How to

Gebruik je de Yoast SEO plug-in voor WordPress? Fix de bug!

0

Na een update van de Yoast SEO-plugin voor WordPress is een grote bug ontstaan die betrekking heeft op bijlage-url’s. Dit heeft mogelijk gevolgen voor je rankings in Google. In dit artikel zal ik er meer over vertellen en uitleggen hoe je deze bug zo snel mogelijk oplost.

Wie heeft last van deze bug?

Iedereen met een WordPress-website die gebruik maakt van de Yoast SEO plug-in kan getroffen zijn door deze bug. Je moet handmatig controleren of dit het geval is.

Wat houdt de bug in?

De bug is ontstaan na een update van de Yoast SEO-plugin op 6 maart 2018. Deze bug heeft alles te maken met bijlage-url’s. Wanneer je in WordPress een afbeelding toevoegt, wordt er ook een aparte ‘bijlage-url’ gecreëerd voor elke afbeelding. Dit komt erop neer dat elke afbeelding een eigen url heeft.

Normaal gesproken verhelpt de Yoast SEO plug-in dit, doordat de optie ‘Redirect bijlage-url’s naar de bijlage’ standaard aangevinkt is met ‘Ja’. Deze url’s (met alleen een afbeelding) worden dan automatisch geredirect naar de pagina waar deze afbeelding staat. Maar door een update is deze instelling overschreven en overgezet naar ‘Nee’, waardoor de bug is ontstaan.

Waarom is dit nu schadelijk?

Door deze bug worden afbeeldingen niet meer geredirect naar de pagina waar ze op staan, maar worden ze door Google als aparte url’s geïndexeerd. Het gevolg hiervan is een enorme hoeveelheid extra pagina’s van lage kwaliteit in de index. Hierdoor kunnen websites te maken krijgen met ‘Panda-achtige problemen’. Panda is een update van Google die websites van lage kwaliteit ontmoedigt en websites van hoge kwaliteit beloont. Dat zou door deze bug een probleem kunnen zijn/worden en daarom is het ook belangrijk dat deze zo snel mogelijk hersteld wordt.

Hieronder een screenshot van het aantal geïndexeerde pagina’s in Google van een website die getroffen is door deze bug.

Zoals je kunt zien, is het aantal pagina’s in de index verdubbeld of zelfs verviervoudigd.

Hoe verhelp je dit?

Yoast heeft zijn excuses aangeboden voor deze bug en heeft direct een handleiding gemaakt om deze bug zo snel mogelijk te fixen.

Redirect bijlage-url’s naar de bijlage aangevinkt met ‘Ja’?

Je moet handmatig checken of deze instelling staat aangevinkt met ‘Ja’. Je kunt deze instelling vinden in WordPress bij: SEO en Zoek Uiterlijk (of Search Appearance als je taal ingesteld staat op Engels) in het tab Media. Als het eruit ziet zoals onderstaande afbeelding, dan hoef je niks te doen en ondervind je geen hinder van de bug.

Redirect bijlage-url’s naar de bijlage aangevinkt met ‘Nee’?

Heb je om een specifieke reden deze instelling zelf op ‘Nee’ gezet, dan is er geen wijziging nodig. Waarschijnlijk ben je je er dan ook van bewust dat je dit zo ingesteld hebt. Als dit niet het geval is, dan zul je deze instelling terug moeten zetten naar ‘Ja’.

Hieronder een afbeelding hoe het eruit ziet als je getroffen bent door de bug. Redirect bijlage-url’s staat ingesteld op ‘Nee’. Dit moet gewijzigd worden naar ‘Ja’.

Check traffic en rankings

Als dit het geval was, zul je ook moeten kijken of je echt hinder hebt ondervonden van de bug. Is je traffic en ranking normaal gebleven sinds maart of is dit drastisch gedaald? Als verkeer en rankings normaal zijn gebleven, hoef je alleen de instelling om te zetten naar ‘Ja’. Dan kun je het daarbij laten.

Weet je niet zeker of je rankings en verkeer gedaald zijn en is Search Console ook niet eenduidig? Yoast geeft het advies om dan alleen de instelling te wijzigen naar ‘Ja’ en verder niks te doen.

Traffic en rankings gedaald?

Zijn je rankings en verkeer wel gedaald? Zorg er dan ook voor dat je deze instelling direct omschakelt naar ‘Ja’. Verder heeft Yoast een search index purge plug-in gebouwd, om dit zo snel mogelijk recht te trekken.

Het doel van deze plug-in is om zo snel mogelijk de afbeeldingen uit de index van Google te krijgen. Als je alleen de instelling omzet naar ‘Ja’ en de plug-in niet gebruikt, dan kan het maanden duren voor Google deze pagina’s uit de index verwijdert.

Als je de plug-in installeert, dan gebeurt er het volgende:

  • Elke bijlage-url zal een 410-statuscode krijgen.
  • Een statische xml-sitemap wordt gecreëerd met alle bijlage-url’s.

Dit zorgt ervoor dat Google deze url’s opnieuw crawlt. De 410-statuscode zorgt ervoor dat Google deze url’s uit de index haalt.

Resultaten

Bij een aantal van onze klanten zagen we dat ze getroffen waren door deze bug en hebben we bovenstaande stappen doorlopen. Dankzij de search index plug-in zijn de afbeeldingen vrij snel uit de index verdwenen.

Ben jij ook getroffen door deze bug en merk je een daling in verkeer en posities? Laat het weten in de comments hieronder.