitstellen kan wel eens een flinke impact op rankings hebben.
  • Zet publishers/affiliates in om je bereik te vergroten, laat ook je eigen e-mail & social channels niet onbenut.
  • Denk ook aan mogelijke langetermijneffecten. Heeft Black Friday een grote impact op je website qua traffic en sales, dan kan dit ook gunstige langetermijneffecten (rankings!) meebrengen.

En… ben jij klaar voor Black Friday?