SEO

Een SEO-quickscan in minder dan 30 minuten? Zo doe je dat

0

Een SEO-quickscan kan veel tijd in beslag nemen als je niet weet wat je doet. Maar wist je dat het allemaal een stuk sneller kan? Je hebt misschien alleen wat handvatten en structuur nodig om het snel uit te voeren. In dit artikel leg ik je uit hoe je een globale SEO-quickscan doet. En dat in minder dan 30 minuten.

Wanneer doe je een SEO-quickscan?

Er zijn verschillende momenten in het leven van een website of webshop wanneer je een SEO-quickscan uit zou willen voeren:

 1. Ga je starten met zoekmachineoptimalisatie? Dan is een nulmeting wel zo fijn, zodat je precies kunt bijhouden wat er verandert op je website en welke invloed dit heeft.
 2. Ben je bezig met een SEO-traject en wil je weten wat je werkzaamheden tot nu toe hebben opgeleverd? Dan is het natuurlijk wel zo handig als je van tevoren een nulmeting hebt uitgevoerd.
 3. Heb je een nieuwe website of een website-migratie gehad? Ook dat is een goed moment voor een SEO-quickscan. Je kunt het dan ook zien als een nulmeting voor jouw website om te zien hoe de nieuwe versie er op dat moment voor staat. Tijdens een migratie kan er van alles gebeuren. Daarom is het verstandig om zowel voor als na de migratie een quickscan te doen.
 4. Als laatste is er ook nog het moment dat de bezoekersaantallen op je website teruglopen. Dit is natuurlijk de minst fijne reden om de quickscan uit te voeren, maar het kan nieuwe inzichten geven. Zo kun je ervoor zorgen dat de bezoekersaantallen weer oplopen en je meer uit je website of webshop kunt halen.

Deze tools heb je nodig voor een SEO-quickscan

Voor het uitvoeren van een goede SEO-quickscan heb je verschillende tools nodig. Ook kan het helpen om diverse bestanden op te maken, zodat je op een goede manier alle gevonden gegevens kunt documenteren. Dit maakt het makkelijker om op een later moment terug te kijken. Bovendien kun je dan eenvoudiger vergelijken wanneer je na verloop van tijd een nieuwe SEO-quickscan uitvoert. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Excel of Google Spreadsheets gebruiken, waarin je alles makkelijk per kolom kan noteren.

Voor het doen van een SEO-quickscan heb je de volgende tools nodig:

 • Google Analytics (GA): Verkeer en conversie is natuurlijk het belangrijkste voor een website. Dit kun je eenvoudig bijhouden met Google Analytics. Zorg dan ook dat dit direct wordt geïmplementeerd bij je (nieuwe) website.
 • Google Search Console (GSC): Google Search Console kan je veel vertellen over jouw website. Zowel over de technische kant als over de zoektermen waar je op wordt gevonden en meer.
 • GT Metrix/PageSpeed Insights/Pingdom Tools: Voor de quickscan op het gebied van techniek zijn er verschillende tools die je kunt gebruiken, allen met een gratis variant waar je voldoende uit kunt halen. Natuurlijk zijn er wel wat beperkingen bij de gratis versie van GT Metrix en Pingdom Tools, maar alsnog kun je er veel uithalen.
 • Screaming Frog: Screaming Frog heeft een gratis versie die tot 500 pagina’s kan analyseren. Voor ‘kleine’ websites is dit dus prima. Heb je een grotere site? Dan kun je de betaalde versie gebruiken. Deze kost 149 pond per jaar. Dit is op moment van schrijven een kleine 175 euro, nog geen 15 euro per maand.
 • Siteliner: Met deze tool kun je gratis eenmaal per maand je website controleren op onder andere duplicate content en broken links. Al lijkt de controle op broken links niet altijd goed te zijn.
 • Broken Link Checker: Omdat de broken link-controle van Siteliner niet altijd goed werkt, kun je ook de Online Broken Link Checker op brokenlinkcheck.com gebruiken. Deze heeft altijd wel wat tijd nodig, maar geeft zeer gedetailleerd aan waar de broken links zich bevinden.
 • Majestic: Majestic is een van de meest gebruikte tools voor het controleren van backlinks en verwijzende domeinen, maar ook vanwege de TrustFlow en CitationFlow van jouw website.
 • Ahrefs: Dit is een van de meest gebruikte tools in de wereld van zoekmachineoptimalisatie. Ahrefs heeft veel mogelijkheden, van het controleren van de nieuwe en verloren domeinen en backlinks tot aan zoekwoorden checken van de concurrenten en de rankings bijhouden.
 • Moz: Moz is een toonaangevende tool voor het controleren en checken van linkbuilding. De eigen ontwikkelde DomainAuthority (DA) en PageAuthority (PA) zijn goede indicatoren voor hoe de linkbuilding ervoor staat. Het fijne is dat Moz een gratis extensie heeft voor het checken van deze metrics.
 • Een to do-lijst: In een to do-lijst kan je alles verwerken wat er moet gebeuren aan de hand van jouw uitgevoerde SEO-quickscan. Zo heb je een duidelijk overzicht van de werkzaamheden die je moet doen om jouw website te optimaliseren.

