Loopbaan

11 geweldige boeken voor deze zomer [tips van de Frankwatching-community]

0

De zomer is eindelijk hier en wat hebben we ernaar verlangd. De tijd van het hangen bij het zwembad is aangebroken. Alles wat je nodig hebt is: zon, je beach-outfit, je favoriete drankje en deze tips voor inspirerende boeken. Speciaal voor jou heb ik samen met de community van Frankwatching het fijnste leesvoer uitgezocht om je kennis zelfs gedurende de zomermaanden op te spicen. Zie jij jezelf al zitten met een goed boek?

1. Inclusieve communicatie

inclusieve communicatieAlles wat je moet weten om een divers publiek te bereiken – Hanan Challouki

Bedrijven zijn zich steeds bewuster van verschillende doelgroepen en willen weten hoe ze die op een effectieve manier kunnen bereiken. Helaas ontbreekt het aan interne communicatiediensten en aan de nodige expertise. Hanan Challouki wil hier verandering in brengen. Inclusieve communicatie is dan ook steeds meer van deze tijd.

Dit boek is voor iedereen die inziet dat de wereld aan het veranderen is. Dus wil jij vooruit en zie jij het potentieel van een diverse samenleving en wil je dit optimaal benutten? Dan is dit boek een must have voor jou.

Kim Pot schreef over dit boek al een waardevolle recensie: ‘’Laten we eerlijk zijn, inclusief communiceren, dat is iets waar we met z’n allen nog aan hard aan moeten werken. Dit boek is een heel mooi startpunt. Het is vooral heel praktisch. Challouki laat je aan de hand van heel veel voorbeelden zien wat je als merk kan bereiken door inclusief te communiceren. En wat je misloopt als je het niet doet.’’

2. Creatief schrijven

creatief schrijvenVoor copywriters – Roy Ishak

Haal jij ook inspiratie uit je vakantie, maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om creatieve woorden op papier te zetten? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou!

Onze auteur Charlotte Meindersma schreef er een recensie over (die binnenkort op Frankwatching verschijnt, red.) en deelt graag met jouw haar mening: “Creatief schrijven is een lekker praktisch boek dat achtergrond en inhoud combineert met goede voorbeelden en vooral het uitvoeren ervan. Omdat Roy Ishak naast voorbeelden van anderen, ook veel voorbeelden van zichzelf gebruikt, blijft het niet hangen bij een theorie, maar zie je hoe hij het heeft toegepast en dat dit niveau dus haalbaar is met het systeem dat hij voorlegt in het boek.”

Manouck van Valkenburg en Job van Dijk vinden dit ook een absolute aanrader. Manouck: ‘’De meeste boeken over creatief schrijven vertellen je over ‘wat’ je moet doen, terwijl dit boek juist gaat over ‘hoe’ je dit aanpakt en geeft je een inkijk en duidelijke handvatten in het schrijfproces. Het leest als een trein!’’

3. Het internet is stuk

het internet is stukMaar we kunnen het repareren – Marleen Stikker

Is data meer jouw ding? In ‘Het internet is stuk’ onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden.

Uit onze community kwam deze tip van Marie Louise Grove. Volgens Marie is het hoog tijd dat we ons bewust worden van data en het opgeven van onze privacy en wat de gevolgen daarvan zijn. Ben jij hier ook bewust mee bezig?

4. De 7 sterren organisatie

de 7 sterren organisatieHoe je een podiumpositie verovert en behoudt – Jack Korsten

Heb je een hands-onmentaliteit en wil je graag je ambitie aanwakkeren en omzetten in concrete doelen en actie?

Om relevant en succesvol te zijn moet je je organisatie naar een hoger niveau tillen en je niet alleen richten op het zijn van een 5-sterrenorganisatie, maar een die op alle fronten presteert. Met dit denk- en doeboek wil Jack je verleiden om je eigen droom-organisatie te realiseren.

5. Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen

naar een gezond groeibedrijfSuccesvol zijn en blijven in tijden van verandering – Justin Jansen en Tom Mom

Wil jij je organisatie laten groeien als kool? In het boek ‘naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen vind je een handig stappenplan. Eric van den Berg schreef er een inspirerende recensie over.

De economische wetenschappers Justin Jansen en Tom Mom: ‘’Daarom moet je niet op je handen blijven zitten, maar gezond groeien. Uitgangspunt: goed is niet goed genoeg, anders mis je de boot. Om gezond te groeien, denk je verschillende richtingen op.’’

