Online advertising

7 SEA-tactieken om je webshop een flinke boost te geven

0

Als doorgewinterde webshopeigenaar of e-commercemanager heb je vast wel eens met de volgende vragen geworsteld: hoe genereer ik meer omzet? Hoe verhoog ik het gemiddelde bestelbedrag? Dit zijn brandende vragen waar veel webshopeigenaren mee zitten. Vooral het definiëren van een solide e-commercemarketingstrategie is een flinke uitdaging. Het kan er namelijk erg competitief aan toe gaan in het e-commercelandschap. Goed gevonden worden is essentieel voor elke webshop, of je nou aan dropshipping doet of een niche webwinkel beheert. Gelukkig kan ik je een handje helpen.

Sinds de COVID-uitbraak zijn de consumentenbestedingen flink gestegen. Ook werden bij de Kamer van Koophandel maar liefst 13.675 webshops gelanceerd. Door de toenemende concurrentie is e-commerce en online marketing nog nooit zo belangrijk geweest. Je wil immers bovenaan staan in de zoekresultaten tegen een zo laag mogelijke prijs. Wil jij snel groeien met je webshop? Ga dan aan de slag met Search Engine Advertising (SEA)! Dit is de snelste manier om gevonden te worden. Hoe je dat doet? Lees deze 7 SEA-tactieken om de concurrentie te slim af te zijn.

SEA is een essentieel onderdeel van e-commercemarketing. Je kunt namelijk als een speer de toppositie bereiken voor jouw producten of service als je de juiste tactieken hanteert. Dit zijn dé zeven SEA-tactieken om jouw webshop naar een hoger niveau te tillen!

Tactiek 1. Maak je inspanningen meetbaar via Google Analytics 4

Allereerst: wil je het maximale uit e-commerce en online marketing halen? Dan is inzicht krijgen in jouw webstatistieken essentieel. Zonder data ben je niet in staat om de juiste beslissingen te maken. De kans is groot dat jij al bekend met met Google Universal Analytics. In feite is het een onmisbare tool om data te verzamelen, zodat je bijvoorbeeld de effectiviteit van je SEA-campagnes kunt inzien. Het is daarbij wel van belang om “e-commerce tracking” in te schakelen. Bij elke aankoop worden bepaalde data, zoals het bedrag, meegestuurd. Deze data wordt niet verwerkt als “e-commerce tracking” is uitgeschakeld.

ecommerce tracking analyticsRecentelijk heeft Google de nieuwste versie van Google Analytics gelanceerd: Google Analytics 4 (GA4). Door de verbeterde integratie met Google Ads is het nu nog makkelijker om specifieke doelgroepen te maken. GA4 zorgt ervoor dat je doelgroeplijsten automatisch worden geüpdatet zodra een bezoeker een bepaalde actie, zoals een aankoop, heeft verricht. Daarnaast omarmt GA4 de kracht van kunstmatige intelligentie. Op basis van vergaarde inzichten zal Google met nieuwe doelgroepsuggesties (predictive audiences) komen. Denk hierbij aan gebruikers die in de komende 28 dagen naar verwachting het meest zullen uitgeven.

Op dit moment raadt Google iedereen aan om Universal Analytics te gebruiken in combinatie met GA4. Toch raden we je aan om GA4 alvast in te richten om de overstap zo soepel mogelijk te maken. E-commercetracking gaat namelijk op de schop met de lancering van GA4. Je zult via Google Tag Manager bepaalde variabelen, zoals “view_item”, moeten aanmaken die moet worden opgehaald vanuit een datalayer. Een datalayer is een gegevenslaag die met een bepaalde gebeurtenis kan worden meegestuurd. Dit is een tijdrovende klus, dus zorg ervoor dat je dit tijdig op orde hebt.

Tactiek 2. Ga op zoek naar zoekintenties

Zodra je de meetbaarheid in orde hebt gemaakt, is het tijd voor de volgende stap: het vinden van de juiste zoekwoorden voor jouw webshop. Elk zoekwoord verbergt een bepaalde intentie. Op basis van deze intentie kun je campagnes indelen. Iemand die bijvoorbeeld “televisie” zoekt, zal aan het begin van de funnel staan. Daarentegen, iemand die zoekt op “OLED55C16LA” zal in de aankoopfase zitten.

Kortom, het is verstandig om te bieden op productcodes, oftewel SKU’s. Als iemand op een specifieke productcode zoekt, dan zal deze persoon een grotere kans hebben om een aankoop te verrichten. In combinatie met dynamic keyword insertion (DKI) kun je deze woorden automatisch in de advertentiekop laten verschijnen, zodat jij niet voor elk product een aparte advertentie hoeft aan te maken.

Tactiek 3. Omarm Google Shopping

Als een potentiële klant op zoek gaat naar een bepaalde zoekterm, dan verschijnen er vaak productafbeeldingen boven de zoekresultatenpagina. Google Shopping inzetten is bij uitstek dé tactiek om je e-commercemarketing een boost te geven. De focus ligt hier voornamelijk op het vertonen van productafbeeldingen, beoordelingen en prijzen. Je bent uiteraard extra relevant.

