Digital marketing

Zo start je met conversieoptimalisatie bij e-mailmarketing

0

In een goede e-mailcampagne zit een hoop werk. Omdat e-mailmarketing tot in de details te optimaliseren is, kun je het ontzettend rendabel inzetten. Mits de voorwaarden goed zijn natuurlijk. Maar hoe weet je wat je moet doen om een e-mailcampagne goed te laten converteren?

Waar kun je op sturen?

Het mooie van e-mailmarketing is dat je tijdens een conversieoptimalisatie-traject op verschillende KPI’s kunt sturen. Al deze KPI’s dragen op hun eigen manier bij aan het resultaat van een e-mailcampagne:

 • Opens: ten eerste is het belangrijk dat zo veel mogelijk relevante lezers de e-mail openen.
 • Kliks: na het openen van de e-mail, wil je dat zo veel mogelijk geïnteresseerden doorklikken naar de website.
 • Zachte conversies: op de website kunnen meerdere zachte conversies plaatsvinden. Denk aan het toevoegen van een product in het winkelwagentje of de klik op een e-mailadres.
 • Harde conversies: het uiteindelijke doel van een e-mailcampagne is vaak het behalen van een harde conversie, zoals een transactie of offerte-aanvraag.

Optimalisatie door segmentatie en personalisatie

De tijd waarin dezelfde e-mail naar de volledige e-maillijst werd gestuurd, is over. Door de lijst te segmenteren, kun je elke verzonden mail persoonlijker maken. Als je dit op de juiste manier toepast, kan de conversieratio enorm stijgen. Zo kun je elke ontvanger een op maat gemaakt aanbod van jouw product of dienst voorschotelen.

Stel, je hebt een webshop met digitale camera’s. Dan kun je op basis van een voorkeursmerk de populaire digitale camera’s van een bepaald merk laten zien. Daarnaast kun je nog onderscheid maken tussen hobbyfotografen en professionele fotografen. Hoe meer data je van iemand hebt, hoe specifieker je de segmentatie kunt toepassen. Hoe beter de segmentatie, hoe persoonlijker de e-mail en daarmee waarschijnlijk een hogere conversieratio.

Je e-maillijst gezond maken en houden

Door de jaren heen heb je een grote e-maillijst opgebouwd. Waar het zo hoopvol begon, vallen de open- en conversieratio nu steeds lager uit. Dit komt waarschijnlijk doordat je lijst niet gezond meer is. Veel mails kunnen op den duur bouncen door een volle inbox of inactief e-mailadres.

Het is belangrijk om deze lijst ‘schoon’ te houden. Dit kun je doen door e-mailadressen die vaak bouncen of negatieve feedback geven (automatisch) te verwijderen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om niet meer te mailen naar mensen die al meer dan een jaar nergens op klikken of op reageren.

Zorg er daarnaast altijd voor dat de DNS-settings van je sender domain goed staan ingesteld en als veilig worden gezien door de verschillende e-mailproviders. De partij achter jouw e-mailmarketingsoftware kan daar natuurlijk goed bij ondersteunen.

Verbeteren van de onderwerpregel

Een goede onderwerpregel is cruciaal voor de openratio van je mailings. Na de afzender, is dit het eerste dat de lezers zien als ze de inbox scannen. Een groot deel van de lezers zal op basis van de onderwerpregel bepalen of de e-mail interessant genoeg is om te openen. Dus als je de openratio van een e-mail wil verhogen, is dit een belangrijk onderdeel om aan te pakken.

Er is geen gouden regel voor een goede onderwerpregel. Het blijft dan ook altijd een kwestie van testen, testen en nog eens testen. Tot je weet wat voor jouw doelgroep het beste werkt. Ik zal hieronder een aantal (in mijn ogen) goede onderwerpregels tonen die je kunt gebruiken als inspiratiebron:

 • {Voornaam}, check deze nieuwe ontwikkeling in {Productgroep X}.
 • {Voornaam}, zin in {Onderwerp}?
 • Tot 70% korting op {Productgroep X} | Profiteer alleen vandaag!
 • {Onderwerp X}: waarom het geschikt is voor jou/u.
 • We willen je graag kennis laten maken met {Onderwerp X}.
 • Nog 1 week te gaan. Vergeet niet te profiteren van {Actie X}.
 • Geef je {Onderwerp} een nieuwe look.

Bied meerwaarde in de content

Als je conversieratio’s achterblijven, is het goed om eens kritisch te kijken naar de content. Wordt het interessante aanbod wel duidelijk genoeg uitgelicht? Denk je aan wat jouw persona’s willen lezen. Is het duidelijk wat de voordelen zijn van jouw product of dienst?

Ga bij het schrijven van de content in de schoenen van jouw klant staan. Dit helpt bij het schrijven van de juiste content en het verhogen van de effectiviteit van de e-mailcampagne.

Naast bovenstaande zaken, kun je natuurlijk nog veel andere dingen testen. Denk bijvoorbeeld aan:

Call-to-action

Kies voor de belangrijkste call-to-action een opvallende kleur. Overdrijf niet met het aantal call-to-action buttons. Speel met de tekst in de button. Ontdek wat voor jouw mailing het beste werkt.
Voorbeeld van een call-to-action in een e-mailcampagne.

Tijdstip van verzending

Op welk moment leest de doelgroep jouw e-mail? Is dit direct in de ochtend, net na de lunch of na werk? Houd ook rekening met werkdagen waarop het minst wordt gewerkt: woensdag en vrijdag. Test hierin ook weer wat voor jouw doelgroep wel en niet werkt.

Type foto’s

Hoe persoonlijker, hoe beter. Zo kun je bijvoorbeeld een andere foto gebruiken voor de doelgroep ‘mannen’ dan voor de doelgroep ‘vrouwen’. Gebruik de data die je hebt om sfeerfoto’s af te stemmen op de doelgroep.
Voorbeeld van een sfeerfoto boven een mailing van een e-mailmarketing campagne.

Indeling van de e-mail

Start je de e-mail met een intro of laat je direct een mooie aanbieding zien? Een belangrijke regel is dat de belangrijkste boodschap boven ‘de vouw’ zichtbaar moet zijn. Maar werkt dit ook het beste voor jouw campagnes?
Voorbeeld van een belangrijke boodschap bovenin de mail om te testen voor conversieoptimalisatie?

Het is dus een kwestie van testen. Als je je e-maillijst gezond houdt en daarnaast steeds beter weet welke type content goed werkt, kun je werken naar een goede conversieratio. Succes!