Loopbaan

Nooit meer afgeleid: maak jezelf ‘indistractable’

0

Hoe houd je focus in een wereld vol verslavende afleiding? Hoe bereik je anno 2020 je doelen zonder van het pad te raken? Een ‘indistractable mindset’ geeft jou de teugels terug van je leven en verlost je van het eeuwige ‘moeten’. Ontdek nú jouw nieuwste goede voornemen!

Mensen zijn kampioen in afgeleid raken. Onze smartphones, apps, sociale media en games hebben ons volledig in de greep. Fabrikanten bouwen hun apparaten en toepassingen bewust zo verslavend mogelijk. Als je de standaardinstellingen van je technische tools niet handmatig verandert, word je elk uur overspoeld met notificaties, bliepjes, trillingen of berichten. Allemaal verwoede pogingen om jou af te leiden van wat je eigenlijk moet doen. Zwak als we zijn, gaan we voortdurend voor de bijl: we laten ons gewillig lastigvallen en vergeten waar we mee bezig zijn.

Uitweg

Er is een uitweg, zo schrijft Nir Eyal in zijn nieuwe boek ‘Indistractable: hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest’. En nee, volledig stoppen met sociale media of het weggooien van je telefoon is NIET zijn antwoord. Hij pleit voor schuldgevoel, soul searching, doelgerichtheid, terughacken en pacts sluiten.

Jóuw fout!

Het begin van de oplossing zit hem in acceptatie van je eigen falen. Het is niet de schuld van apps en apparaten. Het is jóuw fout. Jij laat je immers verleiden. Ho ho, duik nu niet meteen weg in een minderwaardigheidscomplex. Troost je, het mensenras blijkt een aangeboren drang te hebben naar verveling, negativisme en piekeren. We zijn voorbestemd om nooit lang tevreden te blijven.

Aan jou de schone taak om je niet uit het veld te laten slaan door die ontevredenheid, maar het om te zetten in motivatie. Dat lukt alleen als je jouw negatieve triggers benadert vanuit nieuwsgierigheid, niet vanuit minachting.

Rotgevoel stimuleert junkie-gedrag

Duik eens diep in de achterliggende reden voor jouw distractie. Over het algemeen zoeken mensen pas afleiding als ze een onbehaaglijk gevoel hebben. En alles wat ontsnapping biedt aan deze onvrede, werkt verslavend. De hamvraag: welk rotgevoel ligt ten grondslag aan jouw junkie-gedrag? Ontevredenheid, stress, verdriet, woede, frustratie. Kies maar. Pas als je deze emotionele molensteen helder in kaart hebt gebracht, mag je door naar het volgende level.

Doelen als leidraad voor prioriteiten

Stel duidelijke doelen waar jij gelukkig van wordt. Zodra je strenge afspraken maakt met jezelf over wat je wil bereiken, is het daarna een kwestie van prioriteiten stellen. Leg elke activiteit die je doet langs de meetlat: is dit gedrag bevorderlijk voor het behalen van mijn doel(en)? Zo ja, dan krijgt het de hoogste prioriteit. Zo nee, dan kun je jouw kostbare tijd beter besteden aan andere zaken.

Bomvolle agenda met doelgerichte plannen

Wees hard voor jezelf. Plan vooral álle blanco ruimte in je agenda bomvol met activiteiten die bijdragen aan je doelen. Des te zichtbaarder wordt het zodra je wordt afgeleid. Ben je ergens niet aan toegekomen? Wat heb je dan in plaats daarvan gedaan? Foei!

Het enige waar we controle over hebben, is hoeveel tijd we ergens in steken. – Nir Eyal

Staar je dus niet blind op de gewenste resultaten, maar zet serieus in op het aantal uren dat je nodig hebt om daar te belanden. Als afleiding tijd kost, is time-management dus in feite pijnmanagement. Je streeft naar geluk, vergeet dat niet.

Positieve prikkel of stoorzender?

Vervolgens is het tijd om alle externe prikkels op een rij te zetten. Elke bliepje op je telefoon, elk mailtje in je mailbox, elke vraag van een collega. Stel jezelf steeds de cruciale vraag: werkt deze trigger voor mij of werk ik voor de trigger? Oftewel: brengt deze afleiding mij verder of is het een stoorzender waar iemand of iets anders van profiteert? (Bijvoorbeeld een groot Amerikaans IT-bedrijf dat jaagt op mijn data en geld.)

Snelle hacks

De uitkomsten van deze ‘prikkelkeuring’ geven je handvatten om je gedrag aan te passen. Zo kun je de instellingen van je mail, apps en telefoon aanpassen. Sleep bijvoorbeeld alle tijdslurpende apps in een mapje met de naam ‘tijdslurpers’. Moet jij eens kijken hoe opvallend minder vaak je erop klikt.

Zet alle rinkelbellen uit van je sociale media en pak één moment per dag (of per week) om ze kort te checken. Dat scheelt vermoedelijk honderden notificaties die jou van je werk afhouden.

Deze afkickperiode hoeft overigens niet meteen te voelen als een straf. Als je nu eenmaal plezier beleeft aan deze apps, kun je zo’n dagelijks (of wekelijks) mediamomentje beschouwen als een beloning na een dag hard werken aan je échte doelen. Via zulke snelle hacks pak je de controle over je leven terug.

Sauna, vergader-eisen, gek hoedje

Ik zet nog enkele sprekende voorbeelden uit het boek ‘Indistractable’ op een rij.

  • Behandel een groepsapp niet langer als een conference call die 24 uur per dag doorloopt. Stap er eens in als een sauna: even bijtanken en weer verder.
  • Als je minder e-mails wil ontvangen, kan het helpen om zelf veel minder e-mails te versturen.
  • Wil je zinvol vergaderen? Zeg dan dat je pas aanschuift als iemand een duidelijke beschrijving stuurt met voorgenomen besluiten.
  • Heb je momenten op de dag dat je absoluut niet gestoord wil worden? Zet dan een bordje neer naast je computer of een koptelefoon op je hoofd – of een gek hoedje – zodat mensen om je heen weten: die moeten we even met rust laten nu.

Praktische tips

Nir Eyal is beroemd geworden met de bestseller ‘Hooked‘ (aff.) waarin hij uit de doeken doet hoe bedrijven ons verslaafd maken aan hun producten. Dit boek zal ongetwijfeld eenzelfde mega-impact hebben. Het is prettig geschreven, het slaat niet door in de theorie en is tot aan de nok gevuld met praktische tips. Iedereen met een smartphone of een mailbox zal zich herkennen in de problemen die Eyal schetst. En verrek, hij draagt ook nog passende oplossingen aan!

Honderd dollar in de fik

Het overdreven, typisch Amerikaanse karakter van sommige voorbeelden, daar moet je doorheen kijken. Zo noemt Eyal het extreme idee om een biljet van honderd dollar op je kalender te plakken op de laatste dag van de maand. Als je vóór die datum niet een bepaald aantal uren aan lichaamsbeweging hebt gedaan, moet je het honderdje in brand steken. Tja. Maar op dit minutieuze detail na, raad ik dit boek van harte aan. Sloop je destructieve gewoontes, maak tijd voor wat belangrijk is, pak het stuur en rijd linea recta richting het doel in je leven.

Over het boekBoek: Indistractable: hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest

Titel: Indistractable: hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest
Auteur: Nir Eyal
Uitgever: Anderz
Jaar: 2019
Nummer: ISBN: 9789462961395
Mediatype: Boek, 300 bladzijdes
Prijs: €25,-
Bestellen: via Managementboek (aff.)