Customer experience

Conversieoptimalisatie voor beginners [5 tips]

0

51% van de marketeers doet niet aan conversieoptimalisatie. Een gemiste kans, volgens de sprekers van Emerce Conversion. Vaak wordt CRO geassocieerd met een duur en tijdrovend proces, maar dat blijkt zeker niet het geval te zijn. In dit artikel lees je tips voor beginners.

Ik licht 5 punten toe die me zijn opgevallen tijdens Emerce Conversion.

1. Begin klein

Stefan van Ballegooie van Allianz zegt het mooi: een grote boom begint bij een klein zaadje. Hetzelfde geldt ook voor CRO. Ga niet meteen duizenden euro’s verspillen aan een usability-onderzoek, als je hier eigenlijk nog geen ervaring mee hebt. Je kunt namelijk prima een klein usability-onderzoek doen voor 0 euro. Volgens Stefan kun je namelijk 80% van de usability issues oplossen door een onderzoek onder slechts 5 personen. Waar vind je die 5 personen? Gewoon in een (niet-betrokken) afdeling of in je doelgroep.

2. Werk samen met andere afdelingen

Als conversiespecialist moet je samenwerken met andere afdelingen om een succesvol resultaat te behalen. Doe je dit niet dan zullen experimenten falen, volgens Tom van den Berg van Online Dialogue. Het kan niet zo zijn dat developers nieuwe features live zetten, terwijl het CRO-team net een test aan het draaien is.

Daarom is het goed om te werken aan 100% validatie in de organisatie. Conversieoptimalisatie moet verweven zijn in iedere afdeling, waardoor er meer begrip is en sterkere resultaten naar voren komen. Het doel: programmeurs die punten live zetten, die vooraf uitvoerig getest zijn door de CRO-specialisten.

3. Onderzoek de gedachte van de doelgroep

I came I saw I left, hiermee begon Karl Gilis van AGConsult zijn presentatie. Veel bezoekers, maar toch nauwelijks conversie… Klinkt herkenbaar hè? Dat komt omdat we niet denken vanuit de klant, maar vanuit het bedrijf. 80% van de organisaties zegt klantgericht te zijn. Maar als het op de klanten zelf aankomt, zegt maar 8% dat dit ook echt het geval is. Een groot verschil dus.

Een goed voorbeeld dat Karl noemt is het zoeken naar een nieuwe carport. Sommige verkopers pronken met het feit dat ze polycarbonaat-materiaal gebruiken of dat ze het grootste assortiment hebben. Maar als je het de klant vraagt: waarom wil je een carport? Dan komen hier hele andere antwoorden uit, zoals nooit meer krabben in de winter of geen vallende bladeren meer op de auto. Praat de taal van de doelgroep en communiceer dat waar ze echt naar op zoek zijn.

Via de tool Hotjar kun je gratis een poll of vraag stellen aan je websitebezoekers, dus probeer het gewoon een keer uit op je website. Het is eenvoudiger dan je denkt.

4. Start bij de functionaliteit

De piramide van Eisenbergen kent 6 stadia. Van functional: de functionele eigenschappen van de website, tot persuasive: de klant overtuigen om jouw product te kopen.

conversie optimalisatie

Een veelgemaakte fout is volgens Stefan dat mensen vaak bovenaan beginnen. De kleur van een button wordt bijvoorbeeld aangepast, terwijl de knop niet eens werkt. Start dus altijd bij functionaliteit. Test of alle functies wel werken en beperk je hierbij niet tot 1 browser en 1 device. Werkt iets niet? Dan los je dat eerst op en daarna kun je pas een stap omhoog in de piramide.

5. A én B testen

A/B-testen is niet meer van deze tijd volgens Steen Rasmussen van IIH Nordic. Waarom zou je optie A laten zien als persoon x voor optie B heeft gekozen? Hij vergelijkt het met pruimen en abrikozen. De een houdt van pruimen, dus die geef je een pruim. De ander vindt abrikozen lekkerder, dus die geef je een abrikoos. Houdt de persoon van een beetje van beide? Dan geef je een mix. Hetzelfde moet je doen met je website. Werk specifieke persona’s uit en experimenteer welke content het beste werkt per persona.

Dit sluit naadloos aan op de personalisatie-trend. Je komt niet meer weg met een website die gericht is op de grote massa, want dan sluit deze dus eigenlijk aan bij niemand. Zelf maken wij bijvoorbeeld meerdere onepagers voor één specifieke vacature, waarbij we onderscheid maken tussen opleidingsniveau, geslacht en carrièreniveau. Hierdoor kun je een boodschap maken die perfect aansluit bij de persona. Dit kost de nodige investering, maar het resultaat is dat er veel meer conversies binnenkomen.

Hoeveel van de bovenstaande punten pas jij (al) toe in de praktijk? Laat het weten in een reactie!