6. De 11 beste online verdienmodellen

de 11 beste online verdienmodellenHoe je je onderneming toekomstproof maakt – Jeanet Bathoorn en Petra Luliano

Is groots denken helemaal iets voor jou? In dit boek vind je de 11 beste online verdienmodellen. Maar per model worden ook de vereiste voorwaarden, pluspunten en valkuilen uitgelegd. Ook leer je hoe je de juiste ondernemersmindset ontwikkelt, zodat jij meer kans van slagen hebt.

In haar recensie licht Mylène Bouwman 3 modellen toe, maar er is meer. Ook deelt ze de 7 stappen van Fogg als je wil ontwerpen.

7. Veranderen voor luie mensen

veranderen voor luie mensenPaul Smit en Ayca Szapora

Heb jij wel eens een goed voornemen gehad zoals sporten of diëten? Iedereen wil wel iets veranderen in het leven, maar klein probleempje: stiekem zijn we allemaal best wel lui. Het goede nieuws is dat we er niks aan kunnen doen. Ons brein wil namelijk zoveel mogelijk energie besparen.

Gelukkig kunnen we ons brein ook voor ons laten werken in plaats van tegen ons. Maar hoe dan? Dat leggen neurowetenschapper Ayca Szapora en filosoof Paul Smit op een humoristische manier uit.

Volgens Vincent Mirck die ook dit boek gerecenseerd heeft, is het een voortreffelijk geschreven, humoristisch en toch diepgaand boek. ‘’De schrijvers houden het kort en krachtig en sluiten daarmee goed aan op de doelgroep.’’

8. De M4rk3tingcode

de m4rk3tingcodeZet je bedrijf op de kaart met 69 praktische eye-openers – Jerry Helmers

Op de strategische routekaart van De M4rk3tingcode vind je als ondernemer prikkelende handigheidjes en praktische hulpmiddelen bestaande uit 69 C’s. Deze 69 bouwstenen zijn inspirerende korte een-minuut-hoofdstukjes. Ze leveren ondernemers met groeiambities nieuwe ideeën op. Kim Pot licht 10 C’s in haar recensie uit.

Maar what’s in it for you? Je moet er natuurlijk zelf ook nog wat voor doen, maar dit boek is een handvat om meer bekendheid te creëren, een betere profilering en de juiste klanten te vinden. En dat zorgt weer voor een stijgende omzet.

9. Superkrachten

superkrachtenCreëer eigenaarschap en laat je organisatie werken – Martine Veeger

Ben je leidinggevende en heb je wel eens het gevoel dat het succes van je organisatie een groot deel van jou afhankelijk is? Wil jij graag medewerkers die zelf met initiatieven komen en problemen oplossen? Of zoals nu bijna het geval is: op vakantie gaan zonder dat de boel instort?

Met dit boek laat Martine Vergeer zien dat je meer uit je organisatie haalt als je je energie anders inzet. Door de tips leer je je medewerkers betrokkener te maken.

Boy Janissen geeft natuurlijk niet alles prijs, maar heeft het in zijn recensie over het doorzien en doorbreken van vicieuze cirkels, kijken naar je eigen aandeel, focus op de juiste mensen, de juiste doelen stellen en de overlegstructuur omkeren.

10. Vloggen voor professionals

vloggen voor professionalsVisual storytelling met je smartphone – Daan van Bergen

Een goede video draagt bij aan je online zichtbaarheid en is dé manier om mensen direct en persoonlijk te betrekken bij jouw onderwerp of bedrijf.

Eric van den Berg droeg deze leestip aan: ‘’Het boek is heerlijk voor naast het zwembad. Je hebt het boek in een uurtje uit en je krijgt mastertips over visual storytelling. Je hoofd vult zich met ideeën en Daan van Bergen behoedt je voor valkuilen zodat je met je smartphone op en top goede zakelijke vlogs maakt.’’

11. Design Things That Make Sense

design things that make senseTech. Innovator’s guide – Deborah Nas

Design things that make sense is een complete gids voor het ontwerpen van op technologische gebaseerde producten en diensten.

Deborah Nas deed 25 jaar ervaring op als ontwerper, professor en thought leader in op technologie gebaseerde innovatie in praktische ontwerpstrategieën.

Ronald Faas schreef al een interessant artikel over het boek. Ronald zegt er het volgende over: ‘’Dit is een zeer compact en dus handzaam boekje (handig voor in de koffer of handtas). Maar het is vooral een aanrader omdat het barstensvol met nuttige, bruikbare tips staat voor iedereen die met producten of klanten bezig is. Eigenlijk zou elke marketeer moeten weten wat er in dit boekje staat. Dan krijgen we een betere wereld, met nuttige producten en blijere klanten en product-ontwikkelaars.’’

De tips zitten er alweer op! Ik ben benieuwd: zit er iets voor jou bij voor aan het zwembad? Laat het mij weten in de comments.

PS De links naar boeken zijn affiliate-links.