Voordat je begint aan de SEO-quickscan

Voordat je begint aan de SEO-quickscan is het verstandig om alvast alle tools klaar te zetten en je website daar in te voeren als het nodig is. Zo voorkom je dat je moet wachten tot een tool klaar is met het controleren van jouw website. Zo kan het namelijk best even duren voordat de Broken Link Checker klaar is, als je een website hebt met veel URL’s. Door alles klaar te zetten en te laten draaien verspil je geen tijd tijdens de 30 minuten voor je SEO-quickscan.

Minuut 0 tot 4: De basics

Natuurlijk begin je de globale SEO-quickscan met de basics. Bekijk het verkeer via Google Analytics of Google Search Console en bekijk welke pagina’s de meeste bezoekers krijgen of welke juist uit de toon vallen met opvallend weinig bezoekers. Ook kun je in GSC via Dekking, Functionaliteiten en Optimalisaties kijken of er fouten zijn op jouw website. Vervolgens noteer je deze in je to do-lijst, zodat je hier later naar terug kan om precies uit te zoeken wat er aan de hand is. Maar daar is in deze SEO-quickscan van minder dan 30 minuten geen tijd voor.

Minuut 4 tot 10: Techniek

Voor de quickscan op het gebied van techniek pak je de tools GT Metrix, PageSpeed Insights, Pingdom Tools en Broken Link Checker. In de eerste drie tools zie je wat de snelheid van jouw website is en op welk gebied van de Core Web Vitals jouw website goed of juist slecht presteert. Noteer de snelheid en verbeterpunten van de tools in je bestanden om duidelijk te hebben hoe de website tijdens jouw scan presteert. Door direct de verbeterpunten te noteren, weet je op een later moment precies wat er moet gebeuren om de techniek van jouw website te verbeteren.

Minuut 10 tot 22: On Page & Content

Geen tijd voor pauze, want de tijd tikt gewoon door en je wilt de SEO-quickscan natuurlijk binnen de gestelde 30 minuten halen. We gaan dus gelijk door met het volgende onderdeel: on page factoren en de content op jouw website. Voor de on page SEO-onderdelen zoals SEO-titels, meta descriptions, koppen en alt tags kun je Screaming Frog gebruiken. In deze tool heb je per tabblad een duidelijk overzicht van deze factoren en zie je ook of er wat mis is. Screaming Frog geeft precies aan welke pagina’s een SEO-titel en/of meta description hebben die te lang of te kort is. Maar ook als deze ontbreken wordt dat aangegeven. Ook het ontbreken van koppen zoals een H1 of H2 wordt duidelijk aangegeven.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

SEO-Audit-Afbeelding-1

Check duplicate content en belangrijke zoekwoorden

Je wilt natuurlijk dat Google altijd de juiste pagina pakt als het gaat om content en dergelijke. Het is daarom belangrijk om duplicate content te voorkomen. Je spoort dit eenvoudig op met Siteliner. Er wordt per pagina precies aangegeven welke content dubbel is, zodat je gericht kunt verbeteren. Maar voor de SEO-quickscan schrijf je alleen het percentage op en kun je op een later moment terugkeren om het ook daadwerkelijk aan te passen.

