Loopbaan

Geen concessies: zo selecteer je de beste mensen voor je team

0

Als je net met je eigen team begint, dan is een van de belangrijkste dingen om de beste mensen te selecteren die passen bij jou en jouw bedrijf. Hier moet je geen consessies in doen. Waarom niet? Omdat je anders geheid gedoe krijgt en dit je veel energie en geld kan kosten. Kiezen voor A-players in je team is geen luxe, maar noodzaak. Het is het fundament onder je bedrijf.

Waar het vaak misgaat

Vaak zien we het hier misgaan. De nood is op een gegeven moment zo hoog dat alle handjes die beschikbaar zijn en voor het grootste deel voldoen, meer dan welkom zijn. Je laat mensen toe in je team die voor 70-80% matchen, maar niet volledig passen. Je hoopt er het beste van. Al geeft je buikgevoel al lichte waarschuwingssignalen…

Je krijgt vroeg of laat de rekening

En uiteindelijk krijg je de rekening gepresenteerd. Frustratie, het loopt niet lekker in de samenwerking, het werk is niet op niveau, qua arbeidsethos strookt het niet of er ontstaat zelfs een conflict. Je wil dit het liefst voorkomen, want het zijn energie- en geldvreters. En meestal heeft het vergaande gevolgen voor je hele team. Zonde dus, want het kost te veel.

De oplossing voor jouw team

De oplossing is altijd gaan voor de beste teamleden voor jouw team. Zorg dat je hier tijd en energie aan besteedt. Dit gaat maken dat je veel problemen, zorgen en slapeloze nachten voorkomt. En tegelijkertijd maakt het dat je bedrijf gezond is en je jullie doelen meer dan halen. Er is dus veel meer mogelijk en jij kan met vertrouwen loslaten en aan je bedrijf werken.

Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Hoe zorg je dat je de beste mensen voor jouw team selecteert? Hierbij geef ik je 5 tips.

1. Kijk altijd vooruit

Doe niet aan paniekvoetbal en lastminute-acties, maar kijk vooruit. Weet wie je nodig gaat hebben in de nabije toekomst, doordat je weet waar je heen gaat met je bedrijf en waar jullie nu staan. Zorg dat je regelmatig met A-players spreekt.

A-players zijn supergoed in wat ze doen en passen qua golflengte, waarden en persoonlijkheid volledig bij jou en jouw bedrijf.

Hou contact met ze, ook al is er nu nog geen vacature. Als je dan iemand nodig hebt, kun je ze van je virtuele bank plukken. Zorg er altijd voor een aantal potentiële kandidaten op je ‘bank’ hebt zitten, dan heb je altijd keuze uit medewerkers die echt van waarde zijn voor je bedrijf.

2. Kijk goed naar jezelf

Voordat je weet wie je nodig hebt, is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Wat doe jij het allerliefst, waar krijg je energie van en wat kan je goed, gaat je makkelijk af?

En dus ook waar ben je niet goed in? Wat kost je veel energie? En wat doe je helemaal niet graag? Dit geeft je houvast om complementaire mensen te zoeken. Zoek geen klonen, maar mensen die je aanvullen. En die passen bij jouw energie, waarden en manier van werken.

3. Kijk naar wie je nodig hebt voor je team ‘in vol ornaat’

Hou je niet in met het beschrijven van wie je nodig hebt. Ben concreet in wat je zoekt. Niet alleen qua skills en ervaring, maar vooral ook qua persoonlijkheid, gedrag, waarden en energie. Deze laatste punten zijn het allerbelangrijkste.

Skills en kennis kan iemand altijd nog ontwikkelen. Hoe iemand in het leven staat en of diegene op dezelfde golflengte zit als jij, zal niet snel veranderen.

4. Investeer in het selectieproces

Vaak zijn we geneigd, zeker als de nood hoog is, om het selectieproces een beetje af te raffelen. Een keer heen en weer mailen en een gesprek en ja hoor, we weten het wel. Toch gaat het je veel opleveren als je echt tijd en energie besteedt aan het selectieproces. Leer iemand echt goed kennen. Bel eerst voordat je in gesprek gaat, doe een heel uitgebreid gesprek waar je echt de diepte in gaat, ga nog eens uiteten en laat iemand eens een dagje meedraaien in het team.

Probeer een goed totaal beeld van iemand te krijgen. Dit betaalt zich dubbel en dwars uit.

5. Investeer in mooie gesprekken

Op de gekste plekken kun je jouw A-players tegenkomen. In de supermarkt, bij een tankstation of in de trein. Investeer in mooie en diepere gesprekken om meer over mensen te weten te komen, wat ze drijft en waar ze naar op zoek zijn. Misschien zit en van jouw beste teamleden wel tegenover je in de bus. Ga gesprekken aan met mooie mensen. Ben nieuwsgierig en open en trek zo de beste teamleden naar je toe.

Het opbouwen van je team

Doe nooit concessies wat betreft de beste mensen voor je team. Zoek liever nog even verder dan dat je snel beslist en na een tijd met grote problemen zit. Want die problemen komen geheid, het is een kwestie van tijd.

Zie het opbouwen van je team met de juiste, best passende mensen als belangrijkste basis voor je bedrijf. Het is niet alleen een cruciale factor voor succes, maar hiermee maak je het voor jezelf ook zoveel makkelijker.