Samenwerken

Elke dag met plezier naar je werk? Gebruik de COCKTAIL-methode

0

Echt waarde creëren. Met plezier naar je werk en dat iedere dag weer. Met je collega’s bouwen aan krachtige resultaten. Vanaf kantoor of vanuit huis. Klinkt het als muziek in je oren, maar denk je vooral ‘droom lekker verder’? De COCKTAIL-methode geeft je de handvatten om feeling voor bezieling te krijgen.

Wat is de COCKTAIL-methode?

Het is een methode om tot een bevlogen samenwerking te komen die bestaat uit 8 stappen.

  1. Confronteren
  2. Ontkoppelen
  3. Creëren
  4. Katalyseren
  5. Thuiskomen
  6. Afstemmen
  7. Integreren
  8. Liefhebben & Loslaten

In het boek ‘Feeling voor bezieling‘ van Dorine Smilde is iedere stap een hoofdstuk. Smilde neemt je aan de hand mee door de COCKTAIL-methode. Laten we even kort inzoomen op iedere stap.

Confronteren

Een confrontatie is een botsing of strijd en staat aan het begin van elke ontwikkeling. We zoeken graag de schuld buiten onszelf, maar daarmee mis je het potentieel dat de confrontatie in zich draagt. Elke botsing nodigt je uit tot persoonlijke ontwikkeling en groei. Het draagt de wortels van bezieling in zich.

Ontkoppelen

Deze stap draait om het loslaten van de waan van de dag en daagt je uit om de tijd te nemen om naar binnen te keren. In stilte ontstaan heldere inzichten en verlangens. Deze vertraging zorgt later in het proces voor versnelling.

Creëren

Nu je een ontspannen geest hebt, kun je je creatiekracht aanwakkeren. Zo ontstaan ideeën om jezelf, je team en het bedrijf te ontwikkelen. Dit is een opmaat voor prachtige nieuwe producten en diensten. Die wil je natuurlijk naar buiten brengen.

Katalyseren

In deze stap geef je nieuwe ideeën kracht door ze versneld te manifesteren. Effectieve communicatie is hierbij cruciaal. Het is een hele kunst om doelen duidelijk te maken en mensen met je mee te krijgen. Als je die kunst beheerst, dan bouw je mee aan een sfeer van openheid en vertrouwen. Een voorwaarde voor bezieling.

Thuiskomen

De sfeer binnen het bedrijf waar je werkt moet veilig en comfortabel zijn. Durf je je te uiten? Sluit het bedrijf aan bij jouw kern? Een sterke cultuur waarin je naadloos past, werkt enorm bezielend.

Afstemmen

Jij kunt het helemaal voor je zien, maar hoe ontwaak je de motivatie bij teamleden? Ben je je ervan bewust hoe je motiveert en communiceert? Duwen of ruimte geven? Wat is het effect daarvan op de prestaties van het team en het bedrijf?

Integreren

In elke samenwerking ontstaat een spanningsveld tussen twee menselijke bewegingen: naar elkaar toe en van elkaar af. Je wil graag bij de groep horen, maar ook je eigenheid niet kwijt. Voor optimale prestaties is het belangrijk dat het team divers is samengesteld en optimaal integreert. Hoe inclusief gedraag jij je? Hoe kom je tot win-win situaties?

Liefhebben & Loslaten

Wat heb je lief en wil je nog meer tot leven laten komen? Wat levert weinig op en kun je beter loslaten? Het gaat om het nemen van de juiste beslissingen. Zo kom je samen met het team steeds dichter bij bezieling.

Dit zijn de acht stappen van de COCKTAIL-methode. Door deze stappen te doorlopen leer je hoe bezieling begint bij jezelf en hoe je dat mee kunt nemen in je werk. Ondanks dat ik de term ‘bezieling’ zweverig vind, merk ik wel dat ik door het boek aan het denken ben gezet. Ik doe veel dingen zonder erbij na te denken. Het is nou eenmaal ooit afgesproken. Iedereen doet het zo, dus ik dan ook maar. Ik draai best vaak op de automatische piloot en dat geeft geen plezier.