Om nog dieper op je content in te gaan, kun je via Ahrefs kijken op welke zoekwoorden jouw pagina’s scoren. Dit kun je eenvoudig doen via de ‘Organische Zoektermen’ die valt onder de site explorer van Ahrefs (zie afbeelding hieronder). Een andere manier om te kijken waar jouw website mee scoort en waarmee je kliks binnensleept, is met Google Search Console. Dit vind je onder Prestaties, waar je bovenaan in de linkerkolom op kunt klikken. Vervolgens zie je precies welke zoekopdrachten jouw website kliks opleveren. Staan er zoekwoorden tussen waar je je eigenlijk nog helemaal niet op richt? Noteer het gelijk op je to do-lijst om deze te verwerken op de juiste pagina. Dit doe je natuurlijk ook met de zoekwoorden die je vindt in Ahrefs, waar je mee scoort maar je eigenlijk nog niet op richt.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

SEO-Audit-Afbeelding-2

Minuut 22 tot 29: Linkbuilding

De laatste stap is de overige tijd benutten met het nalopen van de linkbuilding en kijken hoe het ervoor staat. Hiervoor gebruik je ook weer Ahrefs, maar ook Majestic en Moz. Waar je bij Ahrefs en Majestic eenvoudig in bulk kan checken, gaat dit via Moz helaas niet. Wil je van alle pagina’s je Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) weten? Dan zul je ze één voor één moeten invullen. Maar over het algemeen is vooral de DA belangrijk. En dit is natuurlijk voor de gehele website hetzelfde. Het fijne van Moz is dan weer dat dit wel gratis te gebruiken is.

Helaas is er voor Ahrefs en Majestic wel een account nodig. Waar Ahrefs een voordelige trial heeft (7 dagen voor 7 dollar), biedt Majestic dit niet. Je kunt er dus ook voor kiezen om Majestic niet te gebruiken. Ahrefs biedt van zichzelf voldoende en soortgelijke functionaliteiten als Majestic, alleen krijg je dan geen inzicht in de TrustFlow en CitationFlow.

Interne linkbuilding

Naast externe linkbuilding is interne linkbuilding ook belangrijk. Via Google Search Console kun je inzicht krijgen in welke pagina’s de meeste interne links krijgen. Ga hiervoor in de linkerkolom bij GSC naar ‘Links’. Vervolgens krijg je een overzicht met zowel externe als interne links. Je kunt dan goed zien hoeveel interne links alle pagina’s krijgen. Zijn er pagina’s op je website die hier niet bijstaan? Dan gaat er iets niet goed. Zet dan in je to do-lijst om de interne structuur aan te pakken zodat alle pagina’s wel intern worden gelinkt en zo beter vindbaar zijn voor de crawlers van Google en andere zoekmachines.

Vervolgstappen

Nu je een SEO-quickscan in minder dan 30 minuten hebt uitgevoerd, is het belangrijk om ook goede vervolgstappen te doen zodat je de quickscan niet voor niets hebt gedaan. Als het goed is heb je de bevindingen allemaal in een to do-lijst gezet. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van wat er moet gebeuren. Maak direct een tijdsplanning. Bedenk voor jezelf hoeveel ieder onderdeel nodig heeft om verwerkt te worden. Zet ook de punten door naar de juiste persoon of personen als je zelf niet alles op kan of wil pakken. Door voor jezelf gelijk een planning te maken, zorg je dat je niet alles continu voor je uitschuift en er gelijk mee aan de slag gaat.

Al met al kun je dus binnen een half uur een SEO-quickscan uitvoeren waarmee je verder aan de slag kunt om jouw website te verbeteren. Natuurlijk zullen verschillende punten uitzoeken meer tijd kosten. Maar je hebt in ieder geval een globaal beeld van hoe jouw website of webshop ervoor staat op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Het kan natuurlijk zo zijn dat als je de eerste keer deze SEO-scan uitvoert, het wat langer duurt dan de aangegeven minuten. Maar hoe vaker je dit uitvoert, hoe meer ervaring en feeling je krijgt, waardoor je het sneller uitvoert. Wie weet ben je dan na verloop van tijd sneller dan de aangegeven tijden.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.