Innovatie

Video en AVG/GDPR: hoe zit het? [video]

0

Er mogen geen mensen meer in beeld. Dus stop de camera maar weer in je tas op straat. Livestreamen is ook verleden tijd. En dat allemaal door de nieuwe AVG/GDPR-wet. Toch? Video en AVG, hoe zit het nou echt? Ik vraag het jurist Charlotte Meindersma in deze video!

Accepteer cookies

Portretrecht en video

Charlotte Meindersma (Charlotte’s Law & Fine Prints) beantwoordt mijn vraag al filmend op straat. Terwijl er mensen in beeld op de achtergrond voorbijlopen. Zonder blur of zwarte balkjes. Want, filmen op straat kan echt nog wel. “Natuurlijk mag je nog gewoon filmen en fotograferen. De AVG heeft daar zelfs een speciale uitzondering voor gemaakt, voor journalistieke doeleinden en artistieke uitingsvormen. Vrijheid van meningsuiting. Zolang je de foto’s, video’s, de mensen herkenbaar in beeld, niet echt gaat gebruiken voor reclame of advertenties, is er niet zoveel aan de hand.”

Binnen of op straat filmen

Waar je filmt, maakt wel uit. Als je binnen in een gebouw filmt, heb je uiteraard met huisregels te maken. “Bovendien, als je onopvallend aan het filmen bent – denk bijvoorbeeld aan Google Glasses, of ergens sneaky met je telefoon filmen – dan heet dat heimelijk fotograferen. Dat is strafbaar,” zegt Charlotte. Let dus goed op huisregels en zorg dat je niet onopvallend filmt.

Openbaar plaatsen of privé houden

Bovendien maakt het verschil of jij je video voor jezelf houdt, of openbaar plaatst, op YouTube bijvoorbeeld. Charlotte: “Als je echt alleen voor jezelf filmt of fotografeert, en het dus ook niet openbaar maakt, dan val je helemaal niet onder de AVG. Maar dat betekent dus ook dat je niet je filmpje openbaar op YouTube mag plaatsen. Of je het dan bedrijfsmatig doet en er wel of geen geld mee verdient, dat maakt eigenlijk niet uit. Het gaat om de privacy van de personen die op zo’n foto of in zo’n video voorkomen”.

Wat zijn jouw toevoegingen of vragen rondom AVG/GDPR en video? Laat een reactie achter! Lees ook Charlotte’s antwoorden op de 5 meestgestelde vragen over de AVG.