Content

Je video bewerken voor de beste kwaliteit [4 beginnerstips]

0

Non-stop aandacht, van begin tot eind. Dat is wat je met je video wil bereiken. Je kijkers op een meeslepende wijze meenemen in het verhaal dat je wil vertellen, ongeacht het onderwerp, doel of publiek. Hiervoor zijn natuurlijk vele tactieken en middelen. Wil je op slimme wijze te werk gaan en direct beginnen met het bewerken van je video? Hierbij 4 tips!

Je video bewerken voor de beste kwaliteit? Ik deel graag deze tips met je.

Tip 1. Gebruik ALTIJD je beste opnamen aan het begin van je video

Voordat je zelfs maar begint met het bewerken van je video, is het goed een overzichtje te maken van alle beschikbare opnamen. Er is een verschil tussen een goede opname, een geweldige opname en een fantastische opname. Die zul je er gegarandeerd direct tussenuit kunnen vissen. Of je nou een professional hebt ingehuurd of zelf met je smartphone filmt, kijk je opnamen na en bedenk waar jij het meest enthousiast over bent.

De beste opname vind je zelf voornamelijk op basis van gevoel, het is en blijft toch een artistieke kwestie. Maar factoren zoals beeld afkadering, positionering van elementen, het ontbreken van trillende beelden, kleuren en scherpte zijn toch wel punten die elke opname maken of breken. De beste opname is daarmee een combinatie van deze punten.

Weet je waar dit mee te maken heeft? In de eerste tien seconden van elke video, ongeacht de aard ervan, beslist jouw publiek namelijk of ze verder zullen kijken of niet. En je raadt het al: door je beste opnamen in die bewuste 10 seconden voorbij te laten komen, heb je de meeste kans op de onverdeelde aandacht van je kijkers. Kijk hier maar eens voor een mooie uitleg van dit fraaie feitje:

Accepteer cookies

De video laat klassieke voorbeelden zien waar je inspiratie uit zou kunnen halen.

Tip 2. Houd altijd je persoonlijke motivatie voor je video in je achterhoofd

Mensen willen worden meegesleept. En JIJ bent degene, die dit verhaal gaat vertellen. Jij hebt de complete controle over het onderwerp van je video, de manier waarop je dit wil uiten en op welke wijze je dit gaat doen. Je zult dus continu keuzes moeten maken tijdens het editen, gebaseerd op zowel ervaring als kennis. Het is zeker aan te raden om te denken aan zaken zoals:

Editen op basis van verschillende doelgroepen

Het is zeker niet onverstandig om goed na te gaan wie de video te zien krijgt. Het is over het algemeen beter om te focussen op één bepaalde groep die jouw verhaal aan zal spreken, in plaats van het heel algemeen te houden. De kans dat je mensen raakt is op deze manier veel groter. Ligt je focus bij tieners of juist ouderen van 65+? Deze informatie wil je voor jezelf op voorhand duidelijk hebben. Het kan de snelheid, manier van schakelen tussen beelden, muziekkeuze en nog veel meer beïnvloeden.

Editen op basis van camera-invalshoeken

Om beeld interessant te maken, is het slim om te filmen met meerdere camera’s. Zo kan een interview van 15 minuten plots een stuk levendiger worden. Deze variatie kan de aandacht en interesse van de kijker positief beïnvloeden. Maar dat is niet het enige! Het kan ook meerwaarde geven aan het verhaal van de spreker. Een beeld recht van voren of een beeld van bovenaf kan het verhaal al een compleet andere lading geven.

Editen op basis van handelingen in de video

Beweging en informatie zijn de sleutelelementen in elke scène. Nou is geen enkele scène constant hetzelfde, er gebeuren talloze dingen. Met het snijden van je film van het ene shot naar het andere, kun jij als editor bepalen hoe de beweging of de informatie moet overkomen. Dat is wat het proces juist zo leuk maakt.

Een voorbeeld, laten we een persoon pakken die een pitch aan het houden is. Deze begint met een strakke intro om vervolgens het product te presenteren. Op het moment dat er wordt geswitcht van het ene gedeelte naar het volgende gedeelte, zou je voor een wisseling van beeld kunnen kiezen. Denk bij een beweging aan het gebruik van veel handgebaren. Dit zijn allemaal momenten die je in overweging zou kunnen nemen om op te knippen.

