Schrijven

Writer’s block tijdens het bloggen? 5 tips

0

Of je nu bezig bent met een blog, met de mailings die je naar je klanten stuurt of met de teksten voor je homepage: zomaar ineens kan het gebeuren dat je blokkeert. Je vingers hangen boven het toetsenbord en er komt niets. Nada.

Hoe bizar dat je gisterenavond op de loopband van je sportclub nog dolenthousiast vertelde wat je precies doet, het kwam er zo uit en de ander reageerde enthousiast! En nu, je voelt je ineens zo ongemakkelijk, je hebt buikpijn. Tsja, denk je, wat stelt het eigenlijk voor wat ik doe met mijn business?

Ik zit in dat soort situaties altijd na 2 minuutjes ineens op Instagram de doelpunten van Ajax te koekeloeren. Of op volkskrant.nl ben ik ineens heel benieuwd naar de cabaretrecensies. Of ik móet ineens weten hoeveel punten Kiki Bertens nog moet inlopen om de nummer 1 van de wereld te worden (best veel), en wacht (!!) hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in aardappelschijfjes? Weet jij het?

Maar ondertussen knaagt het… dat document is nog steeds leeg.

Man met writer's block legt z'n hoofd op laptop.

Writer’s block

Weerstand. We kennen het echt allemaal. Hoewel ik zelf duizenden woorden per week tik en blogs schrijven altijd vlot gaat, merkte ik laatst de total shut down toen ik begon met het uitwerken van het concept voor mijn masterclass.

Ik ga terug het podium op. Dat vind ik superleuk en het is écht belangrijk voor me. En daar ga je: als het echt belangrijk voor je is, dan steekt de weerstand als een tandeloze oude lachende man zijn kop om de hoek. Je schrikt je dood.

Herkenbaar? Schrijf jij ook graag voor je eigen business, voel je de zin vaak om aan duizenden mensen je verhaal te vertellen, maar ken je de uren van twijfel en blokkeer je?

Hoe kun je een writer’s block overwinnen, dus veel meer blogs of artikelen schrijven en een lekkerder creatief leven leven?

Hier de 5 tips die ik verzamelde waardoor je makkelijker omgaat met het monster en vooral veel meer gaat schrijven.

1. Do The Work

De eerste stap die je neemt, is misschien wel een heel harde: neem afscheid van het romantische idee dat je alleen maar schrijft als je inspiratie hebt. Of als het droog is. Of als je net gisteren een heerlijke avond met je partner hebt gehad.

Nee: ga zitten en schrijven, ook als je je niet goed voelt. Doe het.

Als je wacht op de momenten dat het lekker voelt en lekker gaat, komt er nooit een boek, een blog of een goede webpagina.

Vaak is het schrijven van je blog gewoon heel hard werken. Zitten en doortikken terwijl je vindt dat de zinnen nog helemaal niet zo perfect zijn. En toch doortikken.

In een artikel uit de oudheid (2000) zegt Helga Ruebsamen:

‘De eerste schrijver die verzon dat hij een writer’s block had heeft mijn sympathie, want het is een goede smoes en als je het voor het eerst hoort klinkt het geloofwaardig. Maar als je erover na denkt, is het hele schrijfproces te beschouwen als een voortdurend gevecht tegen een writer’s block en wie het wint die is een schrijver. Vergelijk het met het beklimmen van een berg, de berg is het writer’s block. Wat heeft het beklimmen van een berg voor zin, als de berg ontbreekt? En wat moeten we van een bergbeklimmer denken, die klaagt en zeikt omdat de berg hem in de weg staat?’

Do The Work’ is ook de titel van een van de boeken van Steven Pressfield. Lees dat boek en ook The War of Art van hem.

Berg beklimmen.

2. Schrijf aan je beste vriendin

Ken je het gevoel: ‘maar wie ben ik dan helemaal dat ik hierover een mening of visie heb?’

Wat kan helpen is dat je je voorstelt dat je je verhaal richt aan een goede vriendin. Je beste vriendin! Of je beste, leukste favoriete klant!

Kijk, als ondernemer gaat jouw schrijven vaak over de problemen van je klanten. Of de dromen. Stel je dus voor dat je aan een leuk persoon schrijft, die heel graag van je wil horen. Die zelfs in nood zit en jij hebt een antwoord op zijn vraag.

