Advertising

Welke campagne van T-Mobile trekt meer aandacht, A of B?

0

T-Mobile bracht met twee verschillende Twitter-advertenties T-Mobile Thuis onder de aandacht. De één met een roze huis, de ander met een egale knalroze achtergrond. Welke advertentie trekt de meeste aandacht? Om hier antwoord op te geven, heb ik een eyetracking-test uitgevoerd. Kun jij raden welke uiting effectiever is?

T-Mobile zet continu social advertising in om de propositie rondom T-Mobile Thuis te laden. Dit doet T-Mobile met verschillende varianten. Dit geeft mij de gelegenheid weer een mooie A/B-test op te zetten via eyetracking. Ik heb twee uitingen geselecteerd die allebei dezelfde propositie verkondigen, maar in een andere creatie zijn gegoten. Dit leidt ook tot andere aandachtspatronen.

In beide uitingen is de prijs vrij prominent in de visual geplaatst. Op dat gebied treden er ook weinig verschillen op qua kennisname, dat kan ik alvast verklappen. Bij beide uitingen wordt de prijs van €24.50 goed gezien.

Ook kan ik alvast zeggen dat bij de afbeelding met roze achtergrond optimaal gebruik wordt gemaakt van de distinctieve brand asset van T-Mobile. Het kan zorgen voor een snelle koppeling aan het merk.

De bovengelegen tekst is bij beide uitingen trouwens exact hetzelfde. De ondergelegen tekst “stel hier je pakket samen” is bij uiting B korter.

Welke advertentie scoort beter?

Maar de vraag is welke advertentie als geheel beter de aandacht weet te trekken en te behouden. Welke uiting weet sneller de aandacht te trekken? Welke uiting weet mensen uit te nodigen om er langer naar te kijken? De uiting met de afbeelding van het roze huis, of de knalroze uiting met de symbolen en de tekst “Thuis”? Beide uitingen laten andere kijkpatronen zien, waarbij 1 uiting de duidelijke winnaar is in het doorzetten van de aandacht.

En de winnaar is… [update 29 maart]

Jullie hebben weer veel gereageerd op de vraag welke uiting nu effectiever is. Op de poll werd maar liefst 751 keer gestemd en er waren 11 reacties onder het artikel. Bedankt voor jullie bijdrage! In de poll koos 41% (310 mensen) voor uiting A, 59% (441 mensen) kozen voor uiting B. De meeste stemmers hebben dus een voorkeur voor de advertentie met de egaal roze achtergrond.

Ik laat jullie niet langer in spanning. Uiting B wint! Onder de tabel leg ik uit waar de verschillen in zitten.

 A. HuisjeB. Roze achtergrond
Aandacht (gehele ad)0,83 sec.1,12 sec.
Aandachttrekkend vermogen58%69%
Brand in visual36%48%
Prijs in visual58%44%
Tekst boven62%62%
Tekst onder (CTA)21%29%

Uiting B weet meer de aandacht te trekken vanuit de omgeving en deze vervolgens langer vast te houden. Ook beweegt de aandacht er sneller naar toe. Zoals gezegd wordt in beide uitingen de prijs goed gecommuniceerd, maar door contrast en grotere afbeelding nemen gemiddeld meer mensen kennis van de prijsvermelding binnen uiting A. Dit lijkt het doorkijkgedrag naar beneden wel te blokkeren.

Bij uiting B wordt de aandacht beter naar beneden gestuurd, waardoor de gevisualiseerde pakketten ook goed worden waargenomen. Met andere woorden de doorgezette aandacht bij uiting B, zorgt er ook voor dat mensen beter in staat zijn de boodschap te begrijpen en is de winnaar in deze onderlinge vergelijking.

Campagnes gezocht!

Smaakt dit artikel naar meer? We zoeken nieuwe campagnes die Martijn met eyetracking kan onderzoeken. Heb jij een interessante campagne gezien? En heb je er twee verschillende versies van gespot? Tip ons via redactie@frankwatching.com. 👈