Verdieping

Help, Magento 1 verdwijnt! Wat betekent dat voor mijn webshop?

0

Magento is ongetwijfeld het meest populaire framework voor webshops in Nederland. Magento 1 komt tot een einde, waardoor het dus tijd is om over te stappen naar versie 2. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen Magento 1 en 2 én hoe en waarom je over moet stappen naar Magento 2.

Magento is speciaal ontworpen om de ingewikkelde processen achter de schermen vloeiend te laten verlopen, zonder dat dat veel technische kennis van de eindgebruiker vergt. Wellicht is dat nu net de reden waarom het nog niet echt storm loopt bij Magento 2 – het snellere en veiligere jonge broertje van Magento 1. Toch is het hoog tijd om over te gaan tot actie: de ondersteuning van Magento 1 komt namelijk tot een einde.

Een webshop zonder zorgen met Magento

Magento is een e-commerce-systeem dat het makkelijk maakt om webshops te beheren. Zo helpt het framework je om een productcatalogus op te stellen en bij te werken, betalingsverkeer automatisch af te handelen en de actuele voorraad bij te houden. Dit is allemaal gemakkelijk te beheren via het controlepaneel, waar webshopeigenaars de gehele shop kunnen besturen.

Magento is uitgegroeid tot één van de grootste e-commerce-oplossingen. Er zit een grote community achter, waardoor er vele extensies en add-ons beschikbaar zijn. Je kunt Magento bijvoorbeeld koppelen aan sommige klantrelatiebeheer- en managementsystemen. Ook is het mogelijk om koppelingen te maken met verschepingsdiensten, waardoor er onder andere automatisch Track & Trace-codes naar je klanten worden gestuurd.

man-using-laptop-smartphone

Waarom komt de ondersteuning van Magento 1 tot een einde?

De kern van versie 1 is ontwikkeld in 2007. Hier zijn de afgelopen jaren veel aanpassingen en uitbreidingen op gedaan, maar de oorspronkelijke structuur bereikt nu zijn limiet. Om nieuwe ontwikkelingen te kunnen bijbenen en om ervoor te zorgen dat het platform kan blijven groeien, moet er een nieuwe basis komen. Je kan immers ook geen wolkenkrabber bouwen op de fundering van een twee-onder-een-kapwoning.

Exit Magento 1. En dan?

Als Magento 1 niet meer wordt ondersteund, verschijnen er geen updates meer. Dat wil zeggen dat er mogelijk veiligheidsrisico’s ontstaan: mocht er een beveiligingslek worden gevonden door kwaadwillenden, dan zal Magento dat probleem niet meer voor je oplossen. Dit risico wil je als professionele organisatie natuurlijk liever niet nemen, vooral met de nieuwe AVG-wet in het achterhoofd.

De exacte datum dat Magento 1 niet meer wordt ondersteund door de ontwikkelaars, ook wel de End Of Life-datum (EOL), is een mysterie. De eerste EOL is aangekondigd in 2017 en stond op 17 november 2018. Deze datum is recentelijk verschoven naar ‘ergens in 2020’. Deze ‘extra ademruimte’ wil echter niet zeggen dat je moet wachten met de overstap naar Magento 2. Vooral bij middelgrote tot grote webshops heeft het overstapproces aardig wat voeten in de aarde en is het dus belangrijk om tijdig te beginnen.

Wat biedt Magento 2?

Magento 2 gaat verder waar zijn voorganger tekortschoot, een van de meest zichtbare wijzigingen is het design. Magento 2 heeft een moderne look and feel en is overzichtelijker ingedeeld. Dit maakt het voor nieuwe gebruikers makkelijker om de interface te leren kennen. Verder werkt Magento 2 een stuk sneller. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwere caching-technieken en daarnaast zijn de gehele code en database lichter geworden.

Een framework voor de toekomst

Achter de schermen is ook de veiligheid van Magento enorm verbeterd. De code is een stuk strikter geworden. Dat betekent dat ontwikkelaars worden gedwongen om op een correcte en veilige manier gebruik te maken van het systeem. In Magento 1 was dit een stuk soepeler, waardoor er onbedoeld gaten in de beveiliging ontstonden bij het maken van extensies. Ten slotte is Magento 2 vanaf de kern opnieuw opgebouwd en is er ditmaal rekening gehouden met de verwachte groei. Zo kan het framework in elk geval de komende jaren moeiteloos mee met de nieuwste ontwikkelingen.

Magento 2 zit op dit moment in de jongvolwassen fase van haar leven. Er zitten nog een paar schoonheidsfoutjes in, maar lang niet zoveel of zo ernstig als na de lancering in 2015. Developers zullen hun pijlen volledig gaan richten op de tweede versie van het framework. Hoog tijd dus voor jou om hetzelfde te doen.

developing

Wat komt er kijken bij een overstap?

Omdat Magento 2 een compleet andere datastructuur hanteert, is het geen kwestie van copy-paste om alle data over te zetten. Gelukkig heeft Magento hier zelf de Data Migration Tool voor ontwikkeld, waarmee alle standaard Magento data (zoals producten, klanten, orders, attributen, kortingscodes) worden omgezet. Zo’n gratis plugin heeft natuurlijk zijn beperkingen. Magento’s eigen tool werkt via het opdrachtprompt en is daardoor erg technisch.