Het is heel waardevol om naar binnen te keren en écht stil te staan bij je diepste verlangens. Waarom doe je eigenlijk wat je doet? Wat wil je bereiken? Wat heb je daarvoor nodig? Waar moet je mee stoppen? En waar vooral mee doorgaan? Als je dat weet, geloof ik ook echt dat je meer bezield raakt. Daardoor doe je je werk met meer plezier en dat kan alleen maar overslaan op je collega’s. Zo niet? Dan weet je ook wat je te doen staat.

Drie coachoefeningen voor meer bezieling

Weer een methode, Kim? Ik ben het met je eens dat je weinig aan de COCKTAIL-methode hebt als je er alleen maar over leest. Daarom is het goed om aan de slag te gaan. Smilde heeft veel coachoefeningen in haar boek opgenomen. Dat maakt het heel praktisch en daar ben ik nogal fan van. Lezen én doen! Ik heb drie oefeningen uitgekozen die ik leuk vind. Ze horen allemaal bij een ander hoofdstuk (en stap), dus bedenk dat ze alleen maar versterkt worden als je ze uitvoert als je middenin de materie zit.

1. De visualisatietechniek

Start met het visualiseren van de toekomst. Dit kun je alleen of met het hele team doen. Wat wil je over drie jaar hebben bereikt? Hoe ziet dat eruit?

Doe je ogen dicht en beeld je in dat je op weg bent naar een feest. Het is drie jaar na nu en de avond is georganiseerd om je te bedanken voor alles wat je hebt gedaan. Je komt bij de locatie aan: het is mooi versierd, je ziet je collega’s met een glas champagne in de hand staan en er klinkt muziek en geroezemoes. Dan neemt iemand het woord. Je collega bedankt je voor wat je voor het team hebt neergezet de afgelopen jaren.

Wat zou je willen dat er over je gezegd wordt? Welke prestaties heb je geleverd? Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, wat proef je en wat voel je? Richt je vooral op het resultaat. Schrijf het op en teken het uit. Als je deze oefening echt in stilte doet, geeft dat inzicht in je visie en je belangrijkste waarden.

Als je dit hebt opgeschreven of uitgetekend, kun je met collega’s in gesprek gaan. Wat zijn de overeenkomsten? Welke doelen kan het team formuleren? Visualeer de gezamenlijke doelen, maak het concreet en bespreek het met elkaar.

2. Begin met een check-in

Start meetings met een check-in. Zeker als je vergadering online is en je elkaar niet bij de koffieautomaat hebt kunnen spreken. Vraag aan alle deelnemers: ‘Hoe voel je je?’, ‘Wat speelt er bij jou op de achtergrond nog meer mee vandaag?’ en eventueel ‘Wat verwacht je van deze bijeenkomst’? Iedereen komt kort aan de beurt. De voorzitter begint, om te laten zien wat voor input er wordt verwacht en hoeveel ruimte je mag pakken.

Het hoeft niet lang te duren, maar wat hier uitkomt is goud waard. Emoties zijn uitgesproken en daarmee neemt de intensiteit ervan af. Je hebt de kern te pakken en de onderlinge verbondenheid groeit.

3. Stimuleer empowerment in je team en in het bedrijf

Empowerment kan op heel veel manieren worden gestimuleerd. Een leuke manier om dat te doen is door aan alle collega’s te vragen om één dag in de schoenen van de CEO te gaan staan. Als jij de baas bent, wat zou je dan aanpakken? Er gaan gegarandeerd fantastische antwoorden naar boven komen. Je erkent collega’s en ze worden aangesproken op hun creativiteit. Door de reacties serieus te nemen en daarop te acteren, komt er een enorme hoeveelheid positieve energie los.

Wat ga jij doen om de komende tijd meer bezield aan het werk te gaan?