SEO

SEO-analyses & -acties die je maandelijks moet uitvoeren

0

Is jouw website SEO-proof? Dan is het toch verstandig regelmatig te checken of alles nog naar behoren werkt. In dit artikel zet ik enkele maandelijkse SEO-analyses en -acties op een rij die elke SEO’er zou moeten uitvoeren.

We gaan er even van uit dat je al ontzettend veel tijd hebt besteed aan de Google Keyword Tool en je website qua techniek en content is geoptimaliseerd. SEO-technisch valt er vrij weinig op te merken aan jouw site. Hierdoor zullen je rankings verbeteren en zul je op termijn meer organisch verkeer krijgen.

Maandelijkse SEO-check

Het gevaar van deze situatie is dat er, naarmate de tijd vordert, veel verandert aan je website. Hierdoor kunnen fouten ontstaan als het gaat om je SEO. Als dat gebeurt, is het belangrijk deze fouten op tijd te ontdekken en ze direct te herstellen.

In de loop der tijd ontstaan er naast fouten ook weleens kansen. Zonder een goede analyse kun je deze kansen niet in kaart brengen. Om je op weg te helpen vind je hieronder de meest belangrijke SEO-analyses en -acties waar jij maandelijks mee aan de slag kunt.

Foutpagina’s in Google Analytics

Elke gezonde website heeft weleens te maken met foutpagina’s. De meestvoorkomende is die met een zogeheten 404-error. Als iemand op een dergelijke pagina komt, kán dit komen doordat de URL van de pagina is veranderd of iemand simpelweg een verkeerde URL heeft gebruikt.

Dergelijke 404-fouten zijn terug te vinden in Google Search Console, waar ik later in dit artikel op terugkom. Het nadeel van deze methode is dat deze tool alleen kijkt naar links uit de sitemap van je website. Foute links geplaatst op externe websites vind je hier niet terug.

Meer inzicht in 404-erros

Om meer inzicht te krijgen in daadwerkelijke 404-errors kun je het volgende doen met Google Analytics:

  1. Ga naar een niet-bestaande URL op je website (bijvoorbeeld ‘domeinnaam.nl/deze-pagina-bestaat-waarschijnlijk-niet’)
  2. Kijk vervolgens in het tabblad van die betreffende webpagina (of bij de <title> tag) welke tekst er staat. Vaak is dat iets als ‘Pagina niet gevonden’ of ‘404’.
  3. Ga vervolgens in Google Analytics naar ‘Gedrag’ > ‘Site-content’ > ‘Alle pagina’s’
  4. Selecteer bij ‘Primaire dimensie’ de optie ‘Paginatitel’.
  5. Vul in het zoekveld nu de tekst in die je bij stap 2 hebt gevonden.

Overzicht van foutpagina’s

Nu krijg je een overzicht van alle foutpagina’s. Om nog meer inzicht te krijgen, kun je een secundaire dimensie toevoegen. Voeg bijvoorbeeld ‘Pagina’ als secundaire dimensie toe. Dan zie je bij welke URL de fout is ontstaan. Wil je weten welke externe website een verkeerde link naar jouw website heeft geplaatst? Gebruik dan ‘Volledige verwijzende URL’ als secundaire dimensie.

Oplossingen

Na deze analyse zijn er twee mogelijke oplossingen. Ten eerste kun je een 301-redirect aanmaken waarbij de foute URL verwijst naar een goede URL. Ten tweede kun je ervoor zorgen dat de foute URL bij de bron wordt aangepast.

Keyword rankings ten opzichte van de concurrent

Het is leuk om veel organisch verkeer naar je website te krijgen, maar het is ontzettend belangrijk dat dit verkeer ook relevant en waardevol is. Daarom is het goed om regelmatig de rankings te checken van zoekwoorden die voor jou belangrijk zijn.

Advanced Web Ranking

Ik maak zelf gebruik van de rankingtool Advanced Web Ranking. Deze tool houdt wekelijks de rankings van jouw belangrijkste zoekwoorden bij. Daarnaast doet hij dit ook nog eens van jouw concurrenten.

Zie je bijvoorbeeld dat je qua plek daalt en een specifieke concurrent goede posities van je overneemt? Dan is dit direct een aandachtspunt. Verdiep je in de concurrent. Heeft hij iets aangepast in de content van de website of is hij actief bezig met het aanmaken van backlinks? Zonder deze analyse was je dit waarschijnlijk niet opgevallen.

