How to

De 9 belangrijkste begrippen die elke cryptocurrency-beginner moet kennen

0

Als je begint met cryptocurrency, dan vliegen de ingewikkelde begrippen je vaak om de oren. Geen zorgen, met dit artikel leg ik de meest voorkomende concepten uit, zodat jij je kunt focussen op belangrijkere zaken.

1. Cryptografie

Laten we bij het begin beginnen. Het woord ‘crypto’ betekend ‘geheim’ of ‘verbergen’. Het omvat een techniek die gebruikt wordt om een bericht te versleutelen, zodat alleen de zender en ontvanger deze kunnen lezen. Cryptografie zorgt er dus voor dat onbevoegden geen toegang te krijgen tot gevoelige informatie.

Deze vorm van beveiliging bestaat uit een combinatie van wiskundige formules, informatica en engineering. Maar cryptografie bestaat al eeuwen. Een typisch voorbeeld van cryptografie zag je al tijdens het Griekse tijdperk. Hier werd een geheim alfabet gecreëerd dat enkel en alleen ontcijferd kon worden door de zender en ontvanger. Hierdoor konden belangrijke brieven zonder angst voor interceptie verzonden worden.

2. Decentralisatie

Je hebt misschien al gehoord dat Bitcoin gedecentraliseerd is. Maar wat betekent dit nou precies? Een gedecentraliseerde structuur is niet afhankelijk van een derde partij om te functioneren. Denk hierbij aan downloaden via torrents. Of misschien ken je zelfs Limewire nog? Bij deze applicaties werd er een directe verbinding gelegd tussen beide gebruikers, er was geen derde partij in het spel. Dit noemt men ook wel peer-to-peer (of user-to-user).

Centralized versus decentralized.

Bij een centrale structuur ben je wel afhankelijk van een derde partij. Denk bijvoorbeeld aan de banken in Nederland. Om een transactie te maken van persoon A naar persoon B, is samenwerking met een Nederlands bank vereist. Je bent dus afhankelijk van een derde partij (bijvoorbeeld de ING of de Rabobank) om dergelijke transacties te realiseren.

Nu je begrijpt wat deze begrippen betekenen, is het belangrijk om te weten dat Bitcoin gedecentraliseerd is. De werklading van het netwerk (bijvoorbeeld transacties) worden dus over meerdere machines verspreid zonder op één centrale server te vertrouwen. Dit noemt men ‘decentraal’. Dit houdt in dat alle machines er samen voor zorgen dat een transactie wordt goedgekeurd. Als er dus 1 machine gehackt wordt of uitvalt, kan de transactie zonder enkele (veiligheids)problemen doorgaan. Dit is ook een van de redenen dat Bitcoin nog nooit gehackt is.

Je kunt decentralisatie dus eigenlijk zien als een onafhankelijk netwerk waarin niemand de baas is. Transacties worden peer-to-peer verhandeld en de gebruikers controleren elkaar.

3. Blockchain

Blockchain-technologie wordt ook wel de grootste uitvinding na het internet genoemd, maar wat is het nou eigenlijk? Een blockchain is een soort database waarin informatie kan worden opgeslagen. Je kunt het zien als kleine blokjes informatie die aan een lange ketting worden toegevoegd. Elk nieuw blokje dat wordt toegevoegd bevat informatie over het vorige en huidige blokje (zoals tijd, prijs, wallet-adres etc.). Als het oude en nieuwe blokje niet met elkaar matchen, zal deze niet aangesloten worden op de ketting.

Hoe werkt blockchain

Deze ketting wordt dus steeds langer en kan bovendien nooit meer aangepast worden. Iedere transactie wordt voor altijd bewaard. Deze technologie kan dus gebruikt worden om transacties uit te voeren. Het voordeel van een blockchain is dat elke transactie die ooit gemaakt is voor altijd te herleiden is, en op geen enkele manier ongedaan kan worden gemaakt. Het is met een blockchain dus mogelijk om een transactie permanent vast te leggen, zonder dat hier een derde partij voor nodig is.

4. Bitcoin

Nu zijn we eindelijk aangekomen bij Bitcoin. Bijna iedereen heeft er tegenwoordig wel een keer over gehoord, zelfs mijn oma vroeg me laatst wat een Bitcoin precies is. Bitcoin is de allereerste gedecentraliseerde digitale munt die ooit gemaakt is, en is gebaseerd op cryptografie, decentralisatie en blockchain-technologie.

De munt is gecreëerd door Satoshi Nakamoto. Maar wie deze persoon is weet niemand, Satoshi is altijd anoniem gebleven. Het bijzondere aan Bitcoin is dat er vooraf bepaald werd hoeveel coins er beschikbaar zullen zijn. Dit aantal kan in een later stadium nooit meer worden aangepast. Ondanks dat het digitaal is, is het dus onmogelijk om ooit nog extra munten aan te maken. Er zijn in totaal 21.000.000 Bitcoins gecreëerd, en daar moeten we het mee doen.

Bitcoin wordt ook wel ‘het digitale goud’ genoemd. Dit komt omdat het veel overeenkomsten heeft met goud. Bitcoin is schaars, het kan niet bijgedrukt worden (zoals geld) en het is niet gereguleerd door een overheidsinstantie. Al deze factoren bij elkaar, zorgen ervoor dat de waarde van Bitcoin constant veranderd. Je kunt het zien als aandelen of een investering. De prijs wordt bepaald door middel van vraag en aanbod, net zoals bij goud.

