Innovatie

Hoe cryptocurrency stilletjes het internet hervormt

0

De cryptocurrency-markt blijft zich doorontwikkelen en begint langzaam zijn vruchten af te werpen. In dit artikel leg ik uit hoe deze blockchain-technologie het internet gaat veranderen. En ik zal de meest invloedrijke toepassingen van dit moment met je delen.

Een korte introductie

Even een korte introductie over wat cryptocurrency precies is. Een cryptocurrency is een digitale valuta die gebruikt wordt als alternatief voor gebruikelijke valuta (zoals bijvoorbeeld Euro’s). De meest bekende cryptocurrency is Bitcoin.

Deze digitale munten werken via een decentraal netwerk, dit betekent dat er geen bank of derde partij betrokken is bij de transacties. Alles binnen dit netwerk is dus peer-to-peer (oftewel user-to-user).

Centralized versus decentralized.

Tegenwoordig zijn er duizenden cryptocurrencies, met allemaal een eigen doel en functie. Ik zal de meest invloedrijke toepassingen die het internet gaan veranderen met je doornemen. Volgens experts zal de decentraliteit die deze technologie biedt voor grote veranderingen zorgen op het internet.

1. Het nieuwe en verbeterde browsen

Veel mensen vinden privacy steeds belangrijker worden, maar waarom vinden we het niet erg als onze apps of internetbrowsers zoveel informatie van ons opslaan en doorverkopen? Dit is waar de nieuwe internet browser ‘Brave’ in het spel komt. Brave is een innovatieve browser. Het is veiliger, sneller dan Google Chrome en het geeft de gebruiker de macht om te bepalen of er advertenties worden weergegeven.

Brave browser.

Het grootste voordeel van de browser is dat er geen cookies en andere trackingtools worden toegestaan, en dat gebruikers zelf kunnen bepalen of ze advertenties willen zien. Oftewel, een sterke eigenschap voor mensen die privacy en controle belangrijk vinden.

Daarnaast is de browser gekoppeld aan een cryptocurrency genaamd BAT (Basic Attention Token). Door de browser te gebruiken en advertenties te kijken verdien je BAT tokens, die je vervolgens kunt uitgeven.

Wat is dan het nadeel van deze browser? Bedrijven bij wie de inkomsten gebaseerd zijn op advertenties zullen dus minder omzet draaien zodra browsers zoals deze vaker gebruikt gaan worden. Het heeft dus financiële gevolgen voor bedrijven en marketingteams die veel bezig zijn met advertenties. Maar  Brave Browser heeft hier iets op bedacht. Je kunt bij je instellingen zelf de contentmakers kiezen aan wie je automatisch de door jou gegenereerde coins kunt doneren. De controle ligt dus weer bij de gebruiker.

2. De crypto VPN

Het gebruik van een VPN is tegenwoordig een normale zaak. Mensen vinden privacy steeds belangrijk worden en willen niet graag bekeken worden door anderen. Daarnaast kun je met een VPN-verbinding content bekijken die eigenlijk niet beschikbaar is in jouw land. Nou is het zo dat de meeste VPN-verbindingen alsnog data opslaan op één centrale plaats. Hierdoor is het toch mogelijk dat jouw data wordt doorverkocht, of nog erger, gestolen.

Blockchain-technologie zorgt ervoor dat dit allemaal decentraal kan, zoals bij Mysterium Network en BitVPN. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van een derde partij die alle data beheert, kan verkopen en/of inlezen. Hierdoor ben je echt anoniem. Zelfs als het netwerk gehackt wordt, is de informatie van gebruikers veilig.

Maar hoe werkt een decentrale VPN dan? Een gebruiker kan participeren aan het netwerk. Wat je in feite doet is het beschikbaar stellen van jouw niet-gebruikte computer- en internetkracht. Je computer dient op dat moment als een server waarop datatransmissies plaatsvinden. Deze data worden met cryptografie beveiligd, zodat niemand het kan inlezen.

Helaas is dit project nog in een vroeg stadium. En zijn er een aantal vragen onbeantwoord. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk bij eventuele verdachte activiteiten? Met de ontwikkeling van dit soort technieken, moeten we eerst zulke vragen zien te beantwoorden.

Decentrale netwerken

Bron afbeelding: Wikipedia (maker: Kanoha, CC BY-SA 3.0)

3. Hackerproof bestanden opslaan

Google Drive, OneDrive en Dropbox zijn enkele voorbeelden van cloud storage. Het is gemakkelijk, snel en het neemt geen ruimte van je computer in beslag. Natuurlijk zit hier een addertje onder het gras, namelijk dat al jouw data door een centrale organisatie beheerd wordt. Als deze servers offline gaan, kun je dus niet bij je bestanden.

Het was dan natuurlijk ook wachten op decentrale file-hosting platformen zoals StorJ Labs en Filecoin. Decentrale platformen als deze hebben geen eigen servers waar data op wordt opgeslagen en werkt dus peer-to-peer. In plaats daarvan zullen ze jouw bestanden versleutelen en in meerdere stukjes hakken. Vervolgens worden deze verspreid over duizenden computers. Alleen jij kunt dit bestand openen, verder niemand. Zelfs als een van deze computers uit zou vallen, zou dit geen enkel gevaar voor jouw bestanden opleveren. Jouw bestanden worden verspreid over het netwerk, maar dankzij decentrale cloud storage kan het dus ook andersom.

