Social media

Zo zet je je Facebookgroepen in voor communities

0

Facebookgroepen spelen een steeds grotere rol op Facebook en zijn daarom interessant voor organisaties en bedrijven om te verkennen. Maar wanneer kies je voor een groep en wanneer voor een pagina? Hoe zorg je ervoor dat een community in een groep gaat leven? In dit artikel delen we ervaringen over hoe je de groep kunt laten groeien én onderhouden.

Geloof het of niet, volgens recent onderzoek is Facebook nog altijd één van de grootste socialmediaplatformen in Nederland. Niet zo gek als je bedenkt dat Facebook inzet op de groei van communities via Facebookgroepen en bijdragen uit groepen de tijdlijn steeds meer domineren. Neem successen zoals Videomattie en Business Babes NL als voorbeeld. Met 18.300 en 13.000 leden respectievelijk, zijn er hechte en specifeke groepen ontstaan die zijn uitgegroeid tot echte communities.

Facebookgroep vs. Facebookpagina

Oké, Facebookgroepen zijn dus de nieuwe lieveling. Betekent dit dat je als bedrijf je Facebookpagina dan maar moet opzeggen en een groep moet gaan onderhouden? Zeker niet! Een groep heeft veel voordelen, maar ook – en je voelt ‘m al aankomen – een paar nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

Voordelen Facebookgroep

  • Je kunt een Facebookgroep besloten maken. Dat stimuleert toch een beetje dat openhaard-aan-glaasje-wijn-erbij-gezellig-met-elkaargevoel. En met een glaasje wijn op durf je nu eenmaal nét even wat meer te zeggen en te vragen. Wij zijn dus stiekem best fan van besloten groepen.
  • Zo’n besloten omgeving zorgt ervoor dat je scherpere vragen kunt stellen en – als het goed is – ook eerlijkere reacties ontvangt. Dat kan waardevolle inzichten opleveren voor je bedrijf.
  • Het gaat in Facebookgroepen vooral om het (ver)binden van je ambassadeurs en de kans om inzichten te krijgen én met elkaar te delen (niet per se om de grote aantallen – kan leuk zijn).
  • Hiervoor heeft Facebook de mentorschapsfunctie toegevoegd aan groepen. Groepsleden kiezen er hun mentorschapspartner en krijgen persoonlijke begeleiding van een ander groepslid.
  • Met hashtags geef je richting aan de onderwerpen binnen de groep en daarmee krijg je in één keer een overzicht van berichten over dat onderwerp.
  • Een groep biedt meer interactiemogelijkheden, zoals het plaatsen van een poll, een prompt en een vraag-en-antwoordsessie.

Nadelen Facebookgroep

  • Helaas-pindakaas. Berichten promoten en zelfs de Facebookgroep boosten met budget voor meer zichtbaarheid, dat zit er niet in. En zie daar: de grootste reden om vooral je Facebookpagina aan te houden. Bovendien heb je op je Facebookpagina natuurlijk volledige regie over wat er gepubliceerd wordt. Dit kan uiteraard ook als je moderator bent van een groep, maar je wil in een groep juist de vrijheid waarborgen.
  • Je kunt alleen jouw Facebookvrienden uitnodigen om lid te worden van de groep.
  • Aangezien je je Facebookgroep niet kunt promoten met budget, moet je creatief aan de slag om je groep onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep.
  • Het kost tijd… Open deur natuurlijk, maar je moet ‘t wel hebben, tijd. Want er is een aanjager nodig (het liefst meerdere). Maar als je daar potentieel waardevolle informatie vanuit je doelgroep/ambassadeurs tegenover zet, is dat het natuurlijk wel waard.

De niche van je Facebookgroep bepalen

Er zijn ongeveer een triljoen blogs te vinden die stap-voor-stap uitleggen hoe je een Facebookgroep moet aanmaken. Dat hoeven wij je dus niet uit te leggen. We denken liever mee hoe je de groep strategisch inzet en hoe je het levendig, actief en relevant houdt. Om te beginnen bij het kiezen van het doel van jouw groep.

Denken in duidelijke niches gaat jou hierbij helpen. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Clubhouse: voor elke niche is er wel een ‘room’. Juist daarin liggen kansen voor groepen: van Rotterdamse sportaanbieders tot inwoners van de gemeente Lansingerland die samen willen verduurzamen en Rotterdamse ouders met lastige pubers.

Bedenk dus wie jouw grootste fans zijn en ga op zoek naar hun overeenkomsten. Waarom zijn ze fan van jouw bedrijf of van een bepaald onderwerp? Waarover praten ze graag met jou? Waar gaan ze van ‘aan’ en wat bindt hen? Dat hoeft niet per se een product of dienst te zijn. Het kan ook een locatie zijn of een passie voor iets. Kijk dus verder dan wat jouw organisatie doet. Denk vanuit jouw why. Dit kan helpen om jouw niche te vinden.

