Online marketing

8 beginnerstips om je website te verbeteren

0

Eens in de zoveel tijd is het goed je website weer eens onder de loep te nemen. Wat kan er beter als je kijkt naar design, content en links? In dit artikel deel ik 8 tips voor beginners om je website te verbeteren, die ook bij kunnen dragen aan een langere time on site en meer conversie.

Met de ontwikkeling van AI en RankBrain van Google worden user signals steeds belangrijkere ranking factors. Voor veel zoekopdrachten is time on site een belangrijke factor waar Google naar kijkt. Dit blijkt onder andere uit onderzoek dat is gedaan door MOZ, over de invloed van gebruikerssignalen op je rankings.

En dat is ook logisch want daarmee kan Google steeds objectiever en effectiever registreren in hoeverre zoekresultaten van websites voldoen aan een bepaalde zoekopdracht. Los daarvan kan een goede time on site belangrijk zijn voor je conversies en opbrengst. Dit geldt overigens in mindere mate voor zoekopdrachten waar een eenduidig en objectief antwoord op is zoals “Leeftijd Donald Trump”.

OptinMonster schreef in januari van dit jaar een uitgebreid artikel over hoe je de time on site kunt verbeteren en je daarmee je SEO-performance een boost kunt geven. In dit artikel deel ik een top 8 van wat naar mijn idee en ervaring de meest effectieve manieren zijn om je website te verbeteren.

1. Zorg voor een opgeruimd design

Een gebruiker beslist in een paar seconden of hij op je website blijft. Dus zorg dat je alle belangrijke en overtuigende informatie meteen boven de vouw presenteert. En doe dit duidelijk en overzichtelijk. Let op desktop én mobiel en… Less is more in dit geval.

Wat werkt beter denk je? Deze?

Screenshot GSMweb.nl

Of dit design?

Screenshot Credifin

Als ik een nieuwe website voor een klant laat maken of een redesign laat doorvoeren, is time on site een belangrijk aandachtspunt. En telkens als het design rustiger en overzichtelijker is geworden, is een mooie toename van deze rankinffactor én de conversie te zien.

2. Zorg voor een goede leesbaarheid op alle devices

Persoonlijk haak ik meteen af als een site niet geschikt is voor, of niet prettig werkt op mobiele devices. Ik ben niet de enige:

  • 85% of adults think that a company’s mobile website should be as good or better than their desktop website. (Visual.ly)
  • 57% van de gebruikers zegt dat ze een bedrijf met een slecht ontworpen mobiele site niet zullen aanbevelen. (SocPub)

Wat zijn de minimum-vereisten?

  • Voldoende grote letters en regelafstand
  • Vermijd lange, ingewikkelde zinnen en paragrafen
  • Werk met koppen, lijsten, opsommingen en witruimte

3. Gebruik aantrekkelijke afbeeldingen op hoge kwaliteit

Gebruikers vormen in 50 milliseconden (dat is 0,05 seconden) een oordeel over je site. Wat werkt beter denk je, deze?

Screenshot Rommtech

Of deze?

Screenshot Dauphine

Voor Restaurant Dauphine heb ik een goeie fotograaf gevraagd om de zaak van binnen en buiten te fotograferen. Wie deze plek kent, weet dat de zaak en het interieur een bijzondere feature is die je wil uitvergroten. Kortom, mensen kijken graag naar afbeeldingen. Wissel de teksten op je site regelmatig af met leuke, mooie, verduidelijkende afbeeldingen van goede kwaliteit.

4. Optimaliseer en verfraai je afbeeldingen

Zorg dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn: een maximale resolutie met een lage laadtijd. In deze handleiding lees je hoe dat werkt. Verfraai je afbeeldingen en maak ze persoonlijk met tools als Canva en PictoChart.

En voor fotografie geldt, zorg dat een fotograaf die je inhuurt ook een hele goede nabewerking van de foto’s kan doen.

5. Gebruik video voor een interactieve ervaring

Mensen kijken graag video’s, als afwisseling bij het lezen van teksten op een website. Met (korte) video’s zal de interactie en tijd op je website omhoog gaan.

Ik heb gemerkt dat je tegenwoordig voor een overzichtelijk budget al heel goed zelf professionele video’s kunt maken, of laten maken. En als zelf optreden in je eigen video’s echt geen optie voor je is, denk dan eens aan animatie.

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar deze bedrijfsvideo van Diks past volgens mij heel goed bij het profiel van Diks. En, je blijft toch kijken… allemaal time on site en dat hebben inmiddels al 220.000(!) mensen gedaan. .

6. Zorg voor interne links

Interne links geven gebruikers de mogelijkheid om door te klikken naar meer, of andere interessante informatie op je website. Plaats daarom op elke pagina links naar gerelateerde pagina’s en onderwerpen en verhoog daarmee de tijd dat gebruikers op je site blijven.

7. Voeg succesvolle cases toe

Mensen lezen graag over hoe anderen hun (vergelijkbare) doelen hebben bereikt. Ze inspireren, motiveren en dat willen ze graag delen. Ik merk het al als we deze resultaten laten zien aan klanten. Dus doe dat ook op je website, als dat kan.

Topposities op belangrijke zoektermen

8. Gebruik een exit intent pop-up

Uiteindelijk zullen mensen je website verlaten. Als ze dat willen doen, probeer ze dan alsnog te laten converteren met een ‘exit intent pop-up’ voor een nieuwsbrief, gratis proefabonnement of download. Ik weet het, net als de cookiemelding kan het irritant zijn. Maar als je hem op een goede manier inzet en het uitprobeert, kunnen er conversies uitkomen.

Je website verbeteren, kijk wat het beste werkt

Voer deze tactieken op alle pagina’s in je site door en kijk in analytics wat het beste werkt. Kijk wat voor jou werkt en goed voelt en veel succes!