Iemand zit te wachten op je verhaal, omdat hij of zij juist door jouw verhaal vanavond nog die ene belangrijke beslissing maakt.

3. Someone needs to hear it from you

Vind ik een prachtige zin. Waar, toch?

‘Ja, maar er zijn al zoveel ondernemers die deze thema’s ook bespreken! Wie ben ik dan?’

Persoonlijk vind ik de Amerikaanse businesscoach Marie Forleo erg inspirerend. Wat zij zegt is nauwelijks nieuw of echt origineel. Ook in Nederland zijn er zo al 10 businesscoaches die uitleggen hoe je een business op zet. Hoe je je marketingboodschap formuleert, hoe je een maillijst opbouwt, dat bloggen een heel goed idee is (agree!) en nog meer van die dingen.

Maar de manier waarop Marie het zegt, die is wel uniek. En persoonlijk ken ik niemand die zo de nadruk legt op authentiek zijn in je merk, en de dingen doen om anderen van dienst te zijn. Bij Marie raak ik geboeid, wil ik blijven kijken en luisteren. Anderen roepen: ‘Oh, vreselijk Amerikaans!’ en ik vind het tof.

Zo zijn er ook mensen die het van jou willen horen. Die het van jou móeten horen. Omdat jij het precies zo kan zeggen, zodat zij denken: oh, dit wordt er bedoeld! Zo snap ik ‘m. Zo voelt-ie voor mij goed!

Dus schrijf die vermaledijde blog vandaag nog. Nee, je bent niet origineel, maar niemand ziet het vanuit jouw blik, met jouw achtergrond, met jouw originele kijk op de dingen.

Vrouw schrijft blog op computer thuis.

4. Nobody cares

Heerlijk, toch? Niemand is geïnteresseerd in jou. Niemand kan het wat schelen wat jij voor nieuwe Online Training hebt gelanceerd of gaat lanceren. Niemand interesseert het dat jij een toffe blog hebt.

Klinkt stom? Nee, het is een best wel bevrijdende waarheid. Mensen zijn allemaal enorm met zichzelf bezig. Je krijgt misschien eens tien minuten hun onverdeelde aandacht, maar daarna vragen ze zich weer af hoe ze hun eigen shit op orde krijgen.

In het grote geheel doet het er allemaal best wel weinig toe. En dat geeft mij in elk geval de vrijheid om lekker te schrijven, te gaan, te creëren.

Dit voorbeeld gaat niet over het schrijven van blogs, maar ik ben op dit moment bezig met de ontwikkeling van een pakket, met een in mijn perceptie behoorlijk flinke prijs. Ik betrapte mij erop dat ik fantaseerde over de kritiek die ik zou krijgen. Ik zat me helemaal zorgen te maken om dat mensen het stom vinden. In mijn fantasie, hè? Maar ik was al ruzie aan ‘t maken. (hilarisch)

In de werkelijkheid kan natuurlijk iemand denken, straks: ‘Wat is dat voor gast? Wat zijn dat voor prijzen?!’ Maar 3 minuten later vraagt diegene zich bezorgd af wat hij aan zal doen voor het klassieke concert vanavond en is ‘ie mij alweer helemaal vergeten.

Nobody cares, dus ga lekker aan de slag.

Wees lief voor jezelf. Stel niet te hoge eisen. En dwing jezelf te werken. Na vijf minuten ben je vergeten wat je tegenhield. – Ronald Giphart

5. Wees lief voor jezelf.

Op Twitter vroeg ik Ronald Giphart wat zijn reactie is op iemand die met de ziel onder de arm in z’n writer’s block zit. Ronald reageerde: ‘Wees lief voor jezelf. Stel niet te hoge eisen. En dwing jezelf te werken. Na vijf minuten ben je vergeten wat je tegenhield.’

En? Waar ga je aan schrijven vandaag? Laat je reactie achter in de comments!

Bonustip: lees het boek Big Magic over creatief leven van Elizabeth Gilbert. Soms wat te veel over ‘het universum’, maar los daarvan: het is prachtig!

Het zet je op een fijne manier op je plek. Dat je gewoon blijmoedig, nederig en met overgave gaat zitten en schrijven en maken. Omarm die angst en ga ervoor.