Innovatie

Kies je voor een native of hybride app? De voor- en nadelen op een rij

0

Als je een app wilt laten maken, zijn er verschillende zaken die op je afkomen. De keuzes die je gaat maken zijn afhankelijk van het doel dat de app voor jouw bedrijf heeft. Om je wegwijs te maken in de wondere wereld van apps en ontwikkelomgevingen, zoom ik in op native en hybride apps en de mogelijkheden die ze met zich meebrengen. Daarnaast ga ik dieper in op de voor- en nadelen en help ik je zo bij het maken van de juiste keuze.

Wat is een native app?

Een native app is een mobiele app die wordt gekoppeld aan één specifiek platform. Hierdoor kan de app alleen op dat specifieke besturingssysteem gebruikt worden. Er wordt in dit geval gesproken van een iOS-app of een Android app. Beide besturingssystemen hebben bepaalde programma’s om de ontwikkeling van deze apps zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor een native iOS-app gebruikt men Swift of Objective-C en voor de Android versie wordt veelal gebruik gemaakt van Java.

Voordelen van native apps

1. Gebruiksvriendelijkheid
Native apps zijn ontwikkeld en afgestemd op één specifiek besturingssysteem. Ze zijn hierdoor beter ingebouwd in je smartphone of tablet. Dit maakt de apps snel, betrouwbaar en responsief, wat naadloos aansluit bij de gebruiker die op zoek is naar een gebruiksvriendelijke app.

2. Gebruik de volledige capaciteit
Doordat native apps speciaal zijn ontwikkeld voor een specifiek besturingssysteem, hebben zij toegang tot alle elementen van een smartphone. Denk hierbij aan het geheugen en andere functionaliteiten zoals de camera, microfoon en GPS.

3. Integratiemogelijkheden
Native apps bieden verschillende mogelijkheden om apps onderling data uit te laten wisselen voor een optimale integratie in het systeem.

4. Veiliger
Deze apps zijn ontwikkeld voor één specifiek platform, wat ervoor zorgt dat ze aan verschillende standaarden en controles moeten voldoen om zichtbaar te worden in Google Play of de App Store. Doordat de apps te vinden zijn in de app stores zullen gebruikers de apps sneller als betrouwbaar en veilig beschouwen.

5. Betere performance
Native apps hebben vaak gelijk toegang tot nieuwe updates. Hierdoor worden updates sneller doorgevoerd, wat bijdraagt aan een betere performance.

Nadelen van native apps

1. Duurder en langer ontwikkelproces

Doordat het ontwikkelen van een app maatwerk ten top is, hangt er vaak een hoog prijskaartje aan. De complexiteit van de app en andere componenten op het eisenlijstje bepalen de hoogte van de prijs.

Bovendien worden native apps per besturingssysteem ontwikkeld, wat inhoudt dat er twee verschillende apps moeten worden ontwikkeld en de prijs dus een stuk hoger is. Nadat het ontwikkelproces is afgerond kan er ook tijd gaan zitten in het wachten op goedkeuring vanuit de app stores. Dit nadeel staat recht tegenover het ‘veilige’ voordeel dat de native app met zich meebrengt.

Wat is een web app?

Om goed uit te kunnen leggen wat een hybride app is, is het handig om te weten wat een web app is. Een web app is een applicatie die een gebruiker via een verbonden browser kan gebruiken. Dit maakt dat je web apps niet hoeft te downloaden, waardoor ze zeer gebruiksvriendelijk zijn.

Nu vraag je je misschien af wat dan precies het verschil is tussen een website en een web app. Het verschil zit hem hier in het doel dat wordt nagestreefd. Ben je meer op zoek naar een app die je gebruikers interactie en functionaliteit biedt? Dan kun je het beste kiezen voor een web app. Voor meer informatieve en statische content is een website meer geschikt.

Wat is een hybride app?

Een hybride app is in feite een combinatie tussen een native app en een web app. Zo kan het design van een hybride app op een native app lijken, terwijl deze apps vaak op compleet verschillende wijzen zijn ontwikkeld. De programmeertaal wordt met behulp van een framework in elkaar gezet. Dit zorgt ervoor dat de app op verschillende besturingssystemen kan functioneren.

Je kunt ervoor kiezen om de app te bouwen vanuit een web app, of je kiest voor een meer geavanceerde wijze waarbij je native elementen makkelijker kunt implementeren. Deze apps zijn net als native apps te downloaden in de app stores.

Tablet met native apps in App store

Voordelen van hybride apps

1. Lagere kosten
Omdat er slechts één app wordt ontwikkeld die op verschillende besturingssystemen kan functioneren, zijn de kosten automatisch lager dan voor een native app.

2. Groter bereik
De hybride app kan op alle besturingssystemen worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je als bedrijf de doelgroep niet onnodig hoeft te verkleinen. Je kan alle gebruikers van smartphones en tablets, ongeacht het type besturingssysteem, bereiken met de ontwikkelde app.

3. Aanpassingsvermogen
De hybride app past zich aan het apparaat in kwestie aan.

Nadelen van hybride apps

1. Op alle platformen hetzelfde
Ondanks dat hybride apps op meerdere besturingssystemen kunnen worden gebruikt, kan dit ook als nadelig worden ervaren. Gebruikers van iOS en Android zijn namelijk gewend aan deze systemen en de bijbehorende functies. Een hybride app mist op dat vlak componenten die wel terugkomen bij een native app. Dit kan in sommige gevallen tot irritaties leiden bij de gebruikers.

2. Loopt achter op updates
Google en Android geven native apps voorrang bij het ontvangen van nieuwe updates en functies. Hierdoor kunnen hybride apps de updates pas uitvoeren nadat deze beschikbaar zijn, wat even kan duren.

De beste keuze voor jouw organisatie

Met definities en lijstje met voor- en nadelen van beide apps zou je denken dat we voldoende informatie hebben om een goede keuze te maken. Eerder stuitten we al op het woord ‘maatwerk’, en aan het einde van dit blog blijkt dat ook de ‘key to success’. Jouw app moet onder andere een specifiek doel dienen, de juiste doelgroep bereiken en bovenal gebruiksvriendelijk zijn voor mobiele apparaten. Neem in je keuze ook mee of je te maken hebt met gebruikers (personen die inloggen) of bezoekers die zonder account je app gebruiken. Afhankelijk van bepaalde voorkeuren zijn er dus meerdere wegen die naar Rome leiden.

Het doel van je app kan ook bepalend zijn voor het soort app dat je uiteindelijk kiest. Wil je bijvoorbeeld de camera van het apparaat gebruiken? Dan kun je het beste kiezen voor een native app, waarbij je de mogelijkheid hebt om verschillende functies te integreren.

En, naar wat voor app gaat jouw interesse uit?