Social media

Twitter stopt met Stories-feature Fleets

0

Tot ieders verrassing (of opluchting) stopt Twitter met de Story-functie Fleets. De feature, die in november 2020 nog voor alle Twitteraars werd uitgerold, werd niet genoeg gebruikt volgens het platform. Vanaf 3 augustus wordt de stekker eruit getrokken. Twitter lijkt nu vol in te zetten op audio-feature Spaces, die de plek van Fleets overneemt.

Fleets activeerde niet genoeg nieuwe Twitteraars

Twitter schrijft in het blog ‘Goodbye, Fleets’ dat het de feature bouwde vanuit het idee dat nieuwe twitteraars zich er comfortabeler zouden voelen om actief te worden op het platform. Maar in de praktijk bleken vooral reeds actieve Twitteraars Fleets te gebruiken. Onderdelen van Fleets zullen wellicht overgenomen worden in de Tweet composer, zoals de full-screen camera en GIF-stickers. Op Fleets experimenteerde Twitter ook met full-screen, verticale ads. Ze onderzoeken nog welke lessen ze daarvan kunnen meenemen.

Accepteer cookies

Stories werken niet op alle social media

Twitter blies Fleets leven in op de golf van de Stories-hype. Snapchat maakte het idee van content die na 24 uur verdwijnt populair en al snel doken de grote socialmedia-platformen er bovenop. Instagram kopieerde de functie met succes en tegenwoordig lijk je Stories overal tegen te komen. Zo heb je Facebook Stories, LinkedIn Stories, YouTube Stories en zelfs WhatsApp Stories. Maar nu blijkt maar weer dat zo’n feature dus niet zomaar op elk platform een succes wordt.

Meerwaarde van Fleets ten opzichte van Tweets te mager

Tech-journalist Casey Newton schrijft dat mensen Fleets niet nodig hebben, omdat ze hun tweets ook al als ephemeral content (tijdelijke content) beschouwen. De rol van Fleets ten opzichte van tweets was daardoor onduidelijk.

Accepteer cookies

Newton heeft daar een goed punt. Terwijl je op Instagram al snel Stories inzet om iets over je dag te vertellen – of gewoon een foto te delen die niet in je ‘perfect gestylede overzicht’ past – vraagt Twitter bij het schrijven van een tweet al: ‘wat houdt je bezig?’. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook geen enkele Fleet gemaakt, en die van anderen amper bekeken. Wat best handig zou zijn, is als je in de toekomst bij Tweets kunt bepalen of en wanneer ze moeten verdwijnen.

Audio-feature Twitter Spaces in de spotlight

Spaces zal in de app de plek van Fleets nu compleet overnemen. Volgens Newton groeit deze audio-feature veel harder en vult het met z’n functie Twitter veel beter aan. Ik voorzie ook grote kansen voor Spaces, al vraag ik me wel af of deze Clubhouse-kopie na de pandemie een lang leven beschoren is.

Ik ben benieuwd: gebruikte jij Fleets? Wat vind je van de beslissing van Twitter?