Social media

Meer bereik en zichtbaarheid voor LinkedIn-groepen

0

Hoewel de groepen op LinkedIn de laatste jaren minder aandacht kregen, lijkt het platform daar nu verandering in te brengen. Door een nieuwe versie van LinkedIn-groepen te lanceren.

Eind augustus moet de nieuwe ‘versie’ in alle LinkedIn-groepen zijn uitgerold. Dat kondigt het platform aan in een e-mail die naar groepsbeheerders is gestuurd. De updates komen allemaal neer op het stimuleren van extra bereik en zichtbaarheid van posts in de groepen. Of zoals LinkedIn het zelf noemt: functies ‘boosting engagement and enabling vibrant discussions in your groups’ krijgen voorrang. Maar wat betekent dat concreet? Sommige veranderingen zijn vooral zichtbaar voor beheerders, andere ook voor gebruikers van groepen.

1. Groepsgesprekken worden zichtbaar(der) in de feed

Misschien heb je het de afgelopen dagen al gemerkt: posts in groepen waar je lid van bent, hebben een prominente plek in je feed gekregen. Door de opmaak (vetgedrukte titel) vallen de posts ook nog eens extra op.

screenshot post groep in tijdlijn

2. Groepen zijn makkelijker te vinden

Het was flink onhandig om naar de groepen te gaan waar je lid van bent (ik heb uiteindelijk maar bookmarks gemaakt, omdat ik LinkedIn wat dat betreft te gebruiksonvriendelijk vond). Na de update moet het makkelijker zijn om via de homepage van LinkedIn naar groepen te gaan.

3. Notificaties over activiteiten in de groep

Tussen alle updates van nieuwe functies, banen en reacties op je posts, gaan gebruikers straks ook notificaties vinden over activiteiten in de groepen waarvan ze lid zijn. Dit zou de zichtbaarheid en het bereik van de groepen een boost moeten geven. Eerst stonden deze meldingen in een aparte tab.

4. ‘Rijkere’ gesprekken

LinkedIn noemt het zelf richer conversations: je hebt meer mogelijkheden in de reacties onder posts. Zo is het mogelijk om te antwoorden op comments, kun je comments en bijdragen wijzigen en kun je native video’s posten.

5. Makkelijker managen via de app

In 2015 kreeg de LinkedIn-groep een eigen app, in plaats van een plekje in de reguliere LinkedIn-app. Dit bleek geen succes, en wordt nu weer teruggedraaid. Dit maakt het makkelijker om groepen vanaf je mobiel te beheren.

Deze functies verdwijnen

Er komen niet alleen functies bij, ook zullen er een paar verdwijnen. Omdat de meldingen worden uitgebreid, zullen er geen groeps-e-mails meer worden verzonden van aankondigingen. Fijn voor gebruikers die het vooral zagen als spam, jammer voor beheerders die daar een mogelijkheid voor een nieuwsbrief in zagen. Ook verdwijnen er groepsrollen. Behalve leden heb je straks alleen nog eigenaars en beheerders – om het allemaal niet nodeloos ingewikkeld te maken.

Vereisten voor een goede LinkedIn-groep

Denk je nu: ‘Ik wil ook een LinkedIn-groep oprichten’? Onze tip: behandel de groep echt als een community. En communities vormen zich doorgaans rondom een gemeenschappelijke deler die mensen met elkaar verbindt. Peter Staal legde dat in dit artikel al eens heel duidelijk uit (het gaat weliswaar over Facebook-groepen, maar het principe is hetzelfde). Zo is onze Frankwatching-groep met ruim 33.800 leden een community of practice: leden zijn werkzaam in (online) marketing, communicatie, social media en tech, of hebben daar affiniteit mee.

Wat denk jij van deze wijzigingen? Een goede stap om de groepen weer actiever te maken?