Social media

Twitter-updates: nieuw design, shopping, Spaces & meer updates

0

Voor het einde van 2023 wil Twitter de inkomsten verdubbelen en 315 miljoen dagelijks actieve gebruikers hebben.* Het is dus niet voor niks dat ze volop experimenteren met features op het platform en mogelijkheden om geld te verdienen. Een nieuw design, het einde van Fleets, de aankoop van Revue… In dit artikel praat ik je bij over de nieuwste Twitter-updates en features van 2021.

Chirp chirp! Nieuw design

Op 11 augustus werd het nieuwe design op het platform doorgevoerd, met onder andere een nieuw font, genaamd Chirp, en een hoger contrast.

Accepteer cookies

De verwisselde kleuren van de volg-knop zorgden wel voor verwarring:

Accepteer cookies

 

Twitter maakte al enkele dagen later al bekend dat ze wat aanpassingen aan het design gaan doorvoeren. Onder andere omdat sommige mensen de tekst lastiger te lezen vonden of er zelfs hoofdpijn van kregen.

Lees verder:

Twitter & de community

Om de haverklap lees ik tweets of artikelen over mensen die van Twitter worden verjaagd. Trollen, bots en scheldpartijen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wel klaar bent met het medium. Twitter probeert daar – na jaren doof te zijn geweest voor de klachten – iets aan te doen.

Zo kun je sinds augustus 2020 bepalen wie er op je tweet kunnen reageren. En wist je dat dat je nu ook ná het zenden van een tweet nog kunt aanpassen wie erop kan reageren? Dat was voor mij nieuw! Mocht je dus bij een tweet per ongeluk heel veel reacties krijgen van mensen waar je dat helemaal niet van wil, dan kun je dat alsnog uitzetten.

Wel kan iedereen alsnog je tweet retweeten of liken als je een openbaar account hebt. Daarom werkt Twitter ook aan een optie om bepaalde tweets alleen te delen met “trusted friends” of misschien zelfs sub-groepen die je zelf aan kunt maken. Het is niet bekend of ze dit daadwerkelijk door gaan voeren.

En nu werken ze ook aan een optie waarbij je kunt bepalen door wie je gementioned kunt worden. Als je profiel in een tweet staat waar je liever niet in genoemd wordt, kun je ervoor kiezen om die link naar jouw profiel te verwijderen. Oorspronkelijk heette deze optie “Unmention yourself”, maar dit is inmiddels naar aanleiding van feedback veranderd naar “Leave this conversation”. De feature wordt nog getest.

Accepteer cookies

Blauwe vinkjes, of toch weer niet?

In mei 2021 werd het voor het eerst sinds 2017 weer mogelijk om blauwe vinkjes aan te vragen op Twitter. Het blauwe vinkje kun je zien als een bewijs van echtheid en iedereen kan er een aanvragen, al komt niet elk account ervoor in aanmerking.

The blue badge is one of the ways we help people distinguish the authenticity of accounts that are of high public interest. It gives people on Twitter more context about who they’re having conversations with so they can determine if it’s trustworthy, which our research has shown leads to healthier, more informed conversations.

Een week later werd het aanvraagproces alweer tijdelijk stilgelegd, omdat Twitter de hoeveelheid niet aankon. In augustus blijken er wederom problemen te zijn, nadat verschillende nepaccounts van een botnet toch werden geverifieerd. Als je voor jouw account graag een blauw vinkje wil, zul je dus veel geduld moeten hebben.

Twitter & nieuwsbrieven

Verschillende grote tech-bedrijven hebben hun pijlen op de booming nieuwsbrievenbusiness gericht. Eind juni lanceerde Facebook het platform Bulletin, waarmee creators onder andere hun eigen nieuwsbrief aan kunnen bieden aan betalende abonnees. In januari werd bekend dat Twitter de Nederlandse nieuwsbrieventool Revue overnam.

Revue will accelerate our work to help people stay informed about their interests while giving all types of writers a way to monetize their audience – whether it’s through the one they built at a publication, their website, on Twitter, or elsewhere.”

Accepteer cookies

Inmiddels wordt de merge ook op Twitter zelf zichtbaarder. Zo is het nu mogelijk om je vanaf een Twitter-profiel in te schrijven voor een nieuwsbrief. Matt Navarra laat zien hoe dat eruitziet:

Accepteer cookies

Als je je wil abonneren, kun je eenvoudigweg de button aanklikken en vervolgens een voorbeeldversie van de nieuwsbrief bekijken of je meteen abonneren. Daarvoor wordt het e-mailadres gebruikt dat aan je Twitter-account is gekoppeld.