Wat moet je doen om je producten in Google weer te geven? Een productfeed en een Merchant Center-account aanmaken. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om gratis jouw producten via Google Shopping aan te bieden. Alleen zullen jouw producten niet bovenaan de resultatenpagina verschijnen, maar in een aparte tab genaamd “Shopping”.

Google Shopping voorbeeld Basiclabel.

Tactiek 4. Ga automatisch adverteren met dynamic search ads

Het kan zomaar zijn dat je een webshop hebt met meer dan duizenden producten. Het zal dan een tijdrovende klus worden om voor elk product een aparte advertentie op te zetten. De oplossing: dynamic search ads (DSA). De kracht van DSA’s zit ‘m vooral in het automatisch genereren van advertentiekoppen en landingspagina’s. Het enige wat jij hoeft te doen, is een aantal beschrijvingen van 90 tekens te geven en een selectie van pagina’s te maken. Google doet de rest.

Gouden tip: ik raad aan om een DSA naast je reguliere zoekwoordcampagnes te draaien. De reden hiervoor is dat je bij een DSA minder grip hebt op je advertenties. Wel kun je met een DSA onbekende populaire zoektermen opvangen.

Tactiek 5. Extensies inzetten

Het vertonen van extensies is een essentieel onderdeel van een goede SEA-campagne. Een goede extensie pakt de aandacht en vergroot de kans op een klik. In een notendop: een extensie is een uitbreiding die onderaan een advertentie mogelijk kan worden weergegeven.

Voor e-commercemarketing via Google Ads zijn automatische extensies voornamelijk interessant. In feite laat je Google voorspellen welke extensie de prestaties zal verbeteren. Vervolgens maakt Google deze automatisch aan. Waarom zou je dat doen? Simpel. Google verzamelt informatie en beoordelingen van een webshop en die kunnen (mogelijk) worden weergegeven in de vorm van verkopersbeoordelingen. Als je webshop goede beoordelingen heeft, zal dit een boost geven aan het aantal klikken.

Basiclabel Search Extensies.

Tactiek 6. Maak gebruik van remarketing

Remarketing is onmisbaar in elke e-commercecampagne. De reden hiervoor is dat het merendeel van de bezoekers geen aankoop verricht tijdens hun eerste bezoek. Als je een Shopping-feed hebt, kun je aan de slag met dynamische remarketing campagnes. Met deze display-campagne is het mogelijk om eerdere bezoekers te verleiden met specifieke advertenties om een nieuw bezoekje te brengen. Met dynamische remarketing campagnes is het zo dat de bezoeker producten krijgt te zien in de advertentie waarmee hij eerder interactie heeft gehad. Dit maakt de advertentie extra relevant en zorgt daarom dus voor betere doorklikpercentages en meer aankopen.

Remarketing voor Fietsenconcurrent.

Een andere vorm van remarketing is de zogenaamde RLSA-campagne. Deze term staat voor remarketing lists for search ads. Het verschil met het bovenstaande is dat een RLSA-campagne draait om tekstadvertenties.

Als je een RLSA-campagne wil opzetten, dan is het noodzakelijk om een doelgroeplijst aan te maken. Zo’n doelgroeplijst kan bestaan uit afhakers die de afgelopen 90 dagen je site hebben bezocht. Er zijn verschillende tactieken die je kunt toepassen met een RSLA, voornamelijk:

  • Bezoekers die niet een aankoop hebben verricht, kun je opnieuw bereiken met dezelfde of aangepaste zoekwoorden. Bijvoorbeeld, je kunt deze bezoekers een speciale kortingscode laten zien in de advertentie.
  • Je kunt brede zoekwoorden gebruiken, die normaliter relatief kostbaar zijn, om mensen te bereiken die al eerder je webshop hebben bezocht.
  • Ook kun je een doelgroeplijst maken met bezoekers van je concurrenten.

Tactiek 7: Profiteer van slimme biedstrategieën

Ten slotte merk ik dat veel van onze nieuwe e-commerceklanten niet optimaal gebruik hebben gemaakt van slim bieden. Dit vind ik zonde, omdat het zoveel tijd kan besparen. Deze tijd kun je vervolgens gebruiken om te focussen op de creatives en doelgroepen.

Is er één biedstrategie die gegarandeerd meer verkopen genereert? Absoluut niet. E-commercebedrijven maken vaak gebruik van doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS). Dit betekent dat je een zo hoog mogelijke conversiewaarde wil behalen tegen de laagste kosten. Mijn advies: start altijd met handmatig bieden en begin pas te testen met met automatische biedstrategieen als je ongeveer 15 aankopen in 30 dagen binnenhaalt.

Heb je vragen of opmerkingen over deze tactieken? Laat het weten via de reacties hieronder.