Online advertising

4 veelbelovende Google Ads-bèta’s

0

De Google Ads-omgeving is continu in ontwikkeling. Als Google Ads Agency heb je het voordeel dat je toegang krijgt tot de nieuwste bèta functionaliteiten in Google Ads. Google lanceert bèta’s om te testen of deze gebruikt worden en of deze de prestaties van campagnes verbeteren. Ik neem je in dit artikel mee in de meest opvallende bèta’s van dit moment.

In dit artikel behandel ik de volgende bèta’s:

1. Google Performance Max Campaigns

In het afgelopen jaar heeft online sales een enorme toevlucht genomen en zijn online ondernemingen veranderd. In het huidige online landschap wil je dan ook zeker weten dat jouw performance-campagnes optimaal draaien in Google Ads. Dit is uitdagend, want een klant kan wel 500 touchpoints afleggen voordat deze een aankoop bij jou doet. YouTube, Display, Google Shopping, Google Search, Gmail en Google Afbeeldingen: hoe weet je welke bijdrage er geleverd wordt per touchpoint?

Met de Google Performance Max Campaigns wordt adverteren in Google jou makkelijk gemaakt als adverteerder. De Google Performance Max Campaigns zijn gemaakt om jouw doelen te behalen via alle beschikbare Google touchpoints. Je zet in dit campagnetype jouw doel op, bijvoorbeeld omzet of conversie, en Google gaat voor je aan de gang met adverteren op basis van machine learning.

Wat dit campagnetype eigenlijk doet, is zoveel mogelijk data verzamelen. Het algoritme beoordeelt en optimaliseert continu de prestaties vanuit verschillende touchpoints, past realtime biedingen aan, maakt automatisch geschikte advertenties en optimaliseert dit om zoveel mogelijk resultaat te behalen.
Het enige wat jij als adverteerder hoeft te doen om te starten met dit campagnetype:

  • Voorzie Google van jouw marketingdoelstelling
  • Geef Google input voor advertenties: tekst, beeld, video en een landingspagina.
  • Voorzie Google van een advertentiebudget.

Google maakt de advertenties op basis van jouw aangeleverde materialen. Ook hierin wordt continu gekeken naar de optimale mix van advertentiemateriaal.
Google verwacht met dit nieuwe campagnetype een toename van 30% in performance, waardoor dit enorm interessant is om te testen.

2. Google Image Extensions

Een onderdeel waar Bing Ads nog onderscheidend is ten opzichte van Google Ads, zijn de image extensies bij Search-campagnes. Maar waarschijnlijk duurt dit niet lang meer.

Door een afbeelding toe te voegen aan de tekst-advertenties kan je meer informatie tonen aan je potentiële bezoeker. Een plaatje zegt immers meer dan duizend woorden. Google zelf geeft aan dat er stijging van 10% in CTR te zien is. Onze eerste testresultaten tonen een doorklikpercentage van 25% aan op short-tail keywords.

google image extensions

Voorbeeld Google Ads Google Image Extensions

3. Lead-form via Google Display

Momenteel is er de optie om bij Search-campagnes een lead-form als extensie toe te voegen. Google maakt dit ook mogelijk in de Display-campagnes

Verkrijg nieuwe leads via Google Display: het spreekt eigenlijk redelijk voor zich. In plaats van een call-to-action naar de landingspagina, plaats je nu een call-to-action naar het lead-formulier. Er opent dan in de advertentie zelf een lead-formulier, met vooraf ingevulde gegevens vanuit het Google-account van de gebruiker. Via de Google Display-advertenties ga je dus leads verzamelen. De leads komen vervolgens in een Google Sheet, waarna deze opgevolgd kunnen worden.

Hiermee kan je op grote schaal jouw lead-formulieren onder de aandacht brengen. Het is wel de vraag wat de kwaliteit is van deze leads: dit zal elke adverteerder voor zichzelf moeten testen. De drempel wordt namelijk wel heel erg laag gemaakt, wat zowel goed als fout kan uitpakken voor de kwaliteit van de leads.

Voorbeeld Google Ads Lead-form via Google Display

4. Pick-up later – Google Shopping

Met de Pickup Later-feature adverteer je met producten die later opgehaald kunnen worden in de winkel. Het product hoeft dus niet daadwerkelijk op voorraad te zijn op het moment dat je het product verkoopt via Google Shopping en je webshop. De advertentie bestaat uit een Local Inventory Ad, waarin de feature laat zien dat het product later opgehaald kan worden in de winkel.

Hiermee kan je adverteren met producten die op dit moment niet op voorraad zijn of waarvan de voorraadstatus niet bekend is. Om deze feature mogelijk te maken, dient dit opgenomen te worden in Google Shopping-feed. Daarnaast moet er in het winkelwagen-proces mogelijk gemaakt worden om de optie “Verzend naar de winkel (Ship to store)” te selecteren.

Voorbeeld Google Ads Pick-up Later in Google Shopping

Zoals altijd bij Google Ads…

Zoals altijd bevinden deze functies zich dus nog in de testfase en is dit nog lang niet voor elke adverteerder beschikbaar. Het is wel weer een duidelijk signaal dat Google meer relevante informatie in Google gaat aanbieden. Met name de Google Performance Max zou wel eens een grote game changer kunnen zijn in het Google Ads-landschap.