Behalve de Data Migration Tool is er ook een aantal betaalde migratie-plugins die de transitie naar versie 2 nét iets eenvoudiger en soepeler maken. Een voorbeeld hiervan is de Ubertheme Data Migration Pro. Deze tool heeft een makkelijke interface en vereist geen technische kennis om de data te migreren.

Magento 2 heeft een moderne look and feel en is overzichtelijker ingedeeld. Dit maakt het voor nieuwe gebruikers makkelijker om de interface te leren kennen.

Het gebruik van de Data Migration Pro-plugin is erg handig voor de basis migratie, maar de meeste webshops gebruiken daarnaast nog verschillende extensies. Die extensies voegen specifieke functionaliteiten toe aan de webshop, maar door de nieuwe codestructuur kunnen ze niet worden hergebruikt in Magento 2. Hiervoor moet je dus op zoek naar een nieuwe versie van de extensie, of eentje met vergelijkbare functies die de nieuwe structuur wél ondersteunt. Litextention en Shopping Cart Migration zijn voorbeelden van bedrijven die zich hebben toegespitst op het migreren en verhuizen van webshops (en dus ook van varianten die geen Magento gebruiken). Deze betaalde tools bieden ook ondersteuning voor enkele veelgebruikte extensies.

Al met al is het dus niet zomaar een gemakkelijke operatie – en dan hebben we het nog niet eens over maatwerk gehad. Want is jouw shop custom made? Dan zullen die maatwerk-toevoegingen toch echt handmatig overgezet moeten worden naar de nieuwe omgeving.

Een goed begin is het halve werk

Het is belangrijk om met een realistische verwachting een migratietraject te starten. Verwacht niet dat het ‘een klein weekje’ werk is en al helemaal niet dat je het ‘op een vrijdagmiddag wel even afraffelt’. Vooral voor de middelgrote tot grote webshops ben je al snel één tot enkele maanden zoet. Dit omdat het vaak om relatief grote hoeveelheden data gaat met verschillende extensies: alles moet één voor één bekeken worden.

Een goede voorbereiding is het hele eiereneten. Om hoeveel data gaat het? Welke extensies zijn er en is hier een Magento 2-versie voor beschikbaar? Is er custom code en welke functionaliteiten moeten er in de nieuwe webshop bij komen? Als dit in kaart is gebracht, kun je een migratieplan opstellen. Wanneer wordt wat gemigreerd? Gaat de huidige webshop tijdelijk offline of zetten we een aparte installatie op? Als je twijfelt over je antwoorden op deze vragen, dan kan het verstandig zijn om je ideeën eerst met een Magento-specialist te bespreken.

webshop

Denk in kansen

Een overstap naar Magento 2 klinkt misschien als een hoop ellende, maar het biedt juist ook een aantal mogelijkheden. Hoewel het nagaan van al je extensies zorgt voor wat extra rompslomp, is het ook een goed moment om te evalueren. Heb je ‘die ene functionaliteit voor dat ene specifieke geval’ wel ècht nodig? Daarnaast kun je korte metten maken met toepassingen die niet helemaal naar jouw zin werken. Niet 100% tevreden? Weg ermee!

Ook kun je nog eens kritisch naar het design van je online winkel kijken. Past het ontwerp nog altijd bij de items die je aanbiedt en bij wat je wil uitstralen? Gelukkig zijn er al talloze templates beschikbaar voor het nieuwe framework. Mocht je huidige template niet kunnen worden meegenomen, dan is er keuze genoeg voor een nieuwe, frisse look.

Tot slot is een overstap ook hét moment om je catalogus op te ruimen door producten te verwijderen die je nooit meer zult verkopen. Deel categorieën opnieuw in en bekijk kritisch welke functionaliteiten je nu onhandig vindt of juist mist. Neem het mee in de ontwikkeling van jouw Magento 2-omgeving. Op die manier kun je een verse start maken, maar wel in een omgeving die helemaal up-to-date is en waar je nog jaren later de vruchten van kan plukken.

De grote migratie-checklist

Klaar om te beginnen aan je migratieplan? We helpen je graag een handje op weg! Deze handige checklist somt alle relevante vragen nog eens voor je op:

  • Hoeveel data wil je overzetten?
    • Hoeveel producten/items wil je aanbieden?
    • Is alles wat er in de webshop staat nog relevant?
    • Moet de indeling o.b.v. bijvoorbeeld categorieën anders?
    • Welke extensies en functionaliteiten wil je overnemen?
  • Welke functionaliteiten moet je webshop hebben?
    • Ben je tevreden met je huidige functionaliteiten?
    • Wil je functionaliteiten toevoegen of juist weglaten?
    • Is er al een Magento 2-versie voor deze functionaliteiten?
    • Is er custom code die extra aandacht vereist?
  • Hoe moet je webshop eruit zien?
    • Ben je tevreden met het huidige design?
    • Is er al een Magento 2-versie voor dit ontwerp?
    • Past het ontwerp nog bij wat je wil uitstralen/aanbieden?
  • Hoelang gaat de migratie duren?
    • Wie en wat heb je nodig om het proces binnen deze tijd te voltooien?
    • Wat gebeurt er met de actieve webshop tijdens het migratieproces?

Wij zijn benieuwd, welke kansen zie jij met Magento 2?