Content

Micro, mini, monster… Welke soort blog kies jij?

0

Bloggen is zaaien. Hoe relevanter je content, des te meer bouw jij aan je naam als merk. Aan zichtbaarheid. En autoriteit op jouw vakgebied. Nee, je hoeft niet elke dag een post te plaatsen op social media. Maar ben je er regelmatig aanwezig en actief? Dan oogst je op termijn. En heb je geen tijd, zin of inspiratie? Put dan uit deze blogtypen om de flow vast te houden en je bereik zo hoog mogelijk te houden: de microblog, miniblog, ‘gewone’ blog en monsterblog.

Geen tijd en inspiratie: de microblog

Social media is er glashelder over: laat je zien en horen. Heb je weinig gebouwd aan je zichtbaarheid en netwerk? Dan word je snel vergeten als je wispelturig bent in je aanwezigheid. Heb jij geen tijd om ook maar na te denken over een onderwerp, laat staan het schrijven van een blog, dan groeit ook de neiging om te zeggen: ‘pech, dan maar minder bereik.’ Of: ‘ik besteed het wel uit.’ Maar dat hoeft niet altijd.

Een microblog is een tekst, niet langer dan een paar zinnen. Een tweet is al een microblog. Belangrijk is, dat je inspireert, motiveert of mensen aan het denken zet. Met andere woorden: je boodschap valt op.

Een microblog is geen korte introductie met een link naar de blog op je website of LinkedIn Pulse. Een serie microblogs is zo geschreven. Zeker als jij je inspiratie altijd noteert.

Er zitten een paar nadelen aan de microblog:

 • Hij leidt niet naar je website.
 • Hij wordt niet opgepikt door Google, maar als je hashtags gebruikt groeit je vindbaarheid op het socialmediaplatform wel.
 • Alleen microblogs plaatsen zet je bedrijf niet stevig op de kaart. Ja, je boodschap prikkelt, maar mensen willen meer. Ze willen uitleg achter jouw missie en visie. Kijkjes achter de schermen en informatie. Ze willen uiteindelijk een stap verder geholpen worden, zonder direct te hoeven investeren.

Geen tijd, wel inspiratie: schrijf een miniblog

Je hebt weinig tijd, maar wel een onderwerp. Mijn advies: schrijf een miniblog. Deze is zo’n 100 – 300 woorden lang en geschreven binnen maximaal 1 uur.

Een boek met de tekst 'A little space to be creative'.

Hét voordeel van een miniblog is dat hij zeer geschikt is voor de meeste socialmediakanalen. Sterker nog, op de meeste kanalen wordt het zeer gewaardeerd. Helemaal als je er geen link bij plaatst die wegleidt van het kanaal. Zo plaats je op LinkedIn en Facebook gemakkelijk een korte serie miniblogs over hetzelfde onderwerp, steeds met een deelonderwerp of vanuit een andere invalshoek. Ze vullen elkaar prachtig aan.

Het resultaat is dat mensen sneller aangehaakt blijven. Ze blijven je volgen, liken en reageren eerder. En zo verspreidt jouw miniblog zich over hun netwerken. De kans dat je meer connectieverzoeken en volgers krijgt, groeit aanzienlijk.

Schrijf je een of meerdere miniblogs, houd dan deze zaken in het achterhoofd:

 • Een miniblog is geschikt voor op je website. Yoast (WordPress-plugin) zegt dat een blog van minder dan 300 woorden onvoldoende scoort in Google. Daar zijn de meningen echter over verdeeld en Google vertelt er zelf weinig over. Uit eigen ervaring adviseer ik het te testen. Een blog is nooit statisch. Probeer, test en verfijn.
 • Er is een valkuil: bloggen om te bloggen. Creëer geen content voor de content. Mensen hebben liever een iets minder grote flow aan relevante informatie dan een constante, grote flow die wisselt in kwaliteit.
 • Een miniblog is niet geschikt voor een hoofdonderwerp en diepgang is moeilijk binnen 300 woorden, maar niet onmogelijk. Een korte blog is wel geschikt voor een onderdeel binnen dat hoofdonderwerp. Zoek naar de diepgang binnen dat subonderwerp.
  Een voorbeeld: het onderwerp ‘een bloeiende tuin vanaf de vroege lente tot diep in de herfst’ is niet geschikt voor een miniblog. Een korte blog over bijzondere bolbloemen die in de vroege lente je tuin opfleuren, wel.

Tijd en inspiratie: schrijf een huis-tuin-en-keukenblog

De gewone blog telt 500 – 1800 woorden. Hoe langer je blog, hoe meer je de breedte of diepte in kunt. Deze vorm is voor zowel een hoofd- als subonderwerp geschikt. Als het maar relevant is.

Het grootste voordeel van de gewone blog, is dat je hem op je website plaatst en jij daarmee de zichtbaarheid van je aanbod en je vindbaarheid vergroot. Een blog op je website verspreid je bovendien eenvoudig via je nieuwsbrief en social media. Tip: plaats de link naar de verzamelpagina van je blog in je e-mailhandtekening en stuur hem door als iemand je connectieverzoek op LinkedIn accepteert.

Ook schrijf je gemakkelijk een blogserie, waarin je in elke blog steeds doorlinkt naar de andere artikelen. Deze gaan steeds over hetzelfde hoofdonderwerp, hebben eventueel een vaste volgorde, maar kunnen ook los gelezen worden. Of elke blog behandelt een deelonderwerp en gaat verder de breedte of de diepte in.

