Data analytics

9 Google Analytics-rapporten voor het verbeteren van je website

0

Er is veel mogelijk als het om analyses en rapporten in Google Analytics gaat. Als je er de tijd voor neemt, kun je op veel verschillende punten de diepte in gaan. Zo kun je Google Analytics dus ook inzetten voor het opsporen van verbeterpunten van een website. Om je een handvat te geven voor het verbeteren van je website, kun je deze rapporten checken!

Disclaimer: dit artikel gaat in op rapporten uit de huidige versie van Google Analytics , het zogenaamde Universal Analytics. Google Analytics 4 (dat in de toekomst de huidige versie gaat vervangen) zit anders in elkaar, en maakt geen gebruik van de hier behandelde rapporten.

Voor het overzicht heb ik de rapporten onderverdeeld in drie categorieën: technologie, functionaliteit & gebruiksvriendelijkheid en conversie. Technologie is de basis die goed hoort te staan op iedere website. Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid zijn vervolgens de zaken die belangrijk zijn om de bezoeker een goede ervaring te bieden. Als deze zaken goed ingericht zijn is daar nog de conversie (of een andere doelstelling), hiervoor ga je optimaliseren nadat je de eerste twee goed voor elkaar hebt.

1. Technologie

Begin met een checklist om te repareren wat niet goed werkt aan je website. Hiervoor kun je verschillende rapporten raadplegen. Onderstaande rapporten geven een snel en eenvoudig inzicht in het gebruik van browsers, beeldschermen en verschillende apparaten waarop je website wordt gebruikt.

Browser & besturingssysteem

Het browser- en besturingssysteem-rapport in Google Analytics.

Onder Doelgroep > Technologie vind je het “Browser en besturingssysteem-rapport”. Met dit rapport krijg je een duidelijk overzicht van hoe je website op verschillende browsers, besturingssystemen of schermresoluties presteert. Bovenin kun je deze verschillende dimensies selecteren. Vervolgens zie je alle prestaties op het gebied van acquisitie, gedrag en conversies. Je ziet gelijk of er bijvoorbeeld een browser is die veel sessies krijgt maar slecht presteert op gedrag en conversies. Dat is een indicatie dat er iets fout gaat op je site met betrekking tot deze browser. Iets om verder in te duiken als dat het geval is!

Apparaat

Het mobiel overzicht rapport in Google Analytics.

Onder Doelgroep > Mobiel vind je het “Overzicht-rapport”. Dit rapport is simpel maar daarmee niet minder waardevol. Het geeft een overzicht van welke apparaatcategorieën op welke manier presteren. Hierbij ook weer op het gebied van acquisitie, gedrag en conversies. In het dropdown-menu onder conversies kun je ook een specifiek doel selecteren. Blijkt dat je website meer desktop dan mobiele bezoekers trekt, dan weet je dat je de site op basis van desktop kunt optimaliseren. Het voorbeeld hierboven is een uitzondering op de regel. Vandaag de dag zullen de meeste sites meer mobiele bezoekers trekken dan desktopbezoekers.

Het mobiel-apparatenrapport in Google Analytics.

Onder Doelgroep > Mobiel vind je het “Apparaten-rapport”. Dit rapport gaat dieper in op het mobiele apparaat gebruik op je site. In dit rapport zijn bovenin verschillende dimensies te selecteren. Het geeft snel inzicht in mobiele apparaten die slecht presteren, een aanwijzing dat er technisch iets fout gaat. Of het kan juist zijn dat bepaalde apparaten zeer goed presteren, een mogelijke aanwijzing dat de website goed is ingericht voor dat specifieke apparaat en besturingssysteem. Blijkt dat het overgrote deel van de websitebezoekers gebruikmaakt van een bepaalde selectie van apparaten? Zorg dan dat de site in ieder geval op die apparaten goed tot zijn recht komt!

2. Functionaliteit & gebruiksvriendelijkheid

Als de technologie van de website goed werkt en geoptimaliseerd is, is het verstandig om een blik te werpen op de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Voor deze twee begrippen zijn ook weer veel rapporten te raadplegen. Hieronder laat ik er drie zien die bijzonder handige verbeterpunten kunnen opleveren.

