Social media

Twitter, what’s new? [7 updates]

0

Twitter verwijderde in de tweede helft van 2018 166.000 accounts voor het plaatsen van terroristische tweets. Dit is natuurlijk niet mals, net zoals alle kritiek over nepnieuws, haatboodschappen en propaganda die het platform over zich heen kreeg. Ondanks de negatieve berichten, lijkt Twitter wel weer in de lift te zitten. Naast de omzet van het eerste kwartaal is ook het aantal actieve gebruikers bij een verdieping hoger uitgestapt. Zou dit komen door alle nieuwe ontwikkelingen van het platform? In dit artikel licht ik er 7 uit.

1. Rijkgevulde retweets

Retweeten is een belangrijk onderdeel van het platform om informatie en je eigen mening gemakkelijk en snel te kunnen delen met je volgers. Het is dan ook niet gek dat veel twitteraars het jammer vonden dat er tot nu toe alleen geretweet kon worden met ‘tekst’. Beelden zeggen soms natuurlijk veel meer dan woorden. Twitter heeft naar dit verlangen geluisterd en is met de retweets naar de tekentafel teruggegaan.

Ook al was het design-technisch een uitdaging, Twitter heeft het nu mogelijk gemaakt om gifjes, afbeeldingen en video’s toe te voegen aan je retweet. Direct na de lancering heeft Twitter de gebruikers die om deze vernieuwing vroegen, geretweet met een gifje.

Accepteer cookies

En dit is niet het enige dat Twitter doet om gehoor te geven aan de wensen van de gebruikers:

2. De prototype app twttr

Twitter lanceerde, uiteraard via een tweet, een nieuwe app waarin gebruikers nieuwe features kunnen testen en feedback kunnen geven. Tot nu toe bestaat de groep testers uit een paar duizend Engelsen en Japanners.

Accepteer cookies

De eerste tests zullen over de nieuwe designs van threads gaan, omdat deze momenteel (visueel) lastig te volgen zijn. Twitter is al een langere tijd bezig om het design te optimaliseren. Via deze nieuwe app kunnen gebruikers hierbij helpen.

Naast de onoverzichtelijkheid van threads, gaan lange threads vaak over in pesterijen. Ook dit probleem wil Twitter gaan aanpakken met de hulp van de gebruikers. De eerste ideeën hiervoor zijn al bekend, zoals de nieuwe ‘hide’-functie.

3. De ‘hide’-functie

Twitter Senior PM Michelle tweette hier begin maart over:

“We often hear from heavy Tweeters that they want to be able to protect their conversations… People who start interesting conversations on Twitter are really important to us, and we want to empower them to make the conversations they start as healthy as possible by giving them some control.

We think of conversations as an ecosystem of different groups: authors, repliers, the audience and the platform. We try to balance the experience across all four groups, and we are continuously exploring ways to shift the balance without overcorrecting.

We already see people trying keep their conversations healthy by using block, mute, and report, but these tools don’t always address the issue. Block and mute only change the experience of the blocker, and report only works for the content that violates our policies.

With this feature, the person who started a conversation could choose to hide replies to their tweets. The hidden replies would be viewable by others through a menu option.

In the coming months, we plan to start testing this publicly so stay tuned for more and keep telling us what you think!”

Door deze toevoeging houden de personen die een thread starten de touwtjes in handen. Loopt het gesprek uit de hand? Dan kunnen die tweets gemakkelijk worden verborgen.

4. Nieuwe labels voor bekende klagers op Twitter

Twitter zit in een spagaat: er zijn duidelijke regels voor het verspreiden van haatdragende tweets. Maar kun je zomaar een account van bijvoorbeeld Donald Trump verwijderen, aangezien hij een belangrijk openbaar figuur is?

Momenteel blijven de tweets op het platform gewoon zichtbaar. Zoals deze.

Accepteer cookies

Eigenlijk worden tweets dus ongelijk behandeld, want een dergelijke tweet op een ander account zou wel worden verwijderd. Daarom is Twitter aan het nadenken over een nieuwe toevoeging: labels.

