Online advertising

13 tips om je Google Ads-campagne nog beter te laten converteren

0

Voorstanders van Google Ads halen de kracht en de reikwijdte van Google’s zoekmachine aan, tegenstanders wijzen dan weer op de hoge kostprijs. Wie echter een aantal kneepjes onder de knie krijgt en een aantal tips toepast, zal zijn of haar Google Ads-campagne kunnen omvormen in een rendabel communicatiekanaal. In dit artikel deel ik een verzameling van 13 tips waarmee je de kans op een sterke Google Ads-campagne aanzienlijk verhoogt.

Illustratie van een laptop met daarop een Google Ads-campagne.1. Verbind een waarde aan je conversie

Welke conversie is het meest waardevol voor jouw bedrijf? Als bedrijf heb je commerciële doelstellingen, maar ook corporate doelstellingen voor de lange termijn. Niet alle conversies zijn gelijk. Sommige conversies zijn meer waard en wil je dus beter kunnen optimaliseren.

Definieer daarom de verschillende soorten conversies die je uit je Google Ads haalt en verbind aan iedere conversie een waarde. Op basis van deze verschillende waardes krijg je beter zicht op het rendement van je campagnes. Dit zorgt voor een stevige basis om je huidige en toekomstige campagnes verder en beter te optimaliseren op ROAS (Return On Ad Spend) in plaats van op conversies en kosten per conversie.

Voorbeelden van conversies zijn: de aanvraag van een nieuwsbrief, contactformulier en e-commercetransacties. Maar ook soft goals zoals een klik op een call-to-action, een routebeschrijving opvragen of een telefoonnummer aanklikken.

2. Creëer geen interne concurrentie tussen advertentiegroepen

Kijk uit dat je eigen advertentie A geen slechte invloed heeft op je eigen advertentie B. Maak hierbij zeker gebruik van uitsluitingszoekwoorden, zodat je advertentiegroepen niet met elkaar gaan concurreren. Als je dit niet doet, laat je de biedingen onnodig stijgen en zal je rendement fors dalen.

3. Bepaal de juiste doelgroep

‘Wij willen met ons product de wereld veroveren’ is een nobele ambitie, maar neem het niet te letterlijk als je de doelgroep van je Google Ads-campagne bepaalt. Hoe specifieker de doelgroep, hoe kwalitatiever de conversies zijn.

Google Ads biedt heel wat parameters om de bepaling van je doelgroep zo specifiek mogelijk te maken. Zo kun je je richten op provincies, regio’s of steden om een zo relevant mogelijk doelpubliek te targeten.

4. Schakel niet te snel over naar een automatische biedstrategie

Bij een automatische biedstrategie stel je een dagbudget in en beheert Google dat budget zelf. Google zorgt er dan voor dat je zo veel mogelijk klikken of conversies krijgt, afhankelijk van je doelstelling.

Ik zou adviseren om hiermee te wachten en eerst een handmatige biedstrategie toe te passen, waarbij je biedingen instelt voor elk zoekwoord en elke plaatsing. Zo behoud je de volledige controle over de CPC (Cost Per Click) en/of CPA (Cost Per Action) en kun je lang genoeg bijsturen waar nodig. Pas als je genoeg resultaten, data en inzichten over het rendement hebt verzameld, kun je overwegen om over te stappen naar een automatische biedstrategie.

5. Voeg extensies toe

Met extensies binnen Google Ads heb je de mogelijkheid om extra informatie aan je advertentie toe te voegen. Zo verhoog je de zichtbaarheid in Google en geef je jouw advertentie ook meer inhoud. Daarnaast krijg je van Google een extra bonus in de Ad Rank, waardoor je minder betaalt voor dezelfde positie.

De Ad Rank wordt gebruikt om de positie van de advertentie te bepalen (hoe de advertentie wordt weergegeven ten opzichte van een andere advertentie) en of de advertentie wel effectief vertoond wordt. Deze Ad Rank wordt berekend op basis van jouw ingestelde bod, de onderdelen van de kwaliteitsscore (Expected CTR, landingspage experience en ad relevance) en dus ook de aanwezigheid van extensies.

Je kunt kiezen tussen verschillende soorten extensies, zoals een link, locatie, oproep, prijs, bericht, promotie of highlight. Je betaalt dan geen extra kosten, maar gewoon per klik op de extensie. Ik raad aan om zo veel mogelijk soorten extensies toe te voegen.

6. Verbeter je kwaliteitsscore

De kwaliteit van je advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina’s wordt uitgedrukt in een kwaliteitsscore. Het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden bij het optimaliseren van je Google Ads. De kwaliteitsscore heeft namelijk een grote invloed op de Ad Rank. Een advertentie met een lage kwaliteitsscore zal leiden tot een hogere CPC en een lagere advertentiepositie. ‘Gewoon meer bieden’ zorgt er dus niet altijd voor dat je een betere positie krijgt.

Hoe verbeter je de kwaliteitsscore?

