SEO

Google’s algoritme op de schop: ‘grootste verbeteringen ooit’

0

Waar bewegen Google en SEO naartoe in 2021? Afgelopen maand gaf de zoekmachine een mooi inkijkje in de werking van nieuwe AI-technieken op de algoritmes én welke 4 ontwikkelingen de zoekresultaten komend jaar op zijn kop zetten. En die zijn pretty awesome!

Some of the biggest improvements to search ever.

Zo noemt Cathy Edwards, Vice President of Engineering van Google, de nieuwe technologieën. In deze lange video vertelt ze er alles over. De grootse veranderingen gaan minimaal 7% van de zoekresultaten beïnvloeden en hebben alles te maken met de verdere implementatie van artificial intelligence in Google’s algoritmes.

Accepteer cookies

Wat verandert er in 2021 in de algoritmes van Google?

De nieuwe AI-algoritmes hebben een aantal gevolgen voor de zoekresultaten. Ik licht er 4 uit die verband houden met SEO:

  1. Alinea’s worden ‘los’ geïndexeerd
  2. Google haalt de hoogtepunten uit YouTube-video’s
  3. Google heeft geen exacte keywords meer nodig
  4. Spelfouten maken straks écht niet meer uit

NB. Zoals met alle updates in Google worden ze eerst grootschalig in Engels taalgebied getest en uitgerold. Het Nederlandse taalgebied is altijd wat later up-to-date. Het is dus altijd de vraag in hoeverre deze updates het in het Nederlands net zo goed gaan doen als in het Engels, maar het geeft wél een fijne houvast voor je pagina’s.

Alinea’s worden ‘los’ geïndexeerd

De interessantste wijziging waar je als SEO’er direct mee aan de slag kunt, is de losse indexatie van alinea’s. Waarom? Hierdoor kan Google naar eigen zeggen de speld in de hooiberg vinden bij heel specifieke zoekopdrachten.

Meteen een nuancering: met losse indexatie wordt niet bedoeld dat Google alleen een enkele alinea opneemt in de zoekresultaten. Het betekent dat de zoekmachine beter in staat is om de deelonderwerpen per pagina te onderscheiden en zo voor meerdere zoekopdrachten te laten ranken.

Accepteer cookies

Doordat de algoritmes zich nu minder focussen op het hoofdonderwerp van een pagina, maar meer op de inhoud, zien we straks andere resultaten. Bijvoorbeeld:

zo indexeert google pagina's

Dat betekent dat een specifiek stuk tekst (rechts) veel beter antwoord geeft op de zoekvraag dan de pagina links, die juist veel beter lijkt aan te sluiten bij het onderwerp van de vraag. In dit voorbeeld is een ingezonden antwoord op een DIY-forum (rechts) een beter zoekresultaat dan de meest geoptimaliseerde webpagina rond dit onderwerp (links).

Optimalisatiekans: geef in elke alinea een zo concreet mogelijk antwoord op vragen die lezers kunnen hebben over jouw product. Met andere woorden, maak van je tussenkopjes een vraag en beantwoord die in de alinea eronder. Extra voordeel: zo optimaliseer je jouw pagina’s ook direct voor voice search.

En met het oog op informatieve pagina’s: maak per onderwerp complete pagina’s. Maak niet voor elk subonderwerp een nieuwe pagina aan, maar kijk welke content je kunt samenvoegen in één artikel. Houd hierbij wel rekening met de zoekintentie. Als een subonderwerp zich bijvoorbeeld leent voor een transactionele pagina, dan heeft dat de voorkeur!

Google kiest de hoogtepunten in YouTube-video’s

Binnenkort zien we steeds meer ‘in stukken gehakte’ video’s naar voren komen. De nieuwe AI-technologie van Google maakt het mogelijk om te zien uit welke onderdelen een YouTube-video bestaat en op welk tijdstip die onderdelen beginnen. Eigenlijk net als de alinea-indexatie dus, maar dan voor video’s. Dat ziet er straks zo uit:

key moments in youtube vids

Optimalisatietip: maak how to-video’s en pas je storyline aan op veelgestelde vragen over het onderwerp dat je belicht. Zet ook timestamps in de beschrijving van je video’s, zo bepaal je zelf wat de hoogtepunten zijn in je video en help je Google op weg.

Google heeft geen exacte keywords meer nodig

De versterkte invloed van AI op Google betekent heel concreet: als je nu een omschrijving als zoekopdracht geeft -‘ fruit that looks like an orange pufferfish’ -, dan weten de algoritmes dat je de kiwano-vrucht bedoelt.

Met andere woorden: de zoekmachine heeft geen gericht zoekwoord (‘kiwano’ in dit geval) nodig om te weten wat je zoekt. Dit betekent dat vooral lange zoekopdrachten (longtail) en spraakgestuurde zoekopdrachten via Google Assistant en Google Home steeds meer naar jouw content gestuurd kunnen worden.

Optimalisatiekans: rijke content. Pagina’s met veel context, worden straks beter gevonden. Wees dus niet te zuinig met je bijvoeglijke naamwoorden, synoniemen, omschrijvingen en creatieve metaforen!

Spelfouten maken niets meer uit

Dit klinkt als oud nieuws, maar volgens Cathy krijgt de suggestietool van Google een update die groter is dan alle updates van de laatste 5 jaar bij elkaar.

Grootste verbeterpunt: dankzij machine learning zien de algoritmen nu ook wanneer een goed gespeld woord eigenlijk iets anders had moeten zijn. Typ jij bijvoorbeeld cookie do in, dan weet het algoritme dat je cookie dough bedoelt.

Optimalisatiekans: geen! Althans, een foutloos geschreven tekst is voor de lezer nog steeds het fijnst. Pagina’s die bewust zijn geoptimaliseerd op typefouten worden niet langer beloond.

Ready for 2021!

Dit zijn de 4 grootste wijzigingen in het algoritme voor 2021. Google heeft een flinke stap voorwaarts gezet in het begrijpen van content als geheel en in de subonderwerpen per pagina.

Google gaat rijke en vraaggerichte content nóg meer belonen. Neem bij het schrijven van je pagina’s, uploaden van YouTube-video’s of het maken van Web Stories de lezer dus echt als uitgangspunt!

En let aankomend jaar ook op de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van je pagina’s/website. Google maakte onlangs bekend dat deze ‘Core Web Vitals’ vanaf mei 2021 een belangrijke rankingfactor zijn. Op Frankwatching stonden we eerder uitgebreid stil bij Google Page Experience.

Succes met optimaliseren!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.