Omdat Twitter vindt dat dit soort accounts van algemeen belang dienen, willen ze deze tweets (zoals de tweet hierboven) niet verwijderen maar labelen. Tweets die Twitter dus eigenlijk zou willen verwijderen, bijvoorbeeld door een terroristisch tintje, krijgen dan een ‘niet-ok-label’. Deze labels zouden moeten helpen om frustratie over dit soort tweets en ander antisociaal gedrag te verminderen.

5. Nieuwe rapporteer-opties voor onzin

De ‘nepnieuws-kwestie’ is natuurlijk al langere tijd in het nieuws en niet alleen een probleem van Twitter. Via alle socialmedia-kanalen is het makkelijk om nepnieuws te delen. Twitter heeft hier al meerdere acties tegen ondernomen, zoals de maatregelen tegen de verspreiding van valse informatie over vaccinaties.

Om nepnieuws en misleiding tegen te gaan, zijn er onder andere extra rapporteer-opties toegevoegd. Voornamelijk door de vele spamberichten rondom verkiezingen.

Als je nu bijvoorbeeld klikt op ‘Deze Tweet is misleidend over stemmen’:Het rapporteren van een beledigende Tweet via Twitter pagina 1.Dan krijg je daarna nog een schermpje met opties:Het rapporteren van een beledigende Tweet via Twitter pagina 2.De voorspelling is dat Twitter deze nieuwe optie alleen in de lucht brengt rondom verkiezingen. In het kader van de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen blijven deze rapporteer-opties waarschijnlijk nog tot twee weken na de verkiezingen live staan.

6. Nieuwe rapporteer-opties voor misbruik persoonlijke gegevens

Ook privacy is natuurlijk een belangrijk onderwerp geweest in het afgelopen jaar. Twitter speelt hier onder andere op in met extra rapporteer-mogelijkheden bij het melden van ‘het delen van persoonlijke gegevens’.

Wanneer je klikt op ‘De Tweet is beledigend of schadelijk’, zoals hieronder:

Het rapporteren van een Tweet met persoonsgegevens via Twitter pagina 1.

Dan krijg je daarna nog een tweede scherm, met meerdere keuzes:

Het rapporteren van een Tweet met persoonsgegevens via Twitter pagina 2.

Door het toevoegen van deze opties zegt het Twitter-team dat ze problemen beter en sneller kunnen vaststellen. Hoe Twitter een rangschikking maakt tussen prioriteit en minder prioriteit is niet duidelijk.

Let op: (nog) niet alle rapporteer-opties zijn uitgebreid met een tweede keuzescherm. Ik heb hierdoor per ongeluk een tweet gerapporteerd als ‘De Tweet bevat een gevoelige afbeelding’. :-p

7. Een halt voor spammers

Hoe krijg je het snelst nieuwe volgers? Heel veel mensen volgen, een paar dagen wachten, kijken wie je terug volgt, en wie dit niet doet direct weer ontvolgen. Is dit sneu? Ja, een beetje wel. Maar het gebeurt veel! Twitter heeft hier genoeg van en komt met een kleine aanpassing:

Accepteer cookies

Dat is natuurlijk nog steeds wel veel, 400 per dag, maar het is al beter dan de 1.000 die het was. Ook dit is een keuze van Twitter rondom het verminderen van misbruik van het platform. Er bestaan namelijk ook veel apps die automatisch per dag 1.000 nieuwe accounts volgden en ook automatisch de niet-volgers weer ontvolgen. Dit soort ‘nep-engagement’-apps bestaan voor alle soorten social media, dit is niet alleen een probleem van Twitter.

Er wordt leuk gereageerd op deze vernieuwing:

Accepteer cookies

Dit zijn natuurlijk maar 7 van de vele veranderingen en vernieuwingen die Twitter doorvoert. Dat Twitter volop in ontwikkeling is, samen met haar gebruikers, is duidelijk. En ook dat ze hard optreden tegen accounts die de regels overtreden.

Maak jij (nog) gebruik van Twitter? Zo ja, denk je dat dit social medium de huidige groei doorzet? Ik lees je reactie graag hieronder!