De ruimte op jouw harde schijf kan ook weer verhuurd worden om deel te nemen aan het decentrale netwerk (oftewel het opslaan van versleutelde bestanden van andere personen). Het is bijvoorbeeld mogelijk om 500GB van je harde schijf te verhuren aan file-hostingplatformen in ruil voor Storj tokens. Het is te verwachten dat deze manier van datadistributie in de toekomst enorm zal toenemen vanwege de hoge veiligheid en kansen die het biedt.

Nadelen van dit systeem zijn vergelijkbaar met de problemen van een decentrale VPN. Het is een uitdaging om expliciete of illegale bestanden te verwijderen of te blokkeren binnen een decentraal netwerk. Dit maakt het voor kwaad bedoelende mensen makkelijk om dit soort bestanden op te slaan op een onaantastbaar netwerk. Maar het zal voor veel mensen heel vreemd aanvoelen om bestanden te verspreiden. Ook klinkt het ‘uitlenen’ van data storage niet bijzonder veilig. Decentrale cloud storage moet de manier veranderen hoe wij tegen het internet aankijken.

Streaming tv kijken.

4. Decentraal streamen

We hebben het gehad over decentrale VPN’s en decentrale cloud storage. Maar hoe zit het nou met de grootste internethype van de laatste jaren? Is het mogelijk om decentraal te streamen? Het antwoord is ja!

Zelfs in welvarende landen hebben we er last van: sloom internet en lange laadtijden. Blockchain-technologie heeft ervoor gezorgd dat we nu met zijn allen kunnen zorgen voor een betere internetervaring voor iedereen. Er zijn wereldwijd miljoenen mensen die geen gebruik kunnen maken van streamingservices vanwege problemen met de bandbreedte. Dit komt doordat het verbinden van de datacenters met eindgebruikers veel geld kost. Daarnaast is de snel toenemende kwaliteit waarin mensen streamen flink gegroeid, met streams van 4k, 8k en zelfs virtualreality-content.

Hoe werkt het? Normaal gesproken stream je direct naar een platform zoals Twitch. Hiervoor is een goede computer en snelle internet verbinding nodig. Door projecten zoals THETA en Livepeer wordt het in de toekomst mogelijk om de benodigde computerkracht (internetverbruik) te verdelen over een decentraal en op blockchain gebaseerd netwerk. Je sluit je computer aan op het netwerk, en laat dit netwerk gebruik maken van jouw ongebruikte internet. Deze bandbreedte wordt vervolgens gebruikt om de kwaliteit van de streamingservice te verbeteren. Hier word je voor beloond in de vorm van cryptocurrency.

Momenteel is het grootste obstakel de adoptie van deze technologie. Streamingdiensten zoals Youtube en Twitch zijn nog altijd erg populair. We zullen moeten afwachten wat er in de toekomst gaat gebeuren met deze ontwikkeling.

5. De nieuwste domeinextensies

Iedereen die het internet gebruikt krijgt te maken met domeinextensies. De domeinextensie zijn de laatste letters achter de punt van een website (bijvoorbeeld .nl, .com en .eu). Sinds kort zijn hier op blockchain gebaseerde domeinen bijgekomen (bijvoorbeeld: .crypto en .eth). Het baanbrekende aan deze nieuwe soort domeinen is dat het vanaf nu mogelijk is om hier koppelingen aan toe te voegen zoals een cryptocurrency wallet. In simpele woorden: het is mogelijk om een digitale bankrekening toe te voegen aan een domein. Dit wil zeggen dat je in plaats van naar een bankrekening, je cryptomunten kunt verzenden naar een domein (zoals: voorbeeld.crypto). Deze domeinen worden inmiddels al ondersteund door alle grote browsers zoals Google Chrome, Brave, Firefox, Opera en Edge.

Naast het hebben van nieuwe domeinextensies brengt het nog andere voordelen met zich mee. Betalingen via de blockchain zijn namelijk extreem veilig. Daarnaast is het zo dat je nu voor elk domein jaarlijks moet betalen, je huurt de domeinnaam in principe. Het is dus nooit echt van jou. Bij een cryptodomein betaal je eenmalig, en je bent vervolgens volledig eigenaar van het domein. Niemand kan ooit jouw website offline halen.

Het nadeel van een cryptodomein is dat niemand behalve de eigenaar invloed kan hebben op de website. Dit zou voor problemen kunnen zorgen als iemand expliciete content op een website zet. Aangezien niemand anders controle heeft over het domein, zal dit dus niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Dit is dan ook een van de uitdagingen die de markt eerst moet oplossen voordat het klaar is voor massa-adoptie.

Voordelen en uitdagingen van cryptocurrency

Cryptocurrency biedt veel voordelen als het aankomt op veiligheid en privacy. Vele experts zijn er van overtuigd dat blockchaintechnologie ervoor zal zorgen dat dit in de toekomst alleen nog maar verbeterd wordt. Zo zijn er tegenwoordig anonieme browsers, nieuwe websitedomeinen, crypto-grafische VPN-systemen, extreem veilige cloud-storagesystemen en decentrale streamingsdiensten. Ze hebben wel een aantal uitdagingen waar we een antwoord op moeten vinden. Desondanks brengt deze nieuwe technologie tot nu toe veel goeds met zich mee.