SEO

Bloggen voor meer verkeer? Bereid je goed voor

0

Wil je meer organisch verkeer naar je website? Een veelgehoorde tip is dan: ga bloggen! Dit kan zeker helpen, maar de manier waarop je het doet is nog veel belangrijker. Je kunt wel lukraak gaan bloggen, maar de kans dat veel mensen jouw blogs lezen is klein. En wat je daarnaast niet moet vergeten is dat elke branche uniek is. De persoon die zegt dat jij moet gaan bloggen, is misschien wel actief in een branche die veel zoekverkeer heeft, en die van jou niet.

Afgelopen november deed ik een 100 dagen blog-challenge. Naast mijn doel om beter te worden in schrijven, heb ik deze challenge gebruikt voor een onderzoekje. Hoe bereid je je goed voor? Welk content scoort het beste? En heeft een 100 dagen blog-challenge wel nut? In dit artikel deel ik mijn bevindingen.

Bereid je voor of doe het niet

Het bekende spreekwoord ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ geldt ook voor bloggen. Kijk, als je gaat bloggen voor een drukbezochte website, die continu haar bezoekers moet vermaken met nieuwe blogs, dan is het misschien iets minder belangrijk om een diepgaand zoekwoorden onderzoek te doen. Want dan gaat het voornamelijk om de autoriteit van de website en het aantal vaste bezoekers die de blogs sowieso tegenkomen. Toch is het voorbereidende werk, zoals zoekwoordenonderzoek, zeker wel belangrijk.

Je kunt geen nieuwe blog schrijven zonder onderzoek. Doe je geen onderzoek? Dan is het water naar zee dragen. Het gaat dan zeker niet altijd om zoekwoorden met de hoogste zoekvolume. Je kunt ook onderzoeken wie nu eigenlijk je doelgroep is of wat de zoekintentie is. Of je kunt onderzoeken welke zoekwoorden de meeste potentie hebben voor conversies. Maar wat de intentie van je nieuwe blog ook is, onderzoek is noodzakelijk.

Zoekvolume niet (altijd) belangrijk

Je zult ook merken dat het veel moeilijker is om op zoekwoorden te scoren die een hoog zoekvolume hebben. Dan is al het werk dat je in de blog hebt gestoken een beetje verloren tijd en verloren geld. Hetzelfde geldt als je over een onderwerp schrijft waar geen zoekvolume voor is, en waar ook niemand in geïnteresseerd is.

Begin dus met onderzoek naar de beste zoekwoorden en de concurrentie voor die zoekwoorden. Bekijk de pagina’s van jouw concurrenten en kijk hoe hun content eruitziet. Kijk ook of de zoekopdracht zich wel leent voor een uitgebreide blog zoals je die had voorgesteld. Het kan namelijk zijn dat je een blog gaat schrijven over een onderwerp dat eigenlijk een zero-click-search heeft, dus dat heeft dan geen zin. Elk zoekwoord heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Wat bij de ene blog wel werkt, hoeft bij de andere blog helemaal niet te werken.

Welk type blogs maken de meeste kans op bezoekers?

Het is best lastig om elke keer nieuwe ideeën voor blogs te bedenken. Vooral als je hoofdonderwerp zich niet leent om echt uit te breiden. De 100 blogs die ik schreef gingen allemaal over SEO, of moesten hier nauw aan verwant zijn. Daarom was het makkelijker om snel aan blog ideeën te komen door wat-, waarom- en hoe-vragen te beantwoorden. Dit zijn toch een beetje de evergreen-topics.

Maar het probleem bij deze vraagstukken is de moeilijkheidsgraad om hoog te kunnen scoren. Want hoe bekender de vraag, hoe meer kans je hebt op sterkere concurrentie. Het onderwerp is namelijk al meerdere malen aangehaald en besproken op andere websites. Daarom is het niet slim om hiermee te beginnen.

Van de 100 blogs die ik heb geschreven waren er 55 (55%) ingestoken met een vraag. Aan de hand van enkele statistieken kan ik je laten zien dat deze onderwerpen met vragen het slechtst presteren van allemaal.

 • 55% van de 100 blogonderwerpen betreft een vraag.
 • Het totaal aantal klikken in de afgelopen maand voor alle 100 blogs = 830.
 • Het totaal aantal klikken naar pagina’s met een vraag = 303.
 • Percentage klikken naar pagina’s met een vraag = 36%.

