Verdieping

Google Shopping: de aanpassingen & de gevolgen

0

Op 27 juni kwam al naar buiten dat Google onterecht haar machtspositie op de markt van zoekmachines heeft gebruikt, om een machtspositie te verkrijgen op de markt voor prijsvergelijkend winkelen. Google wordt verweten haar eigen dienst, Google Shopping, ver boven die van concurrerende prijsvergelijkers te plaatsen. Google heeft hiervoor een boete opgelegd gekregen van 2,42 miljard euro én heeft enkele aanpassingen moeten doen om het illegale beleid te staken. Maar wat zijn nu deze aanpassingen? En wat zijn de gevolgen voor zowel prijsvergelijkers als consumenten?

Aanpassingen van Google Shopping

Sinds kort heeft Google besloten om haar prijsvergelijker (Google Shopping) af te splitsen van de zoekmachine. Google Shopping moet nu vanuit haar eigen omzet ruimte bieden voor product listing advertentieruimtes, waar zij vroeger het alleenrecht hadden. Google heeft ook prijsvergelijkers de mogelijkheid gegeven om toe te treden tot de product listing ads. Prijsvergelijkers hebben nu ook de mogelijkheid mee te bieden op de advertentieplekken, waar ze nu moeten concurreren met Google Shopping.

Van de prijsvergelijkers heeft momenteel alleen vergelijk.nl de keuze gemaakt om mee te bieden op deze plekken. Beslist.nl geeft aan niet mee te doen aan deze opzet. Ook Kieskeurig.nl geeft aan niet mee te willen doen, omdat ze geen doorgeefluik willen zijn.

Momenteel is het namelijk zo dat als de consument op een artikel klikt, deze direct wordt doorgestuurd naar de desbetreffende webshop. Ze komen niet meer eerst op de pagina van de prijsvergelijker. Men wordt alleen nog doorgestuurd naar de prijsvergelijker als men klikt op ‘Van Vergelijk.nl’, zie de rode pijl op onderstaande afbeelding.

Controle over je eigen producten

Elke webshop die adverteert via PLA’s krijgt de mogelijkheid om vergelijkers, waaronder Google Shopping zelf, te verbieden om producten van de adverteerder zelf mee te nemen in de veiling voor PLA’s. De webshop heeft dus zelfcontrole over de zichtbaarheid in Google Shopping om op deze manier niet de concurrentie met zichzelf aan te gaan.

Via onderstaande stappen in het Google Merchant Center is het mogelijk om te zien welke vergelijkers momenteel de producten van de webshop gebruikt.

  1. Open het Google Merchant Center
  2. Navigeer aan de linkerkant naar ‘Shopping-advertenties’*
  3. Navigeer naar ‘Configuratie’
  4. Klik op ‘Services voor prijsvergelijking (alleen Europese Economische Ruimte en Zwitserland)’

In dit onderdeel van het Google Merchant Center krijg je de mogelijkheid om vergelijkers te accepteren of te weigeren producten te gebruiken in Google Shopping.

Shopping-advertenties

* Deze optie staat standaard geactiveerd. Het kan dus geen kwaad om te kijken wie er gebruikt van maakt en wat hierin op basis van de resultaten de beste keus is: wel of niet toestaan.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen voor de prijsvergelijkers zijn nu dat ze plekken in moeten kopen bij Google voor een x-bedrag en deze weer doorverkopen aan de webshops voor een y-bedrag. Het verschil hiertussen is de winst voor de prijsvergelijker. Zoals ze zelf al aangegeven hebben, zijn ze niet meer dan een doorgeefluik, omdat de consument vaak niet meer op de vergelijkingssite zelf komt.

De toegevoegde waarde die ze normaal gesproken aanbieden, zoals het vergelijken van prijzen of het kunnen bekijken van reviews, is in de nieuwe situatie niet meer mogelijk.

Controleren en monitoren

Op dit moment is het nog niet concreet duidelijk of dit invloed heeft op de CPC’s (Cost Per Click). Het is noodzakelijk de komende tijd de Google Shopping-campagnes goed in de gaten te houden en te monitoren.

De verwachting is dat de concurrentie in Shopping gaat stijgen, gevolg hiervan is dat ook de CPC’s stijgen. Het aanbod zal uitgebreider worden en bezoekers zullen nog meer vertrouwen op de onafhankelijkheid van Google.

Voorbeeld van het monitoren van een campagne

Wij houden alle ontwikkelingen rondom de veranderingen van Google Shopping constant in de gaten. Zorgen deze veranderingen binnen Google Shopping en prijsvergelijkers voor een wijziging in jouw advertising-strategie? Laat het weten in de comments!