5. Cryptocurrency

Een ‘cryptocurrency’ is een digitale valuta die vaak gebruikt wordt als alternatief voor gebruikelijke valuta. Na de oprichting van Bitcoin zijn er een hoop nieuwe coins onstaan, deze coins noemen we altcoins (Alternative Bitcoins). Deze munten keken destijds naar Bitcoin met de intentie het te verbeteren. Populaire altcoins zijn bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin en IOTA.

Door de opkomst van nieuwe cryptocurrencies, en de concurrentie onderling, heeft er in een rap tempo innovatie plaatsgevonden. Zo was Litecoin een van de eerste opvolgers van Bitcoin waarbij meer en snellere transacties mogelijk waren. Toen de potentie van blockchain-technologie duidelijk werd, hebben partijen zoals Ethereum een nieuwe draai aan het geheel gegeven. Via het Ethereum-netwerk is het mogelijk om complete applicaties te bouwen die zullen draaien op de Ethereum-blockchain. Vandaag de dag is het nog steeds een enorm dynamische sector. Grote bedrijven zoals PayPal, Microsoft en vele anderen accepteren betalingen via Bitcoin.

Crypto wallet.

6. Wallets

Als je begint met het verhandelen, kopen of verkopen van cryptocurrency, dan heb je ongetwijfeld te maken gehad met een ‘wallet’. Een cryptocurrency wallet is een soort bankrekening waar digitale valuta op bewaard kan worden (denk bijvoorbeeld aan Bitcoin en Ethereum). Er zijn verschillende soorten wallets, namelijk hardware en software wallets:

  • Een hardware wallet is een fysieke USB die je kunt aansluiten op je computer. Aangezien deze wallets niet direct zijn aangesloten op het internet, zijn deze een stuk veiliger. Het nadeel van een hardware wallet is dat ze redelijk prijzig kunnen zijn, en altijd veilig bewaard moeten worden.
  • Een software wallet is een programma dat je op een computer of telefoon kunt installeren. Het is hiermee mogelijk om op je persoonlijke apparaten cryptomunten te bewaren.

Als je meer wil weten over de voordelen, nadelen en verschillen tussen deze soorten wallets, dan kun je er hier meer over lezen.

7. Exchanges/Brokers

Wil je een cryptocurrency-munt kopen? Dan doe je dit bij een crypto broker of crypto exchange. Dit zijn plaatsen waar munten verhandeld, verkocht en gekocht kunnen worden. Via een exchange is dit peer-to-peer, dit betekend dus direct van klant naar klant. Op een exchange kun je verschillende soorten munten verhandelen en bewaren. Het risico hieraan is dat als de exchange gehackt wordt, jij als gebruiker je munten potentieel kwijt kunt raken.

Bij een crypto broker is dit anders, dit is een plaats waar je cryptocurrency kunt kopen en verkopen, maar niet verhandelen. De munten die je koopt zullen dus direct op jouw persoonlijke wallet gestort worden. De focus bij crypto brokers ligt vaak op het gemakkelijk maken van de inkoop en verkoop van cryptomunten, het geven van service aan klanten en het zorgen voor alle benodigde informatie die nodig is om je weg te vinden in de cryptocurrency-wereld.

8. Traden

Traden wordt gezien als een manier om geld te verdienen binnen cryptocurrency. Het stelselmatig kopen en verkopen van cryptomunten ziet men als ‘traden’. Aangezien er tegenwoordig duizenden cryptocurrencies bestaan (en deze allemaal een verschillende prijs hebben), kan het voor investeerders en traders interessant zijn om een bepaalde coin te verhandelen. Vergelijk het nogmaals met de aandelenmarkt. Natuurlijk proberen traders op deze manier winst te maken op hun portfolio.

Het verschil tussen investeren en traden is dan ook de regelmaat waarmee men handelt. Een investering wordt gezien als een eenmalige aankoop, die na een langere tijd wordt verkocht met winst (of verlies). Maar traden is gericht op het maken van snelle winst. Er wordt dus totaal niet gekeken naar de toegevoegde waarde van het project, maar puur en alleen geïnvesteerd op basis van potentiële winst.

9. Mining/Staking

Mining en Staking zijn mechanismes die gebruikt worden voor het goedkeuren en controleren van transacties. De manier waarop men transacties kan valideren, is per coin verschillend. Miners en Stakers zorgen voor een betrouwbaar netwerk en worden in ruil hiervoor uitbetaald in cryptocurrency. Het is dus een manier om extra inkomsten te generen, terwijl je bijdraagt aan de veiligheid van het netwerk.

Ook dit heeft te maken met de decentralisatie van een blockchain. Deze mechanismes zijn vervangers voor derde partijen. In plaats van één entiteit die alle transacties controleert, zijn er duizenden controleurs die hiervoor zorgen. De veiligheid van een blockchain is dus ongekend hoog.

Veel succes

Ik begrijp als geen ander dat de wereld van blockchaintechnologie en cryptocurrency erg ingewikkeld kan zijn voor een beginner. Maar ik hoop dat je na het lezen van dit artikel en beetje beter begrijpt hoe deze markt werkt en hoe het ontstaan is. Ik wens je veel succes en plezier bij het starten van je reis door het cryptocurrency-landschap!