Als het gaat om het bepalen van de grootte van jouw groep en de doelstelling die je hieraan hangt, is het goed om klein te beginnen. Van sommige doelgroepen weet je precies hoeveel mensen er zijn. Soms is dit veel lastiger in te schatten. Neem het aantal inwoners van gemeente Lansingerland als voorbeeld. We weten het precieze aantal en kunnen zelfs achterhalen hoeveel daarvan een Facebook-account heeft. Dit betekent niet direct dat de volledige doelgroep ook potentiële communityleden zijn. Houd als richtlijn een percentage van tussen de 5 en 20 procent van de potentiële doelgroep aan als realistisch doel om mee te beginnen.

Tips voor het groeien van jouw Facebookgroep

Je wil natuurlijk regelmatig nieuwe leden toevoegen aan jouw gloednieuwe groep. Daar zit een kleine uitdaging, want zoals gezegd kan je helaas niet adverteren op Facebook met je groep. Dus moet je creatief aan de slag om je groep onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep:

  • Vraag je collega’s die dagelijks contact hebben met de doelgroep om tijdens gesprekken de groep onder de aandacht te brengen en ze gelijk de URL te sturen. Let op: uitnodigen kan alleen als je Facebookvrienden van elkaar bent.
  • Sturen jullie mailings uit? Goede plek om het daar regelmatig onder de aandacht te brengen.
  • Zorg voor flyers/roll-upbanners op locatie.
  • Deel er een bericht over op andere kanalen waar jouw doelgroepen actief zijn, bijvoorbeeld via het Instagramaccount.
  • Vraag leden van de groep om hun vrienden uit te nodigen.

Hoe houd je de groep levendig, actief en relevant?

Een Facebookgroep aanmaken is relatief snel gedaan. Maar hoe ga je de groep levendig, actief en relevant houden?

  • Begin met ongeveer 2 berichten per week. Bereid steeds 8 posts voor. Houd daarnaast de actualiteit in de gaten, dan kun je al gauw 2 maanden vooruit werken!
  • Maak de eerste keer een welkomstbericht, 4 berichten waarmee je kennis deelt (= geven) en 4 berichten waarmee je de interactie opzoekt (= nemen). Denk daarbij aan een poll, een prompt of een foto met een stelling.
  • Plaats ongeveer elke week één voorbereid bericht en volg daarnaast het nieuws (tip: gebruik hiervoor Google Alerts). Deel één keer per week een actueel nieuwsbericht dat aansluit bij jouw niche – met een prikkelende stelling. Zo breng je de groep tot leven.
  • We zien dat berichten vanuit personen het vaak beter doen dan berichten vanuit pagina’s. Stimuleer berichten vanuit personen. Probeer ook te voorkomen dat de grootste ‘poster’ een pagina is.
  • Vraag een aantal collega’s die alles weten over de niche om ook actief te worden in de groep. Start met een kick-off. Organiseer een leuke brainstorm over het doel van de groep en onderwerpen voor de eerste 8 posts. Maak – als het nodig is – een WhatsApp-groep aan om onderling snel te kunnen schakelen. Wissel elkaar af in het posten van berichten, zo leren de leden meerdere mensen van je organisatie kennen. Als je een redelijk aantal volgers hebt opgebouwd (laten we zeggen, zo rond de vijftig) dan is het interessant om eens een live-sessie te starten, zo kun je iedereen het podium geven.
  • Geef leden het gevoel dat zij ook een gesprek kunnen starten, een poll kunnen plaatsen of een vraag kunnen stellen. Push dit niet te hard, maar benoem het op een luchtige manier, bijvoorbeeld in een losse post of in het deel waar de afspraken over de groep staan.
  • Maak content niet te gelikt. Het gaat hier om contact maken. Houd het spontaan en menselijk – je praat hier als mens in de groep, niet als organisatie.
  • We hebben goede ervaringen met live-video in een Facebookgroep. Je stelt dan bijvoorbeeld live een halfuurtje vragen aan specialisten. Wel goed om dit ‘pas’ te doen bij een flink aantal leden.
  • De functie onderwerpen is handig, het werkt eigenlijk zoals hashtags. Zo blijven ook oudere posts goed vindbaar voor mensen die interesse hebben in dat specifieke onderwerp

Aan de slag!

De bouwstenen en tips voor het creëren en onderhouden van een community in een Facebookgroep heb je nu. We zetten de stappen nog eens kort samengevat voor je op een rij:

  • Doe eerst een check of een Facebookgroep past bij je doelstellingen.
  • Bepaal je niche aan de hand van je why en eigenschappen van je doelgroep.
  • Bekijk je gehele potentiële doelgroep en houd een percentage van tussen de 5 en 20 procent (richtlijn) van deze doelgroep aan als realistisch doel om mee te beginnen.
  • Nodig groepsleden uit en breng de groep onder de aandacht van potentiële leden.
  • Breng ‘leven’ in de groep door een aantal mensen te laten posten en zorg voor interactie.
  • Onderhoud je groep.

Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze in de comments.