Sitesnelheid

Sitesnelheid is een steeds belangrijker begrip aan het worden op websitegebied. Google geeft aan hier ook veel waarde aan te hechten bij het ranken van websites. Ergens heel logisch, er is niets vervelender dan een langzame website! We leven in een snelle wereld en hebben hoge verwachtingen van de snelheid van een website.

Paginatiming-rapport in Google Analytics.

Onder Gedrag > Sitesnelheid vind je het “Paginatiming-rapport”. Dit is een bijzonder handig rapport, je kunt het op verschillende manieren gebruiken door de variabelen in de dropdown rechtsboven aan te passen. Deze staat standaard op Paginaweergaven in combinatie met de gemiddelde laadtijd van een pagina. Heel interessant te bekijken welke pagina’s veel weergaven krijgen en een laadtijd hebben die (ver) boven het site gemiddelde ligt. Deze pagina’s kunnen wel een optimalisatieronde gebruiken!

Extra tip: pas de variabelen aan en bekijk of een gemiddeld hoge laadtijd ook leidt tot een hoger bouncepercentage en uitstappercentage. In de meeste gevallen zal dit ook zo zijn.

Check: exit%

Uitstappagina'srapport in Google Analytics.

Onder Gedrag > Site-content vind je het “Uitstappagina’s-rapport”. Om het meeste uit dit rapport te halen klik je eerst rechtsboven op de knop “vergelijking” (zie ook het pijltje in het voorbeeld). Net als bij het sitesnelheidrapport zijn hier verschillende variabelen in te stellen, in dit geval met betrekking tot het uitstappercentrage van pagina’s. Als je het instelt volgens het voorbeeld hierboven krijg je het aantal paginaweergaven en het uitstappercentage van de pagina ten opzichte van het sitegemiddelde.

Hiermee zie je gelijk bij welke pagina’s op je website de meeste bezoekers uitstappen. In veel gevallen is dit een logische plek, na een conversie of blog bijvoorbeeld. Maar blijkt dat mensen uitstappen op plekken waar je ze liever wil behouden, in aanloop naar een conversie of aankoop bijvoorbeeld, dan is dat zeker een pagina om te verbeteren.

Check: landingsgpagina’s

Het rapport landingspagina's in Google Analytics.

Onder Gedrag > Site-content vind je het rapport voor landingspagina’s. In dit rapport kun je de prestaties van landingspagina’s (pagina’s waarop een bezoeker de site binnenkomt) analyseren. Hierbij heb je weer de beschikking over de categorieën acquisitie, gedag en conversies. Heel waardevol om te bekijken welke landingspagina’s bijdragen aan het behalen van conversiedoelen. Deze zijn belangrijk voor een bezoeker, en doen duidelijk ‘iets goed’.

Zijn er pagina’s waarvan je hoge verwachtingen hebt, maar die tegenvallen in gedrag of conversie prestaties? Dan heb je een pijnpunt te pakken. In veel gevallen gebruiken websitebezoekers de pagina op een andere manier dan waar je hem voor bedoeld hebt. Of ze komen “informatie shoppen” en zijn weer weg. Goed om hier overtuiging toe te voegen, USP’s te benadrukken en de bezoeker te “verleiden” om verder te kijken op de website.

Soms is het ook duidelijk dat een pagina geen toegevoegde waarde heeft voor conversies op de site. Maar nog steeds kan de pagina van waarde zijn voor het aantrekken van verkeer. Bezoekers die je later weer met remarketing kunt bereiken bijvoorbeeld. Je hebt zo inzicht in de “functie” die verschillende pagina’s hebben voor je website en binnen de gehele marketingfunnel.

3. Conversies of andere doelstellingen

Heb je de websitetechniek op orde en is de website gebruiksvriendelijk, dan is er ruimte om ook conversies of andere doelstellingen te optimaliseren. De rapporten die je hierbij kunt raadplegen bieden een variatie aan inzichten. De rapporten die ik hieronder behandel geven, buiten de standaard conversierapporten om, inzicht in kansen voor verbetering van je website.

Kansen voor site search

Voordat je inzicht kunt krijgen in zoekopdrachten op de website moet je deze optie wel aanzetten binnen Google Analytics. Zie de uitleg van Google voor het instellen van Site Search.