Conclusie: 55% van de blogs krijgt maar 36% van de klikken. Als je dan ook nog eens kijkt naar het aantal uur en het aantal woorden dat deze 55 blogs bij elkaar hebben gekost, klinkt dat allemaal wel erg armzalig. Deze blogs zijn namelijk goed voor 53.000 woorden en 88 uur typen.

Iemand die aan het bloggen is.

Nieuwe of nieuwswaardige onderwerpen maken meer kans op bezoekers in korte tijd

Blogs die gaan over nieuwe onderwerpen maken meer kans om goed gevonden te worden. Dat is natuurlijk niet heel verwonderlijk. Het aantal concurrenten is namelijk een stuk kleiner en daardoor ook de concurrentie voor dat onderwerp.

De best presterende blog heeft in de afgelopen maand 293 klikken gekregen en gaat over een nieuw onderwerp. Het betreffende blog gaat over Amazon, die hun affiliate-netwerk in maart 2020 in Nederland uitrolde. Deze blog leverde 293 van de 830 klikken op, wat dus neerkomt op 35%.

Deze blog krijgt dus ongeveer net zoveel verkeer als de 55 blogs bij elkaar die gingen over wat-, hoe- en wanneer-vragen. En dat niet alleen: in plaats van 88 uur en 53.000 woorden typen, duurde deze blog maar 1 uur en 15 minuten om te schrijven, met een totaal van 1100 woorden.

Je kunt natuurlijk zeggen dat ik geluk heb gehad met deze blog, maar je kunt het ook van de andere kant bekijken. Ik heb juist te veel tijd gestoken in onderwerpen die niets opleveren, zonder onderzoek, zonder voorbereidend werk.

Om nogmaals een overzicht te maken met interessante statistieken over lukraak bloggen:

 • 1 nieuwswaardig blog is goed voor 293 klikken. Dit is 35% van alle klikken.
 • 55 blogs met een vraag zijn goed voor 302 klikken. Dit is 36% van alle klikken.
 • Van deze 55 blogs kregen er 10 geen enkele klik en nog eens 29 kregen er 5 of minder.

Nieuwstopics en nieuwe topics

Verder kun je deze onderwerpen nog verdelen in nieuwstopics en nieuwe topics. Een nieuwstopic zal een sterke stijging zien in zoekvolume en daarna terugzakken tot bijna 0. Denk bijvoorbeeld maar aan al het nieuws in de showbizzwereld. Die onderwerpen zijn hot voor een paar dagen, maar daarna interesseert niemand het meer.

Een nieuw topic zal ook een sterke stijging (kunnen) zien in zoekvolume, maar zal niet terugzakken tot 0. Denk bijvoorbeeld maar aan nieuwe software of een nieuwe dienstverlening. Dit soort onderwerpen zullen nog langere tijd zoekvolume hebben. En misschien zelfs alleen maar stijgen als het product of de dienst populairder wordt. Hoe eerder jij erbij bent, des te groter de kans dat je hoog scoort.

Ben jij dus een beginnende blogger met een nieuwe website? Dan heb je meer kans op bezoekers binnen één jaar, dan je concentreren op evergreen-content waar al veel concurrentie voor bestaat.

Enkele tips voor als je wil bloggen voor meer bezoekers

Zoals je ziet is de verhouding tussen het aantal klikken en de tijd die in bepaalde blogs gestoken is, helemaal scheef. Het ene onderwerp presteert veel beter dan het andere, en dat is niet zo raar. Toch zijn er een aantal tips die ik je kan meegeven om zelf niet tot zulke bedroevende resultaten te komen. Want ook al is deze update na drie maanden nog niet het toppunt van het aantal bezoekers, kun je veel leren van mijn fouten.

 1. Begin niet lukraak met bloggen.
 2. Doe een zoekwoordenonderzoek.
 3. Bekijk welke concurrenten er zijn voor jouw zoekwoord om te zien wat de zoekintentie is. En bekijk hoe jouw pagina eruit moet komen te zien om te kunnen concurreren.
 4. Bekijk de zoekresultaten om te zien of je misschien ook met afbeeldingen of video’s kunt scoren. En eventueel met een People Also Ask-vraag als het een Engelstalige website betreft.
 5. Houd continu het nieuws binnen jouw branche in de gaten en blog over nieuwe of nieuwsgerelateerde onderwerpen.
 6. Link blogs onderling met omschrijvende ankerteksten voor relevantie.
 7. Hoe langer je het bloggen volhoudt met de bovenstaande tips, hoe meer kans je hebt op meer bezoekers.

Wat werkt goed op jouw blog? Ik lees het graag in de comments hieronder.