  • Zorg voor relevante advertenties: wat lees je zelf graag op het internet?
  • Selecteer zo specifiek mogelijke zoekwoorden: liever een groep van twee of drie woorden (long tail keywords) dan één algemene term.
    Voorbeeld: ‘wit T-shirt kopen’ en ‘wit T-shirt medium’ hebben een hogere koopintentie dan ‘wit T-shirt’.
  • Stuur de geïnteresseerden naar de juiste landingspagina (dit is meestal niet de homepage).
  • Gebruik een sterke call-to-action zodat de doorklikratio (CTR) kan toenemen.
  • Maak je advertenties aantrekkelijk door de USP’s (Unique Selling Points) van je product of dienst te benadrukken.

Tabel met een weergave van de kwaliteitsscore tegenover het maximale bod, de Ad Rank en positie in Google.

7. Voeg remarketing-doelgroepen (RLSA) toe aan je campagne

In Google Ads kun je remarketing-doelgroepen aanmaken en toevoegen aan specifieke campagnes. Denk hierbij aan de websitebezoekers van de afgelopen 180 dagen. Als de bezoekers jouw site verlaten zonder een aankoop te doen, kun je op deze manier opnieuw met hen in contact komen.

Bij RLSA-advertenties (Remarketing lists for search ads) kun je het bod voor een bepaald zoekwoord verhogen als een bezoeker tot die specifieke doelgroep behoort. Dankzij RLSA verleg je het zwaartepunt van je campagne dus voortdurend.

Vanuit dit standpunt is het enkel relevant bij een handmatige biedstrategie. Maar ook bij een automatische biedstrategie kun je RLSA-lijsten toevoegen. Op basis van die data gaat Google sneller ‘leren’ en op die manier extra informatie aan de automatische biedstrategie geven.

8. Voeg uitsluitingslijsten toe

Net zoals dat bepaalde zoekwoorden relevant zijn voor jouw business, bestaan er ook zoekwoorden die funest kunnen zijn voor jouw producten of diensten. Wie handgemaakte, artisanale designtafels uit een duur segment verkoopt, wil liever niet gevonden worden door mensen die tweedehands of gratis tafels zoeken.

Je kunt deze zoekwoorden individueel uitsluiten op advertentiegroepniveau of campagneniveau, maar je kunt ook een lijst aanmaken met uitsluitingszoekwoorden. Deze lijsten kun je dan zelf toevoegen aan de betreffende campagnes. Op deze manier maak je de campagnes nog gerichter en rendabeler.

Screenshot van het toevoegen van en uitsluitingszoekwoord in google Ads.9. Adverteer op je eigen merknaam

Adverteren op producten en specifieke acties leidt tot clicks van personen met interesse voor die zaken. Vergeet echter niet om ook te adverteren op je eigen merknaam. Dit is niet duur en geeft een boost aan de kwaliteitsscore van je account.

10. Verhoog het vertoningsaandeel van je advertentie

Het vertoningsaandeel (impression share) is het percentage dat aangeeft hoe vaak jouw advertentie wordt weergegeven als er op een bepaald zoekwoord wordt gezocht. Zeker bij de goedkoopst converterende zoekwoorden moet je ervoor zorgen dat je een zo hoog mogelijk vertoningsaandeel hebt. Streef hierbij naar een impression share van honderd procent, zodat je het volledige potentieel kunt benutten.

11. Maak de tekst van je advertentie inhoudelijk relevant

De advertentietekst bepaalt hoe succesvol de boodschap overkomt. Pas de inhoud, de tone of voice en de schrijfstijl aan de doelgroep aan. Maar ook aan het doel van de communicatie. Wil je jouw doelpubliek informeren over toekomstige lanceringen of wil je instant verkopen genereren? In dit laatste geval zal de call-to-action belangrijk zijn in de tekst. Gebruik indien nodig extensies om USP’s, bijkomende boodschappen, zoekwoorden of links toe te voegen.

Screenshot van een uitgebreide Google Ads-campagne.12. Bouw de campagne logisch op

Definieer duidelijk de naamgevingsconventies (naming conventions). Deze helpen je om de campagnes thematisch te organiseren, termen en productcategorieën te onderscheiden en een eigen accountstructuur aan te brengen. Zo zal het in een gestructureerd account bijvoorbeeld eenvoudiger zijn om de doelgroep te bepalen.

Een duidelijke (interne) campagnestructuur helpt ook om het overzicht te bewaren als je met meerdere personen aan een Google Ads-campagne werkt.

13. Test en optimaliseer voortdurend je Google Ads

Advertentie opmaken, doelgroep bepalen en ‘Klaar is Kees’? Toch niet. Een goede Google Ads-campagne is zoals een kind dat je moet opvoeden. Houd voortdurend de resultaten in het oog, verschuif budgetten naargelang de resultaten, bekijk de search terms en stuur regelmatig de biedingen bij. Laat al je zoekwoorden op de eerste pagina terechtkomen en schakel verlieslatende campagnes tijdig uit. Zo maak je budget vrij voor campagnes die wel de gewenste conversies opleveren en tegen het dagbudget aanlopen.