Er zijn wel wat blogvalkuilen:

Ook hier geldt dat bloggen om te bloggen je reputatie eerder schaadt dan goed doet. Besteed de tijd die je hebt dus goed:

 • Zoek onderwerpen waarover jij een ander inzicht hebt of waar nog nauwelijks of enkel oppervlakkig over geschreven is.
 • Speel in op vragen en problemen van je klanten en geef mensen die hier ook tegenaan lopen een echte uitweg, geen halve. Heb je een aantal tips, geef daar dan uitleg en voorbeelden bij. Onderbouw ze met cijfers en andere data waar je kunt en maak er zo een inhoudelijk hoogstandje van.
 • Met een blog van 500 woorden is het moeilijker om een inhoudelijk artikel te schrijven. Mensen lezen een langere blog echt helemaal als ze er wat van opsteken. Laat die maximale bloglengte daarom los.
 • De meeste socialmediakanalen hebben hun algoritme zo ingericht, dat een link die wegleidt van het platform je bereik aanzienlijk verlaagt. LinkedIn Pulse biedt hierop een alternatief. Plaats hier je hele blog en vermeld onderaan de link naar de oorspronkelijke blog op je website. Ook de groepen van Facebook zijn nog altijd actief. Deel hierin de blog met een aantrekkelijke intro en de link naar de blog op je website en je vergroot je kans op een groot bereik. Of plaats delen van je blog in losse berichten op je socialmediakanaal, zonder link.

Weinig tijd, veel inspiratie: schrijf een monsterblog

Een monsterblog is een online artikel van minimaal 2.000 woorden en kan tienduizenden woorden bevatten. Cornerstone of pillar content valt al snel onder de monsterblog, omdat je hier over een hoofdonderwerp een uitstekende samenvatting vindt met linkjes naar alle anders blogs op je website, die inhoudelijk dieper of breder ingaan op het hoofdonderwerp. Maar een monsterblog is in eerste instantie een op zichzelf staand artikel.

Je vraagt je misschien af: hoe schrijf ik in vredesnaam een monsterblog terwijl ik weinig tijd heb? Een monsterblog kost toch juist veel tijd?

Klopt, maar bij een inhoudelijk relevante monsterblog voldoet een lage frequentie. Je hebt rustig een maand de tijd om je extra lange artikel voor te bereiden en te schrijven. Schrijf je elke dag een halfuur, dan is dat zo’n 13 uur per maand. De ervaring leert echter dat als je eenmaal in de flow van het schrijven zit, je dat gemakkelijk een paar uur achter elkaar volhoudt.

Je hebt ook al een monsterblog door (mini)blogs samen te voegen.

Google heeft een lichte voorkeur voor de monsterblog, omdat de inhoud meestal super relevant is. Pas SEO op de juiste manier toe en je vergroot de kans dat je monsterblog boven de vouw op Google verschijnt. Weet jij dat jouw doelgroep zo’n lange blog niet helemaal doorneemt? Deel hem dan op in een blogserie.

Nadelen aan de monsterblog?

Een monsterblog moet lekker lezen en vergt daarom een goede opbouw, juist taalgebruik en een prettige toon. En hij moet uitstekend te volgen zijn, van begin tot eind:

 • Wissel korte en lange zinnen af.
 • Schrap zo veel mogelijk werkwoorden in je zin. Niet: ‘je gaat kunnen zien, dat je cijfers zullen stijgen’, maar ‘je ziet, dat je cijfers stijgen’.
 • Schrap woorden die niets toevoegen: ‘heel erg gemakkelijk’ is ‘gemakkelijk’.
 • Schrijf alinea’s van maximaal tien regels en deel je blog op in gemakkelijk te scannen hoofdstukken met elk hun eigen titel en eventuele subtitels.
 • Heb je de neiging veel ‘en’ te gebruiken in een alinea? Kijk dan of je er een opsomming van kunt maken.

Afsluitende tips voor een blog die aanslaat

 • Link in je blogs op je website of LinkedIn Pulse door vanaf je hoofd- naar subonderwerpen en binnen subonderwerpen naar elkaar.
 • Varieer deze blogtypen op je kanalen, zodat je een groter publiek bedient en jij je bereik vergroot.
 • Schrijf je miniblog verder uit tot een blog en een blog tot een monsterblog of blogserie. Of voeg ze samen tot een grotere blog, e-book of whitepaper.
 • Voeg opdrachten toe voor een training. Of vorm ze ook om tot podcasts of video’s.
 • Hoe kort je blog ook is, daag jezelf uit om interessante content te schrijven. Dus geen lijst met tips of quotes meer zonder uitleg en voorbeelden. Dat is zo 2016…
 • Eindig met een call-to-action.

Uit deze blog haal ik microblogs door een of meerdere punten in de opsomming hierboven als bericht op social media te delen:

‘Een blog is flexibel en op meerdere manier inzetbaar. Schrijf je miniblog verder uit tot een blog en een blog tot een monsterblog of blogserie. Of voeg ze samen tot een grotere blog, e-book of white paper.’

Of ik plaats een miniblog op LinkedIn, waarin ik een van de blogtypen apart behandel. Deze blog breid ik bovendien gemakkelijk uit tot een monsterblog door meer praktijkbeelden toe te voegen.

Splits ik de blogtypen op in aparte blogs, dan creëer ik gemakkelijk een blogserie door in elke blog door te linken naar de andere. Nu jij, succes!

Begin met het schrijven van een blog.