Content

Welk verhaal vertel jij met je video?

0

Een concert. Een bijzondere sportprestatie. Een grappige gebeurtenis. We vertellen elkaar iedere dag verhalen. Met de jaren vertellen we deze verhalen steeds meer aan de hand van video. Hoe ga je je verhaal vertellen?

Steeds meer komen de verhalen achter organisaties, bedrijven en merken aan het licht aan de hand van videocampagnes. Hoe zij weten welke verhalen en video’s aanslaan? Door nog beter naar de kijker te luisteren en gebruik te maken van data. Zoals Erik van Heeswijk, voormalig hoofd Digital bij de VPRO het stelt: “Data maken verhalen beter en de relatie met je publiek sterker.”

Welk verhaal ga je vertellen?

Met video kun je alle kanten op. Het gaat er vooral om welk verhaal jij met je kijkers wil delen. Vermijd dat je volgende campagne op een soort Tell Sell-reclame gaat lijken. Ga in plaats daarvan op zoek naar een verrassende invalshoek. Iets wat kijkers nieuwsgierig maakt en misschien niet meteen zouden associëren met de organisatie of het merk.

Een goed voorbeeld is het verhaal dat Nuon vertelt met “Luisteren geeft energie” en de campagne #daaromwaardeerikjou. Deze campagne startten zij om bestaande klanten meer in het zonnetje te zetten. In de campagne gebruiken ze de link tussen luisteren, energie en de voordelen voor vaste klanten als een rode draad.

Accepteer cookies

Hoe ga je het verhaal vertellen?

In het vertellen van het verhaal heb je meerdere mogelijkheden. Laten we beginnen bij welke kanalen je gaat inzetten. Je hebt tegenwoordig volop keuze en dat worden er alleen maar meer. Dat maakt het soms lastig, want waar bereik je jouw doelgroep nou het beste? Je kunt voor één specifiek kanaal kiezen of je video in meerdere vormen gieten die over meerdere kanalen te verspreiden zijn.

Zo weet je bijvoorbeeld van veel mensen die via social media video’s bekijken, dat ze weinig tijd hebben of onderweg zijn. Dan moet je nog sneller de aandacht grijpen en tot de kern komen.

Neem ING. Praten over geldzaken verpakken ze in alledaagse gesprekken. Ze gaan op zoek naar de verhalen achter het geld. Bijvoorbeeld “Totaal Afgeschreven”, waar ze aan de hand van afschriften vragen stellen en zo klanten leren kennen. Deze afleveringen plaatsen ze in verschillende samenstellingen op social.

Accepteer cookies

Ook moet je bedenken: ga je voor één video met een goed verhaal of heeft je verhaal meerdere hoofdstukken in de vorm van meerdere video’s? Als je een serie maakt, heb je langer de tijd om het verhaal te vertellen. Maar dat betekent niet dat een enkele video geen sterk verhaal over kan brengen. Probeer dan nog meer de verrassing op te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan 360-video, gepersonaliseerde video, interactieve video of een livevideo.

Behalve de verschillende kanalen en de inhoud gaat het ook over de videostijl waarmee je het verhaal over de bühne gaat brengen. Het is niet voor niets dat een paar van de sterkste verhalen uit de koker van Pixar komen, een animatiebedrijf. Kijk bijvoorbeeld naar de video van het Juridisch Loket.

Het onderwerp burenruzie is iets waar iedereen mee te maken kan krijgen. Het is dus handig als de video tijdloos is en een universeel publiek aanspreekt. Dat hebben ze voor elkaar gekregen met geanimeerde video. Bedenk dus goed wat er bij je organisatie past: animatie, live-action of misschien wel een combinatie ervan. Wat je kiest is ook van belang voor het eventuele hergebruiken van je content.

Wat vindt de kijker van het verhaal?

Je kunt nog zo enthousiast over je verhaal en video zijn, het draait uiteindelijk om wat de kijker vindt. En één van de belangrijkste metrics is de video-engagement. Dit vertelt je namelijk of de inhoud en de stijl van je video aansluit bij waar je publiek naar op zoek is. Ook zegt het veel over welke lengte voor jouw video het ideaalst is.

Hoe je dit meet? Door verder te kijken dan het aantal views. Kijk bijvoorbeeld naar hoe lang mensen naar je video kijken. Wanneer haken ze af? Bekijk de reacties van kijkers, zoals het sentiment, wat ze over de video zeggen en of ze de content delen. Heb je call-to-actions toegevoegd aan je video, bekijk dan ook hoe vaak en wanneer er geklikt wordt.

Openbare platforms geven je een redelijk overzicht van hoe je videocontent presteert. Het één in iets meer detail dan het ander. Ga je serieus aan de slag met videocontent en wil je blijven optimaliseren, ook voor je eigen website? Overweeg dan een eigen online videoplatform. Dan kun je net iets dieper de cijfers induiken.

Hertaling van je verhaal

Blijkt uit de data dat je verhaal niet zo succesvol was? Dat kan de beste overkomen. Dan heb je twee mogelijkheden. Allereerst: achterhalen wat er fout is gegaan en op deze manier de videocontent net een extra zetje geven. Wellicht was het budget van de campagnes rondom je videocampagne te laag of was het tijdstip van plaatsen verkeerd.

Soms laat de data gewoon sterk zien dat een verhaal simpelweg niet werkt. Bijvoorbeeld met negatieve reacties, mensen die wegklikken of die helemaal niet klikken. Leer dan van je fouten en begin met opnieuw vertellen.

Het verhaal begint opnieuw

Hoe zit het met de verhalen die je al een keer hebt verteld? Die kun je gewoon opnieuw vertellen. Net als we dat doen van generatie op generatie. Videocontent kan een tweede, derde of misschien wel vierde leven krijgen.

Voor veel content geldt dat je het gemakkelijk op een andere manier in kunt zetten. Sommige video’s kun je opnieuw plaatsen, maar ditmaal op een ander kanaal, op een ander tijdstip of met een nieuwe titel. Soms helpt het om video’s opnieuw samen te stellen, door relevante stukken uit een video te knippen. Denk bijvoorbeeld aan een livevideo die je hebt gebruikt.

Andere manieren om je videocontent te recyclen zijn het gebruiken van video als achtergrondbeeld. Het maken van behind the scenes-beelden tijdens het opnemen van de video, zodat je deze kunt gebruiken om te vermengen met de daadwerkelijke video. Of het gebruiken van stills uit de video als promotiemateriaal. Hier kun je nog meer inspiratie vinden.

Welk verhaal kunnen we binnenkort van jou verwachten?