Editen op basis van foutjes

Fouten zijn onvermijdelijk! Je ontkomt er nu eenmaal niet aan. Maar je hoeft niet alleen te denken aan oppervlakkige fouten zoals het schudden met de camera, de zon die in je lens schijnt of je lens die vies of nat wordt. Er zijn ontzettend veel elementen die je eruit zou moeten knippen.

Iemand wordt geïnterviewd en zegt de hele tijd “umm”, iemand struikelt in de achtergrond van je geweldige shot, je brengt per ongeluk attributen van je set in beeld… Knip ze er maar uit!

Video monteren

Tip 3. Zorg ervoor dat je audio op orde is

Ken je dat? Dat je soms een video streamt die visueel goed te bekijken is? Maar met van die blikkerige audio? Niets is erger dan dat! Maar niet alleen slechte audiokwaliteit is nadelig voor je video, onjuist gebruik van bepaalde geluidseffecten of slecht gekozen muziek is ook iets dat van je video een regelrechte flop kan maken.

Het is een aanrader om gebruik te maken van een externe microfoon op het moment dat je de video gaat opnemen. Het verschil is enorm. Probeer je daarom ook een beetje te verdiepen in het gebruik van geluid en leer de basiselementen van audiobewerking. Zodat je op dit gebied geen flater slaat.

Hierdoor zul je je steeds meer bewust worden van zaken, bijvoorbeeld het wegwerken van ruis, consistent maken van volume, de juiste muziek kiezen en het toevoegen van de juiste sfx om je video meer kracht bij te zetten. Een programma zoals Adobe Audition is hier perfect voor. Helaas moet je hier wel voor betalen. Er kan altijd een proefperiode aangegaan worden. Mocht je met een gratis programma willen werken dan zijn Audacity of Ocenaudio ook een aanrader!

Tip 4. Optimaliseer je video met kleurcorrectie en stabilisatie van je materiaal

Kleurcorrecties

Kleur is een belangrijk ontwerpelement dat je kunt manipuleren om bepaalde onderwerpen te markeren, specifieke emoties op te roepen en de sfeer van een scène te bepalen. Gelukkig bieden veel videobewerkingsprogramma’s verschillende kleurbewerkingsopties, die voorheen alleen beschikbaar waren bij het werken met foto’s.

Als eerste zorgt kleurcorrectie ervoor dat de kleuren van je beeldmateriaal in elke scène consistent zijn. Daarnaast kun je met behulp van kleurcorrectie je film een ​​andere look geven. Beide zijn essentieel als je wil dat je scènes zo realistisch mogelijk lijken, of om bepaalde scènes te onderscheiden. Bijvoorbeeld als je ‘presets’ zoals sepia en monochrome bij ‘flashback’-scènes gebruikt.

Vaak vind je deze functie onder het tabje ‘Effecten’ en dan ‘Color Correction’. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het programma waar je mee werkt. Vaak bieden deze programma’s meer dan honderden filters en overlay-effecten die je in je projecten kunt gebruiken, om de kleuren in de video er levendiger uit te laten zien.

Stabiliseren

Net als geluid van slechte kwaliteit, kunnen wankele beelden een doodvonnis zijn voor je project. Het goede nieuws is dat er geweldige plug-ins en tools zijn waarmee je je beeldmateriaal kunt stabiliseren. Warp Stabilizer in Adobe Premiere/After Effects en SmoothCam in Final Cut X zijn de grote spelers, maar er is een krachtige externe plug-in genaamd ReelSteady die heel goed werkt in After Effects in mijn ervaring. Je kunt ook apps vinden die je telefoonvideo stabiliseren, zoals het goed beoordeelde Emulsio.

Je kunt het effect van stabilisatie in actie zien in deze clip. Het verschil is overduidelijk.

Accepteer cookies

Je video bewerken: pak het bij de bron aan

Het beste is altijd het probleem bij de bron aan te pakken in plaats van achteraf als je je video gaat bewerken. Daarom is het verstandig om je goed in te lezen in de instellingen en functies van je camera en gebruik te maken van een statief.