Twitter en live audio

Live audio is hot en happening in het socialmedia-landschap. Na de snelle opkomst van Clubhouse zet Twitter vol in op Twitter Spaces. In december 2020 startten ze met ‘een klein experiment’ en in mei 2021 werd de nieuwe feature officieel gelanceerd. Inmiddels is Twitter zelfs gestopt met Fleets (de Stories-kloon van Snapchat en Instagram) en maakt het plaats voor Spaces.

Alle Twitteraars kunnen nu met elkaar praten zonder te typen in zo’n Spaces-omgeving. Maar voorlopig mogen alleen Twitteraars met meer dan 600 volgers en een openbaar account zelf Spaces aanmaken.

Waarom springt Twitter eigenlijk in op live audio? Volgens hen is het een nieuwe laag in hun missie ‘to serve the public conversation’. Op Twitter kondigden ze het experiment dan ook als volgt aan:

Accepteer cookies

Maar het zal vooral ook zijn om Clubhouse de pas af te snijden. Ik schreef een eerder artikel waarin ik de features van Twitter Spaces met die van andere Clubhouse-concurrenten Spotify Greenroom en Facebook Live Audio Rooms vergelijk.

Spaces-updates

Nog een aantal interessante Twitter-updates. Inmiddels is Twitter Spaces ook beschikbaar via de webbrowser. Ook maakt Twitter het verwijzen naar Spaces makkelijker voor developers en testen ze spraakeffecten (zoals stemvervormers), topic tags voor betere vindbaarheid en regels en replay-opties. En last, but not least: Ticketed Spaces komen eraan (voorlopig alleen iOS). Hiermee kunnen creators tickets verkopen aan hun publiek om deel te nemen aan Spaces.

Accepteer cookies

Geld verdienen met Twitter

Naast Ticketed Spaces breidt Twitter het aantal mogelijkheden om geld te verdienen op het platform verder uit:

  • Met de Tip Jar kun je een Twitteraar een kleine beloning geven voor zijn of haar tweets. Het is momenteel alleen beschikbaar voor bepaalde creators, journalisten, experts en non-profits.
  • Super Follows zijn een betaalde abonnementsdienst. Twitteraars kunnen bepaalde tweets achter een betaalmuur zetten. Hun volgers abonneren zich erop voor een vast bedrag per maand.
  • Twitter Shopping. Het platform is bezig met het testen van een Shopping-module, waarbij je binnen Twitter producten kunt kopen. Met de opkomst van social commerce op Instagram, Facebook en TikTok kon Twitter niet achterblijven.
Twitter Shopping module voorbeeld.

Bron afbeelding: Twitter

Twitter blijft in de kern Twitter

“Nee… Blijf nou gewoon wie je bent, Twitter”, schreef Kim Pot in maart 2021 als reactie op een aantal aangekondigde nieuwe features. Maar verandering is onvermijdelijk. Buiten bovengenoemde ontwikkelingen zagen we ook nog een test voor emoji-reacties voorbijkomen, een test om reacties te downvoten en wordt TweetDeck opgepoetst.

Twitter verandert, maar blijft in de kern toch écht Twitter. Dat kan ik niet zeggen van LinkedIn, waar de timeline meer en meer (ook inhoudelijk) op die van Facebook begint te lijken. Maar Twitter kopieert ook het een en ander van andere social media, met wisselend succes. Waar Stories-kopie Fleets niet werd geadopteerd door de gebruikers, heeft Spaces wel een aardige kans om het ver te schoppen, doordat het beter bij de kern – de conversatie – ligt. Maar of het meer mensen naar Twitter trekt en de bestaande Twitteraars weet vast te houden? Dat zal denk ik vooral afhangen van de moderatie-features waar ze aan werken. Want anders is het straks toch echt een woestijn vol met bots en trollen.

Hopelijk heb ik je met dit artikel weer ‘even’ bijgepraat van alle Twitter-updates en features. Ik ben benieuwd: wat vind jij van de vernieuwingen?

* Bron inleiding: Twitter shares soar after company announces plan to double revenue by end of 2023 (CNBC).