De rapporten onder zoekopdrachten op de site geven je inzicht in de zoektermen die bezoekers gebruiken via de zoekfunctie van de site zelf. Heel handig hierop in te zoomen. Soms wordt duidelijk dat gebruikers op zoek zijn naar een product/dienst die je nog niet aanbiedt. Het rapport dat ik hieronder gebruik zoomt in op een ander aspect.

Zoekopdrachtenrapport in Google Analytics.

Onder Gedrag > Zoekopdrachten op site vind je het “Gebruik-rapport”. Hiermee kun je de prestaties van bezoekers die de zoekfunctie niet hebben gebruikt vergelijken met bezoekers die de zoekfunctie wel hebben gebruikt. Deze vergelijking levert nog wel eens bijzonder handige inzichten op.

In het voorbeeld hierboven is te zien dat maar een zeer klein percentage de zoekfunctie van de website gebruikt, maar dat deze personen wel zeer goed presteren op gedrag-metrics en conversiepercentage. Zeker op inzoomen dus om eens te bekijken hoe dat komt. En of de zoekfunctie op de site beter vindbaar gemaakt moet worden, of dat er een logische verklaring is voor dit verschil.

Check: omgekeerd doelpad

Om met conversies en analyses te kunnen werken moeten er in Google Analytics conversiedoelen ingericht worden. Dit raad ik zeker aan. Het is nodig om de meeste rapporten in dit artikel te kunnen gebruiken. Heb je geen harde aankopen of conversies? Dan kun je ook iets als “contact opnemen”, “inschrijven voor de nieuwsbrief” of zelfs “aantal paginaweergaven” als conversiedoelstelling inrichten.

Het omgekeerddoelpad-rapport in Google Analytics.

Onder Conversies > Doelen vind je het “Omgekeerd doelpadrapport”. Dit rapport ziet er misschien niet heel spectaculair uit, maar geeft je heel snel overzicht en inzicht in welke pagina’s een grote rol spelen bij de conversiedoelen van je website. De locatie van het behaalde doel spreekt voor zich. Bekijk hier per conversiedoelstelling welke pagina’s daaraan vooraf zijn gegaan. Gebruiken (veel) bezoekers een onverwacht pad naar een conversie? Dan heb je een mooi verbeterpunt te pakken. Bekijk hoe je deze pagina’s verder kunt optimaliseren.

Check: multi-channeltrechters > padlengte

Het padlengte-rapport in Google Analytics.

Onder Conversies > Multi-channeltrechters vind je het “Padlengte-rapport”. De multi-channeltrechters moet je hiervoor wel ingericht hebben (zie de uitleg van Google). De trechter zelf levert ook veel handige inzichten op voor de weg naar een conversie.

Hierboven heb ik ingezoomd op het Padlengte-rapport. Op het eerste gezicht niet zo spannend. Maar toch vind je ook hier handige inzichten voor het verbeteren van de website. In het voorbeeld blijkt dat bijna alle conversies na 1 interactie met de website plaatsvinden. Nu weet je dus dat de site zo ingericht moet worden dat bij het eerste bezoek alle conversieopties goed vindbaar en zichtbaar zijn.

Blijkt uit zo’n rapport dat bij jouw website er veel meer interacties plaatsvinden voor een conversie? Dan heb je te maken met een doelgroep die waarschijnlijk wat langer moet nadenken voordat deze tot conversie overgaat. Een indicatie dat je veel aandacht aan de “denk-fase” van de funnel moet schenken. Focus je dan op het wegnemen van (mogelijke) pijnpunten en het benadrukken van de waarde die je aan een bezoeker levert. Dit rapport geeft je meer inzicht in hoe de interactie met jouw website een rol speelt bij het tot conversie overgaan van een bezoeker.

Check deze rapporten periodiek

Zoals je hebt kunnen lezen is er veel mogelijk met Google Analytics-rapporten voor het verbeteren van je website. Nu is het niet zo dat je deze een keer doorloopt en je website klaar is. De kracht zit in herhaling, website-optimalisatie is een continu proces. Het is dus zeker verstandig om deze rapporten periodiek te checken. Veel succes en plezier met het verbeteren van jouw website!