Meer aandacht voor bepaalde keywords

Naast het benchmarken van de rankings met jouw concurrenten, kun je de rankingtool ook goed gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden de komende tijd veel aandacht verdienen. Sta je bijvoorbeeld net in de top 5 met een belangrijk zoekwoord? Dan kun je met wat meer aandacht misschien wel stijgen naar de top 3!

keywords

Backlink-kansen ontdekken

Goede organische rankings worden niet alleen bepaald door de techniek en content op jouw website, maar ook door het aantal kwalitatieve websites dat naar jouw website verwijst. Daarom is het goed om deze kansen regelmatig in kaart te brengen.

Majestic

Met een tool zoals Majestic kun je zien welke backlinks jij zelf hebt. Nóg leuker is het om te kijken welke backlinks jouw concurrent heeft. Heeft hij de afgelopen maand een aantal links gekregen van websites waar jij ook op zou moeten staan? Dan is het de moeite waard om deze partijen te benaderen.

Query in Google

Een andere manier om makkelijk backlinks op te bouwen, is het uitvoeren van een zogeheten query in Google. Daarmee ontdek je websites die jou wel hebben vermeld, maar nog geen link naar jouw website hebben opgenomen.

Query-voorbeeld

Hieronder vind je een zoekopdracht die je binnen Google kunt doen.

-site:pure-im.nl “pure im”

Het eerste gedeelte (‘-site:domeinnaam.nl’) vertelt Google dat hij de resultaten van de ingevoerde URL erbuiten moet houden. Het tweede gedeelte duidt aan dat je zoekt naar websites die de tekst ‘pure im’ vermelden. Uiteindelijk is het zaak om de resultaten na te lopen en handmatig te kijken of er al een link bij is geplaatst. Is dit niet het geval? Dan kun je deze website aanschrijven voor een backlink.

Zo komen we er bij bovenstaand voorbeeld achter dat interieuradviseur Laura’s Advies een portfoliopagina van de inrichting van het kantoor van Pure Internet Marketing heeft gemaakt. In dit geval met backlink.

Website crawlen

Omdat een website kan bestaan uit honderden en soms zelfs duizenden pagina’s, is het niet te doen om elke pagina handmatig te controleren. Daarom kun je je website crawlen met een tool als Screaming Frog. De volgende zaken kun je heel eenvoudig inzichtelijk krijgen na een crawl van je website:

  • Lengte van de meta descriptions -> Te kort of te lang? Reden om ze aan te passen.
  • Lengte title tag -> Te kort of te lang? Reden om ze aan te passen.
  • Inhoud H1-titel -> Staat hier bijvoorbeeld wel het juiste kernzoekwoord in?
  • Bron van foutpagina’s -> Ontdek kapotte links op je eigen website.
  • 301-redirects -> Welke pagina’s worden er momenteel doorverwezen?

Google Search Console

De tool die niet mag ontbreken in deze lijst, is een tool van Google zelf: Google Search Console. Door deze te installeren, krijg je van Google al direct meer inzicht in jouw website.

Zo kun je bijvoorbeeld zien op welke zoekwoorden je gevonden wordt en hoeveel mensen naar je website doorklikken. Deze data zijn niet helemaal volledig, maar ze geven je wel meer inzicht in je site.

Daarnaast laat Google Search Console zien wat er allemaal fout gaat op je website. Door een XML-sitemap in te voeren, laat je Google zien welke pagina’s hij moet indexeren. Vervolgens zal hij deze pagina’s controleren en als er bijvoorbeeld een 404-pagina ontstaat, komt dit terug in Google Search Console. Daarnaast geeft de tool aan vanaf welke pagina er gelinkt wordt naar de 404-pagina, zodat jij de fout kunt oplossen.

SEO is niet eenmalig, maar doorlopend

Hopelijk heb ik je duidelijk kunnen maken dat SEO iets is waar je altijd mee bezig blijft. Je website is ten slotte ook altijd in ontwikkeling. Met bovenstaande analyses en acties kun je ervoor zorgen dat je de potentie van jouw website binnen de Google-rankings ultiem benut. Neem echt de tijd om maandelijks de controles uit te voeren zodat fouten snel worden opgelost en je rankings behouden blijven. En zodat je uiteindelijk misschien zelfs gaat stijgen in de Google-rankings.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.